Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Срам от българския език ли?
Автор: masteral   
Дата:   28-07-04 14:24

Искам да попитам, защо някои форумци озаглавяват творбите си изключително на чужди езици?Това срам от българския ли е или демонстрират превъзходство с някоя извадка-чуждица на английски, френски или немски език.

Отговори на това съобщение
 Re: Срам от българския език ли?
Автор: volokin   
Дата:   28-07-04 14:26

а що не?[shtrak]

Автор: TheMadMan   
Дата:   28-07-04 14:31

masteral, единия от тези "някои форумци" съм аз. [smilie24]

така усещам, така го правя - всеки има правото на това, гледай изображението мисля, че то е по-важно. лично при мен заглавията доста често са тънко провокативни, наблюдавам само коолко стереотипи има наоколо [smilie24]

Автор: soldier_of_fortune   
Дата:   28-07-04 14:49

Па оти бугарски йезик нема. Све йе тука писано на македонски.

Дата:   28-07-04 15:08

Майка ти може да е преспала с някой шиптар,но ти пак си пищеш на български бе глупчо!

Дата:   28-07-04 15:15

Усещаш на английски ли?Естествено снимката е най - важна тук, но някой който усеща на китайски може да поиска да пише с йероглифи.Защо са тия заглавия тогава?

Автор: miloev   
Дата:   28-07-04 15:18

masteral: а мастерал какво значи, такова, на български?[smilie19]

Автор: murnau   
Дата:   28-07-04 15:22

hahahahah, miloev [smilie24]

Дата:   28-07-04 15:26

еи, мастерал, ако търсиш конфронтация имаш я, или си нямаш работа!??!?!?
Айде бягай да снимаш!
Аз пък ще ти задам друг въпрос:
Що така ние Българите търсим само да се ядем, псуваме и конфронтираме??[smilie11] [smilie11] [smilie11]

п.с. милоев [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   28-07-04 15:39

Прякор е едно, а име и обяснение към снимка съвсем друго - нали се пише за да може всеки да я разбере!

Дата:   28-07-04 15:41

нали се пише за да може всеки да я разбере!

tuk (se) burkash ;)

Дата:   28-07-04 15:51

Волокин, работа имам достатъчно,дори и в този час ресторанта ми е пълен,а снимам само за удоволствие и кеф да съм сред вас - големите майстори на обектива.Относно въпроса ти отговорът е само един: защото сме бедни .Бедният човек и мълчи и лиже гъза на богатия и го бият и го газят за едната коричка Хляб!

Автор: Krassy   
Дата:   28-07-04 16:02

Кой и къде ти е ресторанта?

Дата:   28-07-04 16:11

masteral, не се смятам за голям майстор!!
Напротив, посредствен съм, също снимам за удоволсвие, все пак съм аматьор!!

Бедността не е никакво оправдание, ние все търсим да се оправдаваме, я с турци, я с руси, я с някой друг...

Между човека и животното има една основна разлика: когато на животното му се такова, то скача на първата (първия) срещнат себеподобен(на), когато на човека му се такова не скача на първия (та) срещнат(а) по улицата, т.е. човекът умее да се въздържа и полага усилия за това (за някой са по-големи, за други по-малки), а тези на които им е трудно, ги класифицира обществото като болни, т.е. непригодни напълно да живеят в това общество...
Същите разсъждения можеш да ги приложиш и в горния случай, т.е. полагай малко усилия при общуването с хората, това те доближава повече до човешката раса!!
masteral, тук нямам конкретно теб предвид, това е просто като призив, това е моето разбиране за общество.
Трябва да полагаме малко усилия да не се конфронтираме постоянно. Аз също псувам и ругая, но не и някой от форума... конфронтацията нека я оставим на по-елементарните...
Лек ден, по-малко работа и повече усилия и енергия в снимането и всичко по него ти желая!!!![shtrak]

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   28-07-04 16:14

Ако си наясно с това какво е "заряд" на думата, ще си отговориш защо някои заглавия звучат по-добре на чужд език.

Пример 1:
едва едва срещу чуть-чуть
И двете значат едно и също, но руският вариант е по-зареден.

Пример 2:
звънец срещу door bell
Значението отново е еднакво, но на английски самият израз звучи като вариант на "динг-донг" :)))

Пример 3:
махмурлия срещу dopey
Е, нашенското е далеч по-заредено от другото.

Само три от безбройните примери...
Не знам други езици, но съм сигурен, че форумци, които владеят немски, френски, испански, италиански и т.н. биха те заринали с още много думи и съчетания.
[smilie8]

Дата:   28-07-04 16:15

Краси, има кой да ми прави менютата![smilie24]

Автор: J0R0   
Дата:   28-07-04 16:19

volokin - примерът ти беше неудачен :-)
Има общества, в които когато на човек му се ХХХ скача на първата себеподобна и това не значи, че тези общества са болни или че хората там не са хора (Таити, Индия, Древния Рим, почти всички островни държави в Тихия океан, Швеция след Сексуалната революция и т.н.).
Напротив, Фройд казва, че агресивността идвала именно от задръжките. Колкото повече се сдържаш, толкова повече агресивност трупаш и някой ден тя избива някъде.
https://photo-forum.net/joro/emoticons/eck02.gif

Автор: shutter   
Дата:   28-07-04 16:23

TheMadMan

При условие, че английски не ти е роден език е неразбираемо как може да ги чувстваш нещата по-добре на англиийски. И аз боравя ежедневно с него но напоследък почва да ми харесва предизвикателството да търся и употребявам хубавите български думи вместо да тейквам шортката с англииския [smilie25] [smilie25] [smilie25]
Абе прав си! Дай първо да снимаме, останалото е на второ място[beer]

Дата:   28-07-04 16:25

При условие, че английски не ти е роден език е неразбираемо как може да ги чувстваш нещата по-добре на англиийски. И аз боравя ежедневно с него но напоследък почва да ми харесва предизвикателството да търся и употребявам хубавите български думи вместо да тейквам шортката с англииския

A ne!
Az polzvam frenskia vsekidnevno i tochno obratno na teb, se izraziavam po-dobre na frenski!
I go chuvstvam mnogo daje!
Taka che...

Дата:   28-07-04 16:27

masteral, кой ти говори за менюта?
Попитах къде ти е ресторанта и как се казва?
Странен народ се е навъдил напоследък...
Ехоооо Gena? Къде се загуби, човече?

Дата:   28-07-04 16:41

Joro, за Фройд си прав, точно така казва, ама то обществото затова е измислило публичните домове, футболните мачове, и кви ли не още там....
А обществото се развива, както всичко останало, статично равновесие в природата няма!! Аз все пак съм привърженик на теорията за еволюцията и всички знаем откъде произлиза човека...А в тези общества които даде за пример не е точно така както го казваш, и там си има правила и норми.
ще дам друг пример: някой те ядоса много, иска ти се да му размажеш зелката, е и...правиш ли го, пребиваш ли всеки един който ти изкара нервната система от строя? когато стоиш в задръстване, качваш ли се по бордюра и пълна газ...?
ей това имах предвид, и най-вече нашето общество, щото то има друг път на развитие от тези в Африка например. Ясно е че има отклонения тук и там, но в общи линии е така...
А то в тихоокеанските региони фактора спин ще регулира рано или късно нещата, макар да смятам, че това зло е човешко дело. Ама айде, че се отплеснахме от фотографията...Живот и здраве като се видим по някоя сбирка ще си говорим!
[beer]

Автор: ciril   
Дата:   28-07-04 16:45

ти що си с ник на латиница![smilie11]

Автор: junior   
Дата:   28-07-04 17:22

Аз (понеже съм от ония, лошите дето пишат заглавия и коментари и на чужди езици) знам, че намя пълна еквивалентност между смисловото и контекстното значение на думите и изреченията на различните езици...

Прост пример... В Българския език има 200 000 думи, а в Английския има 800 000... от друга страна има много думи на английски, които имат по няколко значения на български...

Т.е. когато търся смислови/контенстни нюанси на изразяване се налага да се обръщам към различни езици... Иначе казвам, каквото искам, ама ГОРЕ-ДОЛУ....

Метафорично казано... ако искам да от един пън да направя сопа, ще използвам Българска (например) брадва...
а ако искам от едно парче дърво да направя корабче с платна, ще ми се наложи да използвам Френското (пак например) ножче за дялане....

Everything in this world has a purpose!

Автор: sagittarius   
Дата:   28-07-04 17:42

Masteral, когато ползването на чуждия език е самоцелно, тогава вероятно е продиктувано от психологически или някакъв друг проблем на автора. Но когато е ползвана някаква игра на думи или многозначност, която няма еквивалент в родния език или дори само заради друго, по-подходящо звучене, мисля че е напълно оправдано.

Дата:   28-07-04 17:49

Абе masteral, прав е народа, нека си пишат под снимките и на прозорците на колите каквото си искат, все пак това е тяхна творба. А и така се тежкареят малко или много. [smilie7]
И аз го правя под снимките си, и аз се правя на Голямата работа с лъскавите думички.
Виж, истината е мааалко по-надолу, там, където има поле с обяснение на автора към снимката. Ето там трябва да се сложи превод и технически данни по желание разбира се.
Виж, с английския се оправяме, ама да ме извинява миг.. murnau, френсия го предпочитам по друг начин [smilie7]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна