Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Koмпозитори на кадъра
Автор: tinman   
Дата:   25-04-06 11:46

Има композитори на музика, който могат да извлекат мелодия и хармония само от няколко ноти. (Разказвали са ми, например, че Борис Карадимчев можел да напише песен или да развие музикална идея по няколко ноти, извлечени от произволно избрани номера от телефонен указател.)

Определено съществуват и такива фотографи, които могат да съставят сполучлив кадър от почти всичко. Артисти с невероятно кинематографско око, способно да вижда необичайно, различно, отвъд прагматично-рационалното. Фотографи, който не режисират кадъра, но откриват необичайното в нещата около тях. (Без това да бъде някакъв криворазбран ангажиран репортаж.) Виждат го през визьора, нанюхват го, както прасе трюфели, изтеглят го като червей от дупка.

Всеизвестно е, че зрението е всъщност мислене. Или по-скоро неосъзната, спонтанна, независима от съзнанието, колосална мисловна дейност на определени мозъчни центрове по анализиране и разпознаване на образи. Един гигантски компютър, който мигновено регистрира информацията от околния свят, пресява я, изхвърля непотребното и ни поднася предъвкана същността. Обаче коя същност? В повечето случаи прагматично-рационалната същност. Къде е изчезнала артистичността? Изгубила се е, преминала е през дупчиците на ситото. Въпросът е как да успеем да я видим, да я задържим, да не допуснем да изтече със суроватката на прецеденото мляко? Как да пренастроим вътрешната си програма, да препрограмираме сетивата си, как да го направим, мамка му?

И във форума има такива хора. Без претенция за изчерпателност, аз бих споменал например Mus, Dashrender... Може би те самите биха споделили как го правят. Бих бил любопитен да погледна през техните очи.

Публикацията е редактирана (25-04-06 15:03)

Отговори на това съобщение
 Re: Koмпозитори на кадъра
Автор: Marillion   
Дата:   25-04-06 12:02

tinman, дори и да ти споделят как го правят, ако не е заложено в теб - няма да се научиш!

Това като в приказката за циганина-цар, който бил разменен като бебе с царския син. Та той си стоял, гледал едно дърво и си мислел: "Брех да му се не види какво хубаво корито ще стане от това дърво".

Автор: sounder   
Дата:   25-04-06 12:08

meditation [smilie24]

Дата:   25-04-06 12:10

Marillion, това е много плиткоумно обяснение. Ако на теб ти върши работа, мен лично не ме удовлетворява. Хората не са константи от люлката до гроба. И не мисля че съдбата ни е даденост. Със здраве!

Дата:   25-04-06 12:10

tinman, Ernst Haas е казал There's no formula, only confirmation

гледай, чувствай, снимай

Публикацията е редактирана (25-04-06 12:11)

Автор: navy   
Дата:   25-04-06 12:14

А много хора снимат, снимат, снимат... и квото стане [smilie18]

Дата:   25-04-06 12:16

Хелмут Нютън има една такава мисъл, че фотограф започваш да ставаш след 100000 кадър

Автор: navy   
Дата:   25-04-06 12:17

Соундер, значи сега е лесно... включваш на бърст и си ти [smilie5]

Автор: n1x0n   
Дата:   25-04-06 12:17

Marillion, макар и малко груб - е много прав за съжаление.

Говорил съм с много добри фотографи по този въпрос. Масовият отговор е "Не знам как става. Просто гледам през визьора и композирам, докато не ми хареса, а защо ми харесва точно по този начин - нямам никаква идея."

Дата:   25-04-06 12:18

Sounder, ще ти издам един секрет, има формула. Във всяко познание, усещане, преживяване, мислене, има един момент на пробуждане, сепване, плясване по челото, намиране на ключа, на Еврика. Гледай да не пропуснеш твоя!

Дата:   25-04-06 12:19

tinman, щом имаш формулата си гениален [smilie5]

грижа се да не го пропусна моя [smilie5] [smilie7] [smilie24]

Публикацията е редактирана (25-04-06 12:21)

Дата:   25-04-06 12:20

navy, ми давай [smilie5]

Дата:   25-04-06 12:20

Нямам формулата, чакам я да дойде, определил съм й среща в един свой сън.

Дата:   25-04-06 12:22

смех в залата [smilie5] [smilie7] [smilie18]

Дата:   25-04-06 12:32

tinman - преди време исках много, ама МНОГО да се науча да рисувам. Реших, че няма да е зле да да отида при някой, за да се науча. Художникът, при който отидох ми каза следното: Боите биват няколко вида. Можеш да рисуваш с четка, пръсти, въглени, молив... и каквото ти хрумне. Това е палитра, а това е четка - заповядай. В рисуването няма никаква тайна. Платното показва това, което си ти, като човек, душа и същност.
Мисля, че и при фотографията е така. Дори да знаеш перфектно всичките процеси, видове апарати, техники на кадриране, композиции - ако го нямаш заложено в себе си, в душата си няма да успееш "да я видим, да я задържим, да не допуснем да изтече със суроватката на цеденото млЯко"

Ще ти дам един пример с един от съфорумците - kosara. Той е прекрасен художник, както и добър фотограф. Виждал съм го да снима някакъв супер обикновен детайл, който не представлява нищо сам по себе си. Но той го прави, защото преди това в главата си е замислил нещо грандиозно, което колкото и да се напъвам не мога да разбера, ако не го видя какво представлява като краен продукт...
Идеята за кадъра се ражда в главата му още преди да снима, преди да си помислиш, че от това става снимка.

Всичко е само и единствено в теб самия.

Надявам се, че това не е поредното ми "много плиткоумно обяснение".

Със здраве! [beer] [beer] [beer]

Дата:   25-04-06 12:35

The limitations in your photography are in yourself, for what we see is what we are, Ernst Haas

Дата:   25-04-06 12:51

Тема заприлича на заяждане и замерване с цитати, а изобщо не исках да е така. Не споря с никого, всеки има своята истина. Това което се опитвах да предизвикам е нещо като игра, (може и любовна) на откровения. Споделяне на това което виждам и чувствам когато кадрирам. Не аз самия, (защото аз съм скучен и неинтересен и ако се запитам, дори и не знам как го правя,) а онези другите зрящите, можещите, за които (както си мисля) подобно откровение би било като заиграване със сладка, но задръстена девственица.

Дата:   25-04-06 12:55

tinman, не искам да изглежда като заяждане, но напоследък пускаш риторично-екзестенциални теми. Да не би да си в "безплоден" период?

И забелязвам, че хем питаш, хем не слушаш какво ти говорят хората. Странен човек си.

Имам един познат, който обича да задава въпроси, на които предварително знае отговора. Въпросите му винаги са от сорта: Дали като снимам с Никон няма да стане по-добре с Канон?
И гледа сеир човека...

Автор: loveforever   
Дата:   25-04-06 13:18

tinman, интересен похват е това да предизвикваш хората да разкриват себе си, след което правейки анализ да отсееш същественото. Наистина така лесно и успешно се намират много отговори, но в области, които биха могли да се определят като "технически". Изкуството и в частност фотографията са имагинерни, те са преди всичко, магия която само "надарените"( кой повече ,кой по-малко) успяват да уловят.
А като обяснение е много простичко - когато нещо те развълнува то инстинктивно искаш да споделиш тази своя емоция с другите. За целта се опитваш да я пресъздадеш така, че онзи който я види да почувства онова, което и ти си усетил. Поставяш се на негово място и гледаш, сравняваш, представяш си ... Колкото по-добър си толкова по-истински правиш нещата. Ми това е с няколко думи.[shtrak]

Дата:   25-04-06 13:41

Кой знае защо всички са го приели като втурване в лично пространство? Нима (с малки изключения) всички тук са непоръбени п***и? Жалко че ексхибиционистите не се занимаваха с фотография. Щяхме да си направим хубава оргия. Аз обичам да гледам.

Публикацията е редактирана (25-04-06 13:43)

Дата:   25-04-06 13:45

Marillion [smilie24]

Автор: zoomaniak   
Дата:   25-04-06 13:46

tinman

90% от фотографията е строго лично докосване; показване; усещане; сливане с някаква "материя" с всеки кадър ние развиваме това лично и строго интимно фотографиране.

никсън е много прав и останалите...някой неща просто трябва да са в теб. за да влезнат в досег с наученото иначе ..... кофти...[smilie24]

Автор: chr   
Дата:   25-04-06 13:56

Marillion [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Avi   
Дата:   25-04-06 14:01

ако фотографията е лично изразяване как да сме сигурни, че имаме (или нямаме) талант и това "фотографско око", за което говорим?
ако ни харесват снимките - значи ли, че сме добри фотографи? ако не ни ги харесват - значи ли, че не сме добри? може би значи, че сме гениални? как да разберем?
[ezik]

Автор: zoomaniak   
Дата:   25-04-06 14:11

Avi

Аз разбирам чрез сърцето си .... [smilie7]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна