Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Някой да е правил такова макро!
Автор: zoomaniak   
Дата:   10-04-06 12:58

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ghfk4365.JPG
http://zj.photo-forum.net//temp/Picture.jpg

Набарах го чисто нов - таз машинка.
Интересува ме - щото преди гледах теми за видове макро и т н...мнения за правене на макро с този уред - тубус май му викаха.

В упътването пишеше, че за него са подходящи следните апарати; обективи:

Мир-1
Индустар-50
Гелиос-44-2
Юпитер-9 или 11

Чух нещо и за некви преходници, чрез които и моят никон ще стане да се завие на резбата - по запознатите с фотоматерията ако може да покажат и снимки от руските сайтове. Щото искаше ми се да го пусна някой ден в действие този макро начин на снимане. Все пак техниката е чисто нова - хайде помогнете ...[smilie24] [smilie24] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой да е правил такова макро!
Автор: Стоев   
Дата:   10-04-06 13:00

макромехче май му викат, аз се ослушвам за макрошейничка....[smilie8]

Автор: mrge.org   
Дата:   10-04-06 13:26

Ами този може и като шейна, ако се вгледаш на снимката под делението 90 се вижда едно кръгче - това е врътката за плочката с дупките за статив, която се мести по едни цилиндрични релсички.[shtrak]

Автор: Julius   
Дата:   10-04-06 13:30

Зоо, ако мислиш да го ползваш по планините... [smilie8] На мен лично пръстените са ми по-удобни, когато снимам по баирите... Дори и на м42 да си намериш /за пръстени става дума/, ако имаш и такива /м42/ обективи само преходник към Никон-ското тяло ти трябва! Безкрайността не ти е нужна в конкретния случай!
[beer] [shtrak] [beer]
Но по-добър съвет от този няма: снимай и сам ще намериш отговорите, които търсиш! Така на теория... [smilie8] [smilie7]
[beer] [shtrak] [beer]

Дата:   10-04-06 13:35

Julius

Дай да намериме тези фотоапарати от нейде [smilie2] да избегнем преходниците а?[smilie24]

Дата:   10-04-06 13:38

Ми земай една резбова Практика и... [smilie7]

Дата:   10-04-06 13:42

За к'во всъщност ти е апарат, нали имаш Никон - земай си пръстенчета за него, може и лещички, бобчета, а Стоев ме "открехна" че и очилцата на баби ставали за макро - ама още нямам практически опит да споделя... [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Трябва да питаш него! [smilie7]
[beer] [shtrak] [beer]

Автор: navy   
Дата:   10-04-06 16:22

А чувам, хората си купували направо макро обективи [smilie18]

Дата:   10-04-06 16:24

А, будали... [smilie18]

Автор: gorbi   
Дата:   10-04-06 16:25

хаптали направо.....

Автор: Георги   
Дата:   10-04-06 16:26

(заменя ривърсив ринг за макро обектив) [smilie5]

Автор: stoyan_5   
Дата:   10-04-06 16:58

https://photo-forum.net/static/forum/2006-04/gpau5762.JPG
http://gallery.photo.net/photo/4019406-lg.jpg

Дата:   10-04-06 17:03

https://photo-forum.net/static/forum/2006-04/iqxr8552.JPG
http://gallery.photo.net/photo/3127151-md.jpg

Дата:   10-04-06 17:06

https://photo-forum.net/static/forum/2006-04/snkj9589.JPG
http://gallery.photo.net/photo/2591587-md.jpg

Автор: AlekRB   
Дата:   10-04-06 17:15

Меховата приставка дава страхотни увеличения ,за макро е трепач.С нея има много загуба на светлина обаче ,трябват ти светкавици.Взимаш един преход без лещи ,резба - байонет Никонски и щракаш.На пластинката с резбата /към апарата/ дупчиш една дупка за контрата.Ще имаш проблем с намирането на другия преход ,който е към обектива ,ако искаш да е Никонски. [smilie24]

Дата:   10-04-06 17:15

navy написа:

> А чувам, хората си купували направо макро обективи [smilie18]

Браточка като ми се освободят около 800лв ще си купя. До тогава що пък да не си уплътня времето по този начин.

Дата:   10-04-06 17:16

AlekRB

10х за инфото - ще пробвам евала за инфото [thankyou]

Дата:   10-04-06 17:18

stoyan_5

не ме кефят линковете и снимките де. имам съвсем други търсения от стандартното макро. дори и обектив за 10 000лв да взема макро пак нема да фоткам таквиз насекоми... (лично мнение)

Не мога да разбера защо все насекомите са най-снимани от макро-фотографите [smilie2]

Дата:   10-04-06 17:20

Сигурно щот са малки... [smilie5] Ти пробвал ли си да снимаш ЦУМ с 200мм макро-обектив от 20 метра разстояние? [smilie5]

Дата:   10-04-06 17:22

Джулиъс има толкова други малки нещаааааааааааа в шибаният живот. Ае стига само насекомите ли са малки.............[smilie23]

Дата:   10-04-06 17:24

А за голямото увеличение има и друг вариант, обаче не толкова качествен де... Примерно това!

Ама не ме питай нито какво е, нито за какво е! Не знам! [smilie7]
[beer] [shtrak] [beer]

Автор: AlekRB   
Дата:   10-04-06 17:36

Julius ,ми то си пише.Това е свързваща гривна за два обектива с 58 мм резба на филтъра.Завиват се челно един към друг.А относно качеството ,то зависи от обективите.[smilie3]

Дата:   10-04-06 17:39

AlekRB [smile] Аз се избъзиках, ама ти се "върза"...

Много добре знам за какво е! [smilie3]
[beer] [shtrak] [beer]

Дата:   10-04-06 17:40

Даже и ТЕМА бях пуснал в Базара! [smile]
[beer] [shtrak] [beer]

Дата:   10-04-06 17:48

А ако Зоо проявява интерес към макро с обърнат обектив тогава ще му е полезен един мой по-стар постинг:
Data: 29-03-06

За тези, които снимат МАКРО с помощта на обърнат обектив...

На мен лично този начин на снимане /с помощта на два обектива обърнати един срещу друг/ ми беше абсолютно непознат /поне до преди ден-два/, но това което прочетох в посочената книга е изключително полезно, затова
реших да го постна тук, за всички останали на които също би им било полезно или дори само интересно...

Извадено от CloseUps in Nature! Автор: John Shaw.

1. За основен обектив е най-добре да се използва теле-обектив /човека препоръчва 200мм или близък до него/!

2. Използвайте "най-бързия" обектив, който имате за обърнат обектив /с цел намаляване загубата на светлина/!

3. Не използвайте твърде тежък обектив за обърнат обектив - може да причини повреда на резбата за филтри!

4. Макро-обективи не се комбинират добре заедно - /обикновенно не са светлосилни - имат вградени сенници/!

5. Няма абсол. никакво значение на колко е поставена гривната за фокусното разстояние на обърнатия обектив!

Увеличението, което се получава при снимане с обърнат обектив се изчислява по формулата: У = Осн.Об/Об.Об, където Осн.Об. е фокусното разст. на Основния обектив, а Об.Об. - фокусното разстояние на Обърнатия обектив.

Т.е. ако някой снима с основен обектив 200мм и обърнат обектив 100мм - увеличението, което ще получи е .
В случай че смени обърнатия обектив с 50мм - ще се получи увеличение от .

Когато се снима с обърнат обектив най-добре е блендата на обърнатия обектив да е максимално отворена, за да няма загуба на светлина от 1 страна, а от друга - контрола върху експонацията да се остави на основния обектив!

Когато се използва за обърнат обектив някой качествен, най-добрия начин за предпазване на задната му леща, която в случая е обърната към обекта и поради малката дистанция от снимания обект съществува опасност от увреждане, е от резервна задна капачка да се изреже дъното, като по този начин тя едновременно предпазва обектива, а от друга страна ще изпълнява ролята на сенник!

Намирането на фокуса с комбинация от тяли и два обектива се постига най-добре с придвижване на цялата комбинация, а не с въртене на гривната на основния обектив, тъй като увеличението с него ще е много малко в сравнение с другото, особенно пък с авто-фокусен обектив, където е възможно увреждане на самия обектив, поради по-голямата тежест, която е принуден да движи мотора!

Към комбинацията може да се добави и конвертор! Например ако се снима с основен 200мм обектив и обърнат 50мм при увеличение 4х - добавянето на конвертор зад основния обектив ще доведе до увеличение от 8х. Ако конвертора обаче се постави между двата обектива ще "направи" от 50мм обектив - 100мм обектив и така ще намали увеличенето от 4х на 2х!

В общи линии това е основното! В случай, че на някой му е било полезно или дори само интересно...
[beer] [beer] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна