Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За UV филтрите да питам .... ?
Автор: GT   
Дата:   30-07-04 12:43

Ще ви помоля да ми обясните малко защото нищо не знам за филтрите а искам да ползвам. Ако Гената е онлайн ще ми се смее сигурно, но искам да чуя и неговото мнение. Та .. карам си аз служебната кола днес и гледам колко красиви облаци имаше над планините около София, ама ги гледам облаците през слънчевите си очила които имат UV ... по едно време махам очилата и вече облаците не бяха толкова красиви, нямяше ги тези цветове които видях през тях, а просто си бяха бели. Та питането ми е ... това на UV-то ли се далжии, ако е така какъв филтър да си търся, под номера ли се водят приблизително на какви цени са и т.н. Ако можете, имате времето и желанието обяснете ми моля. Благодаря на всички ви.

Отговори на това съобщение
 Re: За UV филтрите да питам .... ?
Автор: Pho   
Дата:   30-07-04 12:58

UV филтъра абсорбира UV-лъчите. В наименованието му обикновено има и цифрово означение - напр. UV-390, което означава че абсобрцията е до 390nm. Елиминира омарата или леката мъгла в слънчевите дни, прави цветопредаването малко по-добро и основно защитава обектива от механични повреди.[shtrak]

Автор: volokin   
Дата:   30-07-04 13:00

ами я кажи какви са ти очилата, да не са polaroid?

Дата:   30-07-04 13:02

Pho благодаря за инфото, Volokin да Polaroid са .....

Дата:   30-07-04 13:04

ами начи всичко е ясно!! polaroid = pol-filter, ей това ти прави облачетата по добри, а не UV-ото!!
Купи си такъв филтър и въпроса е решен![shtrak]

Автор: miloev   
Дата:   30-07-04 13:09

..или, ако си скръндза като мен[smilie5], снимай през очилата [smilie19]

Автор: asahi   
Дата:   30-07-04 13:10

Филтрите подтискат (задържат) част от спектъра на преминаващата през тях светлина. Това обуславя различното възприятие на обектите, гледани или снимани през филтър. Същите ефекти се наблюдават и при гледане през цветни очила. Изключение правят поляризационните филтри, които пропускат преимуществено светлина с определена посока на поляризация на светлината и подтиска останалата. За да си наясно с действието на филтрите най-добре е да се запознаеш със същността на светлината и нейното разпространение. Мога да ти изпратя литература, а и сам можеш да потърсиш чрез Гугъл. Другият подход е да получаваш и използваш готови практически съвети - тук ще ти дадат доста.

Дата:   30-07-04 13:19

принципа на поларизационния филтър може да си го обясни с очилата:
ако имаш телефон в себе си или кварцов часовник (но с дисплей), то като гледаш през очилата и въртиш телефона (часовника) ще стигнеш до положение в което циферблата (дисплея) ще станат чисто черни, т.е. спрял си цялата светлина.
Или ако сложиш нещо бяло (вестник например) отпред под стъклото на автомобила той без очила се отразява силно, а с полароид-очилата изчезва или отражението е много по-малко.
Ей това правят тези филтри и със светлината идваща от небесата, част от нея е отразена светлина от молекулите на въздуха и пречи при контрастите...

Дата:   30-07-04 13:23

Волокин, така можеш да го илюстрираш, покажеш, но не и да го обясниш.

Дата:   30-07-04 13:25

Остана без отговор само въпросът за цената - мисля, че беше около 20 - 30 лв, в зависимост от марката и диаметъра.

Публикацията е редактирана (30-07-04 13:34)

Дата:   30-07-04 13:27

Нямам и намерение да го обяснявам, щото кой разбира тук от Електродинамика, Квантова механика или от взаимодействие на светлината с веществото!!
Но мисля, че горния начин ще помогне да се схване по-лесно ;-)[smilie3] [shtrak]

Дата:   30-07-04 13:30

Оk, peace [beer]

Дата:   30-07-04 13:32

[beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak]

Дата:   30-07-04 13:40

Момчета балгодаря на всички ви сега съм на ясно какво ми трябва и май тръгвам към магазаина да си купя за да е с мен като снимам сега през отпуската. Asahi няма да се разсърдя за линкове с информация по въпроса [smile] Volokin добре че не ми обясни подробно защото нищо нямаше да разбера [smile] [smile] .. примера с вестника беше добър [smilie24] Още веднъж ви благодаря

Дата:   30-07-04 15:15

Егати ужаса ... отидох да Халите и .... не си купих филтър .. струваше 70 лева [smilie11]

Дата:   30-07-04 15:25

70 лв струва поларизационен филтър, UV е не повече от 30! Провери на Кракра, на 20 м вдясно след пресечката с Шипка.[smilie3]

Дата:   30-07-04 15:28

Мерси .. сещам се къде е и ще тръгна на там след работа. Мислиш че там ще намеря нещо по-ефтино ли?!

Дата:   30-07-04 15:37

GT, чети тук .

Дата:   30-07-04 15:39

наскоро купих от там UV на Hama, 52 мм за около 20 и малко отгоре лева, може да провериш и във фотото на Иван Асен при Райфайзенбанк, понякога има запазени втора ръка....

Автор: pinko   
Дата:   30-07-04 16:08

Да, полафилтъра на 58 мм е 70,40 лв, УВ на 58 мм е 16,50 лв.(Хама)

Съвсем прилични цени според мен[shtrak]

Дата:   30-07-04 16:19

Мдааа .. яно са прилични ами аз не съм прочел внимателно поста на Pho че там ми пише цена на УВ филтър за 20 лева и ми дойде нанагорно като ми казаха 70 лева .. но за поларизационен .. просто грешката е моя [smilie5]

Автор: behemoth   
Дата:   30-07-04 16:50

GT аз останах с впечатлението че ти трябва точно поляризиращ иначе с UV филтъра най-вероятно няма да забележиш никаква разлкиа в снимките или поне минимална

тука инфо за UV
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=details_accessories&A=details&Q=&sku=11970&is=REG

и за POL

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=details_accessories&A=details&Q=&sku=9754&is=REG

праштам ти линковете щото има картинки с обяснения и да видиш разликата в цената на филтър с един и същи диаметър

Дата:   30-07-04 17:10

Благодаря и на теб [smilie3]

Автор: neuromancer   
Дата:   30-07-04 17:44

Ако си вземеш филтър на Кокин, мисля че струваше 45лв в халите (ама вече може и да няма). Ще ти трябва и държач обаче, би трябвало да е евтин.

Дата:   30-07-04 17:49

Нямаше .. имаха само на НАМА останали [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна