Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за обективи
Автор: spot   
Дата:   21-04-06 18:09

Преди да ми се смеете - аз съм 100% лаик, но наистина обичам фотографията и като изкуство и като хоби и като професия... като всичко.

Сега, смешният въпрос:

Доколкото знам има значение какъв обектив се използва с апарата - аз имам Nikon D70 с една много страшно изглеждаща Sigma, 70-200 мисля (пак - не се смейте, че не си знам спесификациите на обективчето, ще се науча някой ден).

С тази Сигма снимките ми излизат твърде меки според мен (преди малко видях в една галерия снимка на една катеричка с невероятна острота, depth of field беше супер... аз така не мога). И все пак, доколкото знам, причините могат да са поне 3 - обективът, апаратът, или задапаратното устройство (демек - аз).

Какво мислите, проблем ли е Сигмата, или да търся сериозни курсове по фотография?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за обективи
Автор: ahab   
Дата:   21-04-06 18:23

Първи трик - не снимай на JPEG с D70. Мазен е.
Истинския пауър на апарата се вижда при RAW.

Втори - не снимай при ниско осветление. Затвори малко блендата.

Трети - снимай от монопод в гората или поне се подпирай на дърветата независимо дали скоростта е ниска или висока. Научи се да натискаш копчето не с "боцкане" с пръста, а като го "търкаляш" въху него. Постарай се да не дишаш в този момент защото иначе мърдаш.

Сигмата ти е супер - не се притеснявай. Ето нещо написано на български за нея:
http://photo-cult.com/articles/Nikkor80-200vsSigma70-200/p1.php

Дата:   21-04-06 18:32

Благодаря!

Винаги се подпирам, а понякога използвам триножника (нямам монопод). За JPEG не знаех, винаги снимам JPEG... което от сега нататък се променя. Търкането обикновено го спазвам, дишането - винаги (някой ден ще ми причернее, случва се дълго да не дишам докато нагласям кадър или докато чакам нещо).

Ще се пробвам, пък да видим!

(Сигмата ми не е тази от твоята статия, но сигурно не е лош обектив все пак.)

А, между другото, на всички снимки на едно и също място имам малко тъмно петънце... но не смея да ровя и човъркам да намеря от какво е. Не е пиксел, защото те не изглеждат така. Сигурно е мръсно или прашинка някъде - как мога да я открия и изчистя, без да си съсипя апаратчето?

Автор: PolarBear   
Дата:   21-04-06 18:57

Петното най-вероятно е от замърсяване на сензора. Използвай търсачката на форума - сума нещо е изписано по въпроса как се чисти.

Сигми има всякакви - опитай се да дадеш по-точни данни за кой обектив става дума.

Снимането от статив е още по-добър вариант от снимане от монопод. Струва си да се комбинира с използване на дистанционен спусък - с или без кабел. Не знам какви има за твоя Никон, аз съм от другия отбор...

Апаратът едва ли е виновен - добър е.

Обективът - не знаем кой е.

Задапаратното - то има свойството да се подобрява. Един курс ще ти помогне много, когато имаш възможност - не се колебай да го изкараш. Ще ти спести много лутане и най-вече с него по-скоро ще започнеш да изпитваш истинско удоволствие от снимането - много повече, отколкото сега. За това си струва.

Дата:   21-04-06 19:19

Апаратът не съм и помислил да обвиня.

Обктивът - за него не знам много, освен че не е Nikkor и че сигурно не е толкова добър колкото него... Но оттам насетне сигурно е добър (не съм си у нас, ще дам информация когато се прибера).

Аз - определено имам много да уча, на практика едва започвам. Имам повече познания за фотографията от баща ми, примерно, но това не е особено постижение.

Колкото до сензора - ще погледна какво мога да намеря из форума и ще се постарая да го оправя.

Благодаря отново за информацията.

Дата:   21-04-06 20:23

Какво са твърдите обективи? Без увеличение ли ще рече? По-добре ли е да се ползва такъв обектив? Какви са им предимствата и недостатъците?

Дата:   22-04-06 01:49

Обективът ми:

Sigma Zoom 28-300, 1:3.5-6.3 MACRO Ф62

Мнения?

Дата:   22-04-06 01:55

Само да спомена:
Чета мнения на хора за този обектив и като цяло се изказват изключително негативно за него... Ще се окаже, че проблемът не е изцяло и само в задапаратното устройство, за мое леко удовлетворение.
И за моя най-голяма финансова мъка, сега ще е добре да си намеря обектив като хората (ако не и 2-3 броя).

Автор: PolarBear   
Дата:   22-04-06 09:03

Почти е невъзможно вариообектив с такава кратност (над 10) да е с прилично качество. Не съм работил с този, но едва ли е изключение.

Твърди наричат обективите на които фокусното разстояние е постоянно (или както ти казваш -без увеличение :)). Те са по-добри от вариообективите, общо казано. Бедата при тях е, че вариообективите са ги изместили до голяма степен на любителския пазар и затова съвременните твърди обективи се произвеждат само във високия клас на качество и за съжаление - в свръхвисокия ценови клас. С много малко изключения.

Може да се използват по-стари обективи - ако са на Никон вероятно няма да имаш проблем. Затова пък ако се опиташ да използваш други с адаптери - става много сложно. Това пък е слабата страна на Никон. Остави това упражнение за след време (и след курса).

Дата:   22-04-06 10:52

А ако си взема отново варио, но с по-малка кратност? Все пак, както каза, на любителския пазар е по-лесно и по-евтино да взема такъв обектив. Аз между другото имам и един Nikon FM10 с обектив 35-70мм. Той става за D70 но от друга страна няма автофокус - изцяло ръчен режим. Не, че е лошо де... Не мога да дам повече детайли за него, но не за друго, а защото малкото метално пръстенче, което стоеше отпред с модел и т.н. падна преди доста време и честно казано, тези детайли не знам къде да ги търся (дори не знам дали ги има някъде другаде). Но съдейки по китовите данни в интернет за FM10, обективът е 35-70mm f/3.5-4.8 Zoom Nikkor.

Автор: cicomanco   
Дата:   22-04-06 18:40

ако имаш възможност вземи си твърд обектив и ще видиш разликата!ако пък имаш познат -помоли го да пробваш с негов обектив.преди да купиш се информирай с две думи.а това че твоя обектив е мек-лошо няма пробвай портрети с него!

Дата:   22-04-06 18:53

Ще пробвам портрети, добре. Не са ми слабост. Много бих се радвал ако можех да правя снимки на разни животни примерно... от разстояние, острота на образа, малка бленда... ама мисля, че ми трябва много опит, както и евентуално добро качество варио.

Автор: mad_rad   
Дата:   22-04-06 19:49

Или това: http://club-nikon.org/links/300_4.htm
или нищо...За съжаление така стоят нещата...Ако не смяташ постоянно да правиш ценови компромиси и компромиси с качеството и така да губиш пари, изстреляй се с доста пари, но бъди сигурен, че си се осигурил с нещо, което никога не би сменил.[smilie24] "Много бих се радвал ако можех да правя снимки на разни животни примерно... от разстояние, острота на образа, малка бленда" По изискванията, които даваш, горепосоченият обектив ще реши всички проблеми с остротата, качеството на образа и т.н. Ако наистина снимаш много животни и природа, не допускай никога компромис, защото наистина човек се отпуска да снима и да разширява познанията си практически посредством добрата основа, а именно хубавата техника. Успех![smilie24] Ето тук е първата снимка, за която се сещам, направена с този обектив: https://photo-forum.net/i/144595&USER_ID=10448
[smile]

Публикацията е редактирана (22-04-06 20:02)

Дата:   23-04-06 02:56

Като се има предвид, че съм любител и не изкарвам пари с фотография, не знам дали бих дал твърде много за това си хоби... особено като се има предвид, че има много повече належащи разходи с които се сблъсквам ежедневно. Иначе не бих имал абсолютно нишо против.

Дата:   23-04-06 17:49

Май няма да мога да си ползвам обектива от FM10 с D70 - очевидно не е модел, който става и за двата апарата. Какво да се прави - ще си пазарувам обективи.

Автор: MisterX   
Дата:   25-04-06 09:11

sorry che ne sum chel cialata tema... Axab i PolarBear sa ti kazali pochti vsichko mai... drugoto ne go chetoh :).. az pak da si kaja... nenam koq e taia sigma i kakva ste da e tia... snimal sum samo s 2-va sigma obektivi za poveche ot 20 min.. 70-200 2.8 e mnogo dobur... no toi si durji cena.. ako iskash dulug evtin AF zoom ti preporuchvam 70-210 F/4 mnogo ostur i mnogo evtin Nikonski obektiv koito vadi mnogo priatni cvetove i kontrast... na staro e m/u 110$ i 210$ koeto ne e mnogo.. nqma da sujalqvash... jivotnki se snimat s po-dulgi stukla no te struvat dosta parichki :) a kolkoto za stabilnoto durjane.. poemi vuzduh i go izpuskai bavno... v momenta v koito vuzduha ti svrushi strakash :) za men tova raboti pri snima na svetlina ot sveshti :)
USPEH i nqma da se plashish i nai-dobrite fotografi imat kadri koito za nisto ne stavat [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна