Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Заснемане на слънцето
Автор: trusinov   
Дата:   09-04-06 23:38

Понеже се опитвах но не се получи се надявам да ми помогнете. Кажете ми как да заснема слънцето. В смисъл точно когато залязва или изгрява и се вижда наполовината или вече е изгряло и искам да го заснема между клоните на някое дърво. Кажете ми как да направя правилна копмозиция, така че да се получи красив кадър. Говоря да лентов апарат - не цифров. Благодаря Ви предварително да оказаната помощ :)

Отговори на това съобщение
 Re: Заснемане на слънцето
Автор: navy   
Дата:   09-04-06 23:55

За КОМПОЗИЦИЯ, както си го написал - чети в книгите [smilie7]

Дата:   10-04-06 00:09

Помогнете ми със съвети точно относно слънцето. Аз не съм се и съмнявал, че някъде в някоя книга го пише.

Автор: navy   
Дата:   10-04-06 00:14

Може би бъркаш думата ЕКСПОНАЦИЯ с КОМПОЗИЦИЯ.
Едното е технически термин, при който кадъра излиза дветово и яркостно добре, другото е наука [smilie7] за правилна визуализация на кадъра.
Имаше тема преди време за това със залезите и изгревите, опитай с търсене в архива, че е доста дълго за обяснение... май...

Дата:   10-04-06 10:42

https://photo-forum.net/i/106554&USER_ID=5975

Ето тази снимка как е направена. Точно такова нещо исках да направя - слънцето, което прозира между клоните на дърветата. На каква скорост и с каква бленда да го направя. Става дума отново казвам за лентов апарат не за цифров.

Автор: zlatnata   
Дата:   10-04-06 10:45

"Става дума отново казвам за лентов апарат не за цифров."
Това според мен няма значение !!!!

Автор: neuromancer   
Дата:   10-04-06 10:54

trusinov, става с градиентен филтър, който е тъмен отгоре и светъл отдолу, с него се намалява контраста и яркото небе потъмнява, за да може да се регистрират детайли едновременно със тъмната земя отдолу.
Друг начин е цифрово с 2 кадъра, но теб това не ти помага.
Ако вече си снимал нещо подобно, пробвай да го сканираш, селектираш светлата част отгоре във фотошопа и потъмняваш. Резултатите са по-лоши отколкото с градиентен филтър

Автор: naik   
Дата:   10-04-06 10:54

Опитай със светкавица да осветиш дървото за да не е тъмно ама трябва ти и по голяма скорост или го направи с шопа [shtrak]

Автор: tofo   
Дата:   10-04-06 11:02

На тази снимка слънцето не е цяло, а само малка част, която се прозира през клоните. Затова се виждат детайли по пъна. За да хванеш клонака или трябва или да преекспонираш слънцето и по-ярките части, или да снимаш с допълваща светкавица. После 1 стоп нагоре, 1 надолу и стискаш палци. [shtrak]

Дата:   10-04-06 11:03

neuromancer благодаря ти за отговора. А можеш ли да ми кажеш къде мога да намеря такъв филтър и каква е цената му ориентировъчно.

Автор: neuromancer   
Дата:   10-04-06 11:07

Запълващата светкавица също помага, не се сетих, защото по принцип не се сещам за светкавица. Става ако имаш близък обект на преден план.
Филтри се продават във фотомагазина в халите (София). За пейзажни снимки на лента градиентен филтър е много необходим според мен.

Автор: sounder   
Дата:   10-04-06 11:07

гледай си светломера [smilie5]

Автор: scrap   
Дата:   10-04-06 11:08

Най-евтини май са на Кокин филтрите,но не знам как стои въпросът с качеството..аз съм снимал само с пластмасов или нещо подобно.

Ей тука малко снимчици с такъв вид филтър

http://www.photo.net/photodb/member-photos?include=all&photo_id=4166162

Автор: tofo   
Дата:   10-04-06 11:16

За да снимаш както искаш слънцето през клоните не ти трябва градиентен филтър, защото горната част на дървото ще е недоекспонирана.[shtrak]

Автор: turin   
Дата:   10-04-06 11:58

Според мен горната снимка не е с градиентен филтър, а просто слънцето се е показвало много малко и на затворена бленда експозицията е била по-дългичка.
Най-лесния начин е да опиташ да затвориш колкото може повече блендата, като внимаваш съответната експозиция да не е прекалено дълга (ако си без статив; за да не ти мърда много ръката).
Това е изгрев, слънцето не е много ярко и ако наистина клоните са го препречвали, може да се е получило съз затваряне на блендата. В далечината се виждат стълбове, жици, също и вълнички към хоризонта...
Една запълваща светкавица може би също щеше да свърши някаква работа. Но има опасност да открои прекалено предния план и слънцето да не се набива така на очи.
Абе с много опити и със съветите на хората тука ще се справиш [smilie24] Ако можеш, опитай и с градиентен филтър. Може и да е още по-рано, за да е още по-слабо слънцето. Абе с проба-грешка ще става [shtrak]

Дата:   10-04-06 12:18

Благодаря на всички за отзивчивостта. :)

първа  назад  1     всички  напред  последна