Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна
 Как да различа кръгов от линеен поляризатор?
Автор: pitan4o   
Дата:   08-04-06 14:07

Ще ви помоля за някакъв практически и лесно изпълним метод, позволяващ да се разбере дали един поляризацинен филтър дава линейна или кръгова поляризация! Или както някои му викат "по-научно" "линеарен" и "циркуларен"[smilie5].
Отговор от сорта: - "Прочитеш какво е написано на пръстена на филтъра не се брои" - написано е само "Polarizer"
Предварително [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Как да различа кръгов от линеен поляризатор?
Автор: Pehata   
Дата:   08-04-06 14:54

Въртиш и ако се променя, трябва да е линеен.

Автор: nsirakov   
Дата:   08-04-06 15:14

питан40 - ти от къде се появи бе - батко ти матасел няма ли да идва?

Автор: simbon4o   
Дата:   08-04-06 15:51

ми и циркулярните се променят :) поне тези дето продават сега.

Автор: de5   
Дата:   08-04-06 16:22

ето малко теория:
Поларизационните филтри се предлагат в два основни варианта – линеарен и циркуларен. И двата вършат една и съща работа – отразените светлинни лъчи (поларизирани) се филтрират с помощта на структурирано фолио.

Циркуларният филтър е снабден с още един слой, който светлините лъчи отново “разполяризирва” в циркулационна, ротиращата посока.

Циркулационните филтри може да се използват за всички видове фотоапарати, но линеарните не са подходящ за съвремените AF-камери или камери, които при измерването на експонацията използват поляризираната светлина – в този случай, при използването на линеарния поларизационен филтър, получаваме изразително преекспонирани кадри, а при някои модели фотокамери, особено със свръх широкоъгълна оптика, те отказват да работят - просто не работи автофокусната им система.

Опитай с един линеен който поставяш след нейзвестния и ако постигнеш 100 затваряне на светлината (като ги завърташ един спрямо друг) и двата са линейни ако не може значи е циркулационен

Автор: dekov   
Дата:   08-04-06 16:47

Означението на циркулярния е CPL а на линеарния е PL.
По действието трудно ще направиш разлика, линеарния има по силен ефект.

Автор: turin   
Дата:   08-04-06 17:26

"линеарен" и "циркуларен"...[smilie23] Говорете си на български, казвайте си "линеен" и "кръгов"... Какво си трошите езиците с това "-арен"...
[beer]

Автор: Pehata   
Дата:   08-04-06 17:32

Мани, то си е за тях - като им се върже езикът на възел ще видят тогава [smilie18]

Дата:   08-04-06 19:31

de5, благодаря за обяснението и идеята.
Между другото от къде е тази теория, която е поставена в началото на постинга ти.
Добре де ама ако нямам 2 филтъра, а само един, този метод няма да свърши работа. Някой ми беше казвал, че само с един филтър и без никакви допълнителни специални приспособления можело да се познае дали е кръгов или линеен. Ама не стига, че забравих как можело да стане, ами забравих и кой ми го беше казвал.Та сега единствената ми надежда е на колективните форумски знания[beer]

Автор: Julius   
Дата:   08-04-06 19:33

Някой каза ли: По цената! [smilie18] [smilie18]

Дата:   08-04-06 19:36

За мен няма по-практически и лесно изпълним метод от този! [smilie18] [smilie18]

А ето го и жокера: Линейния е по-евтин! [smilie7]
[beer] [shtrak] [beer]

Дата:   08-04-06 19:36

nsirakov, защо ти е домъчняло толкова за матасел. Ти нямаш ли си ....- да не изброявам колко неща си имаш, че няма да стигне мястото.
А ако пък имаш излишно време, що не избистриш още малко проблемите свързани с голото тяло, пленерите за телорисуване, както и техните участници и кандидат такива.
Матасел снима само птици и то според някои даже и не били и голи. Ай [beer] за потомството ти.

Дата:   08-04-06 20:48

Julius, [beer] Добър съвет, ама имам пол. филтър в ръцете си или само в едната или пред очите ми. Няма цена, няма надпис, няма знаещи наоколо, гледаш, дзвериш се и така докато познаеш какъв е - абе имаше начин, ама как ставаше "мама му стара". Ех тая пуста склеРОЗА[smilie2]

Автор: samara   
Дата:   08-04-06 20:54

...и какво му е толкова сложно [smilie8] ,казаха ти вече, избираш отразена слънчева светлина примерно от алуминиевите щори на прозореца, хващаш филтъра [smilie3] ,... гледаш през него и го въртиш, ако на 90 градуса завъртане светлината се променя, значи е линеен [smilie24] ...[ezik] [smilie5] [beer] [thankyou]

Дата:   08-04-06 20:56

промяна на светлината, означава, че блика от щорите се появява и загубва на 90 градуса [smilie5] ...айде, дано да има слънце утре [smilie24] ...[smilie18] [beer] [shtrak]

Дата:   08-04-06 20:58

упс, ако има релси ж.п. или трамвайни също става, заставаш напречно и ...[smilie5] [beer] [shtrak]

Автор: dreamer_xs   
Дата:   08-04-06 21:22

Вадиш си GSM-а от джоба!
Слагаш филтъра пред дисплея му и въртиш!

Веднага ще откриеш каква е поляризацията (:

Тоя трик го научих от един уличен търговец на слънчеви очила с пол. покритие (:
Ако нямаш GSM става и с някой стар електронен https://photo-forum.net/joro/emoticons/clock02.gif

Публикацията е редактирана (08-04-06 21:28)

Дата:   08-04-06 21:25

... а, да ...това за течните кристали, също е решение, обаче кръговия как би се държал там, не знам [smilie8] ...[smilie5]

Дата:   08-04-06 21:35

pitan4o - значи са те минали... [smilie5] Сигурен ли си изобщо, че е поляризационен! [smilie7]

Иди си вземи най-добре В+W - всичко си им пише, и цената им не е ниска... [smilie5]
[beer] [shtrak] [beer]

Дата:   08-04-06 21:37

...Julius...[smilie24] [smilie5] [beer] [shtrak]

Дата:   08-04-06 21:40

samara, благодаря, ама ти май си първия който говори за слънце.
Е, дано утре има, че без слънце лошо.
Значи викаш алуминиеви щори или релса. Е добре де, ама ако нямам, щори, абе релса със сигурност нямам в къщи, пък ако няма и слънце, а си имам само един пол.филтър и искам да позная дали е линеен или кръгов още тази нощ какво да правя - да взимам ножовката, да отдежа едно парче трамвайна релса и на Конкорда, че да намеря и слънце след 3 часа зад голямата вода - то това май само остава, а.

dreamer_xs, добре де взимам филтъра, да кажем имам ГСМ, въртя филтъра и гледам, че нещо се променя. И как разбирам каква е поляризацията? samara е съгласен с теб, ама не му е ясно как да ги различи кръговия от линейния или линейния от кръговия, а и на мен не ми е ясно да си призная.

Абе съвсем се обърках: релси, щори, слънца та чак и GSM-и. Дано поне ми звънне на GSM-а някое приятелче дето повече ги разбира тия работи, че да ми ги обясни, та поне да има полза от този GSM[beer]

Дата:   08-04-06 21:46

...гледай сега [smilie8] ...идеята е отразената светлина да е неколкократна и паралелна и ...напречна на приемника, ако имаш ренде за рязане в къщи заложи го така, че да отразява светлина от някаква лампа и пробвай същото, което ти казах по-горе ...[smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   08-04-06 21:47

Що го мъчите човека! [smilie5] Да гледа джамовете на колите... [smilie7]

Дата:   08-04-06 21:49

Julius, мен винаги ме минават, ама аз съм си свикнал - то нали знаеш - за да има тарикати - трябва да има и будали, балами, абдали загубеняци и т.н. Това го остави - то е ясно "по дефолт"- кажи сега какво да правим с филтъра. Досега разбрах, че ако не става за друго мога да си го търкалям по масата или дори по пода - много добре се търкаля - по персииския килим е по-трудно, но пак става.
Но да си дойдем на думата - кръгов или линеен - иначе си е поляризационен, защото може да се върти около (май му викаха) оптическата ос на обектива.

Стоев, я питай моля те твоите моделки - може пък те нещо да знаят по въпроса, а[smilie11]

Дата:   08-04-06 21:52

Важното е да е поляризационен! К'во те бърка линеен или кръгов!

Само някой модели авто-фокусни не могат да работят с линейните!
[beer] [shtrak] [beer]

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна