Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко впечатления и снимки с Nikon Coolpix P3
Автор: boni   
Дата:   21-04-06 23:38

Приятно четене !

Отговори на това съобщение
 Re: Малко впечатления и снимки с Nikon Coolpix P3
Автор: navy   
Дата:   21-04-06 23:47

Кви пари е това?

Автор: mravunko   
Дата:   21-04-06 23:58

бони ами то шуми при 400 исо ужасно, при 1600 ще се вижда ли нещо или само шум ще има на снимката [smilie25]

Дата:   22-04-06 00:02

Ми зависи...Шуми ако го гледаш на 100%, но все пак е 8мп и шумът не се вижда въобще на 20х30. Високата резолюция дава възможност да се позамаже шумът с цената на детайли, но пак да останат достатъчно за печат до определени размери:) Едно е такъв шум на 4-5мп и съвсем друго на 8мп. Важно е какво се случва при печат до даден размер.
Апарата е с 1/1.8" CCD на Sony- за такъв тип матрица- толкова.
Сони имат модели със същата матрица до 1000ISO и 1000ИСО си върши работа за любитеслки цели и 10х15.

Публикацията е редактирана (22-04-06 00:04)

Автор: simbon4o   
Дата:   22-04-06 01:45

мен ми хареса шума :) сякаш е по-малко от на панасоника ми :). Но може и да бъркам за малкото шум от това че е на JPEG :). Добре ми изглежда хапаратчето :). Само RAW му липсва и М режим! Не са резки снимките като от Samsung S800 дали от шумоподтискането или ... ама оня самсунг в центъра на кадъра поне беше резняк ;).
И да какви пари?

Публикацията е редактирана (22-04-06 01:55)

Дата:   22-04-06 02:11

ми с цената си от около 200лв и малко по-висока от Fuji F10 тоя модел на никон не ме кефи [smilie5]

Автор: джъмбо   
Дата:   22-04-06 10:48

- Липса на изцяло ръчен режим (не знам какво толкова спестиха Nikon от ръчния режим, който така или иначе е софтуерна фукция)

сапунера с ръчен режим
това е маркетингова глупост на разни фирми които се опитват да те убедяр колко е велико да имаш ръчен режим на сапунерата си.....

според вас колко народ от закупилите си такива апарати ползват ръчен режим??? 2% 5%??? колко....

ако си малко по умен и знаеш как да използваш камерата и на автоматичен режим пак ще може да снимаш
https://photo-forum.net/static/forum/2006-04/hafe0801.JPG
http://jumboland.org/cp/albums/userpics/10001/PICT0134.jpg

ето ти снимка снимана със сапунер на автоматичен режим
срещу слънцето както се вижда.....

конкретно Никона пък има Р режим и А режим
които с +/- корекциите може да си имитираш чист ръчен режим като стой та гледай (да де ама явно трябва да си се научил и да снимаш)

така че тези слова че нямало ръчен режим просто ме хвърлят в див смях.......
че аз дори с моя никон рядко ползвам М (освен като снимам в студиото)

- Липса на по-всиока чувствителност от 400ISO(някои марки в този клас вече предлагат до 1000 и 1600 ISO)

дай да го видя тоя сапунер дето го има това исо
то разбира се може да се сложи ама кел файда като хората на снимката ще са с едра шарка

въобще матрица 1/1.8 не е дорасла да има повече от 400 исо не зависимо кой я е произвел...

и накрая нямало РОУ
който иска РОУ ще си вземе сериозна машинка (д50 например)

Дата:   22-04-06 13:01

джъмбо :) май фенски се изказа(раздразнение усещам). Верно е че може да се замени ръчния с останалите режими, ама не напълно. А за шума хич не си прав едно Fuji F10 със своята 1/1.7" 6Мпикс матричка ще скрие шапката на това сони за 200лв по-малко ;) и има и използваеми 800 аса.

"според вас колко народ от закупилите си такива апарати ползват ръчен режим??? 2% 5%??? колко...."

за това си апсолютно прав [smile], но аз примерно бих искал да има.

"ако си малко по умен и знаеш как да използваш камерата и на автоматичен режим пак ще може да снимаш "

и това го има винаги! Но някои ситуации си изискват пипване ;). Пък и като даваш 800+лв за сапунера няма да е лошо да е по-advanced [smile]

Публикацията е редактирана (22-04-06 13:06)

Автор: mihran50   
Дата:   22-04-06 15:17

Джъмбо[smilie24]

Автор: Airborne   
Дата:   22-04-06 15:56

специално за ръчните настройки и аз винаги съм се чудел защо не им го слагат на всички сапунерки. не че няма да ги ползвам ако ги имам, обаче нямат нищо обще с тези на СЛРите. Докато при един СЛР е важно да познаваш характеристиките на обектива и системата като цяло (с цел да изкараш оптимума на възможностите му), то при сапунерките настройката на блендата е абсолютна безсмислица- играе нулева роля при дълбочината на фокуса и няма смисъл да се затваря за по-голяма острота (понеже макс острота се постига широко отворен). единствено се сещам за ефекти на ниска скорост, но едва ли има потребители, които да ги търсят точно с този клас апарати.

а относно използваемостта на вискоките ИСО-стойности: ако ще имам същия (или дори по-малък) шум като недоекспонирам и си я осветя във фотошоп, значи е безсмислено ИСО-то. в тази връзка правих опити с ФЗ-30 и смея да кажа, че при него исо 400 е 100% излизшно- така както и 3200 при повечето съвременни ДСЛРи

Автор: snake79   
Дата:   22-04-06 16:23

Абе добре де ръчните са си чист софт, какъв е пробема да ги има та даже и 5% да ги ползват.
Аз в момента си избирам малко фото да ми стои постоянно в колата и да не му трепера, ако ми го задигнат.И ИСКАМ да има ръчни.

А та за 3200ИСО:
http://img2.dpreview.com/gallery/canoneos30d_samples/img_2048.jpg
[beer]

Автор: IChertov   
Дата:   22-04-06 16:47

ДЖЪМБО моя сапун пак си е по-добър.. :) Щото имам ръчен режим... е нямам РОУ или пък 1600 или 1000 ИСО :))[ezik] [ezik] [beer] [beer] Канон все пак :)))))

Публикацията е редактирана (22-04-06 16:54)

Дата:   22-04-06 18:39

ако ще мерим сапунерите
горната снимка е правена с КМ Х1 така че....

иначе за тези фантастики на фуджито дето уш е с малка матрица пък бла бла... ала бала

то ако бяха толкова добри щаха да се наложат и на дслр пазара ама нещо и там куцат.....[ezik]

Дата:   22-04-06 18:51

[smilie5] [smilie5] Абе Канонските сапунери за мен са по-добри .. :)))[beer] [beer] [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   22-04-06 19:42

"иначе за тези фантастики на фуджито дето уш е с малка матрица пък бла бла... ала бала

то ако бяха толкова добри щаха да се наложат и на дслр пазара ама нещо и там куцат.....[ezik]"

мда ама не съм казал че са толкова добри а че крайния резултат JPEG който излиза и от двата апарата, на Fuji по-ми допада :). А това за пазарите - ами пример с Панасоник, факт е че правят едни от най-добрите сапунери, не са се наложили на DSLR, правят опити да проходят, ще видим. Nikon и Canon като са се наложили на DSLR пазара обаче защо не са се наложили и на този за сапунери, ми отговора е прост: малко са върлите фенове които купуват заради надписа :). В него клас критериите са различни - евтино и супер характеристики печелят. Това не е плюене на моделите които са пуснали на сапунер пазара, а просто лично мнение че нямат модели които да са 100$ No1 в класа си :). Примери има много. Примерно S1IS, S2IS, S3IS са хубави щракала ама с цената им е като на апарати от горния клас [smilie22] . Nikon даже нямат зуум апарат, имаха опит със 4800 ама ако не бъркам от него нататък нямат подобни опити в по-ниския клас, за най-скъпите сапунери има 8800 ама и той не беше цвете.

Fuji са друга работа от F10 насам(преди това не ме кефят) :) евала на пичовете за шумоподтискащият скрипт - малко апаратче с добро шумоподтискане, което дава бая добро качество на снимките за класа си и отгоре.
Абе каквото и са си говорим не е DSLR ама няма и как да бъде.

RAW и по въпроса, всеки Advanced юзър може да изкара максимума от машинката си само с RAW! Не е лошо да го има, както не е лошо да се пише бързо и да е малък, но за тия пари толкова както се казва за този клас апарати.

Абе джъмбо е прав че всичко почти зависи от задапаратното! Като изключим лирическото отклонение мнението ми за този никон за който е темата си остава: прекалено скъп за нищо особено насреща :). Има почти двойно по-евтин Saumsung S800 със същата матрица който по това което съм виждал не отстъпва много на никона. Толкова от мен.[shtrak]

Дата:   22-04-06 19:51

шумоподтискане=мазня

доказан факт

ако за аматьорите не е проблем то за мен е [smilie7]

Автор: Airborne   
Дата:   22-04-06 19:53

джъмбо, ДСЛР от известно време нямат проблем с шума (който е ползвал качествен чувствителен филм знае за какво говоря), проблема е при компактните, точно където фуджи са едноличен лидер за ниско ниво на шума:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf10zoom/page7.asp

а ДСЛР ще направят, но ДСЛР-а далеч не е само една матрица, че "то ако бяха толкова добри щаха да се наложат и на дслр пазара ама нещо и там куцат....."
знаеш, че се изказа неудачно [cool]

Дата:   22-04-06 19:58

знаеш, че се изказа неудачно

не мисля
фактите са си факти

колко фуджита са се купили в бг от про фотографи???
аз знам за 1-2 броя

а за колко канона и никона или коники в повече знам.....

Дата:   22-04-06 20:14

Канон РУЛИРА :))) [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   25-04-06 17:05

Аз съм длъжен да напиша и недостатъците на модела. Не е коректно да се пишат само плюсовете.Високата чувствителност за подобни камери си е наистина малко или много маркетингов трик, свързан с шумоподтискането и както виндаги съм казвал аз предпочитам по-малко шумоподтискане, за да мога сам да си обработя картината по-късно.
Ръчният режим обаче, особено във високиа любителски ценови клас, си е нещо полезно. Често се налага да фиксирате точно определени експозиционни параметри. Примерно - при следене на подвижен обект е ценно да можеш да си настроиш определена комбинация от скорост и бленда, така че да се получи желаният ефект на размазване на фона от движението. Същото важи и когато искаме да снимаме падаща вода на ниска скорост и т.н. Не че не може тези неща да се постингнат и с програмните режими, но е по-неудобно.Иначе за насрещно осветление наистина можем да се справим лесно и без ръчни настройки[smilie18]
RAW формата е също много полезен в любителски камери от такъв ценови клас, за постигане на максимално качество и контрол на детайлността и шума на картината.
Когато говорим за компактни фотоапарати на цена 800 + лв, не трябва да забравяме, че често потребители на такава техника са и напреднали любители и професионалисти, които желаят да имат втори по малък и сигурен фотоапарат в джоба, за случаи, когато е неудобно носенето и ползването на основния апарат. В този аспект според мен Никон би трябвало да добавят към чудесните екстри "стабилизатор" и "WiFi" ръчни настройки и RAW формат , за да може потенциални клиенти като Ivan_A и Pmartinov да не си купуват като втори апарат 8мп модели с RAW и ръчни настройки от конкурентните марки, а да изберат иначе чудесния Coolpix P3 [beer]

Автор: Grandpa   
Дата:   25-04-06 17:51

Джъмбо,

Фуджито Ф10/ф11 още няма равно при сапунерите като ИСО възможности. И отнася и 95% от тия с повече мп и в детайлите като свиня блажен вестник.
Това е факт, има достатъчно примери, които и сам можеш да намериш.
Как ще е новото им Ф30 ще видим (надявам се добре, щото ми трябва сапунерка).
Дали е супер за всичко - разбира се, че не (много добре ще направят да си вземат стъкло я от Канон я от Олимпус, щото тяхното е по-зле).

Да, прав си 95% от купувачите няма да снимат на М и в РОУ. Ама на мен ме боли щепсела за 95% от купувачите, като аз пък искам да ги ползвам. Т.е. не ми дреме особено колко маркетингово е обосновано дадено решение, ако не ми върши работа.
И дето казват хората - и двете са софтуеър...

Дата:   26-04-06 13:24

Вкарах още малко снимки -
Макро1

Макро2

Трявна

Соколския манастир

и др.

първа  назад  1     всички  напред  последна