Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 sRGB или Adobe RGB - Как е в БГ?
Автор: tchani   
Дата:   31-03-06 17:48

Знам, че има доста изписано по въпроса, и ако се пусне търсене в почти всички търсачки излизат доста материали. Едни казват sRGB-to е по-ограничено като диапазон, но е точно за WEB и интернет, както и за част от съвременните домашни и полу-професионални принтери. Други - AdobeRGB-to е истината - защото истинските неща се правят на хартия... в профи студия.

Та моля хората(гуру) в тази област, и особено тези които предлагат тази услуга да ни светнат - кое е за предпочитане.[smilie11]
И ако може с аргументи ???

Отговори на това съобщение
 Re: sRGB или Adobe RGB - Как е в БГ?
Автор: asahi   
Дата:   31-03-06 17:58

Няма принтер, който може да покрие АдобеРГБ.

Само един монитор за сега може да показва АдобеРГБ. Всички други са с сРГБ.

Дигиталните фотолабове работят в сРГБ.
Останалите принтери работят в ЦМИК или разширен ЦМИК, но по-тесен от сРГБ.

АдобеРГБ се използва като междинно цветово пространство, в което могат да се обработват изображенията по-точно, а след това да се конвертират в друго, съобразено с устройството за гледане (монитор, проектор) или печат (принтери, минилабове, печатници).

Професионалистите работят в най-подходящото, а не в най-доброто цветно пространство.

Автор: s_l   
Дата:   31-03-06 18:02

не знам другаде как е, но при мен е така:
RGB е стандарта в които ми идват материалите. Като сорс аз се опитвам да го имам в най-широкия му опис, а това със сигурност не е sRGB. Файлът се работи ако е необходимо и се запазва като копие готово за пренагласяне в зависимост от крйното устройство (КУ). Ако КУ е монитор - sRGB, ако е печат на минилаб пак sRGB, ако е офсет - CMYK с опис близък до условията в които се печата и гледаш през профил за конкретната машина/хартия/мастила.

Дата:   31-03-06 18:04

asahi: т.е. означава ли това, че предварително трябва да знам кое е по-подходящото пространство ?? т.е. за каква медия/носител ще снимам???

Автор: holden   
Дата:   31-03-06 18:09

tchani снимай в сРГБ и не се кахъри. И да снимаш в аРГБ после пак ще конвертираш и ще загубиш повече качество от конвертирането отколкото от това че сРГБ има по-тесен гамут.

Дата:   31-03-06 18:10

s_I: T.e. AdobeRGB е измислено от лошите американци и ФотоШоп маниаци[smilie10]
По подразбиране камерите идват пресетнати на sRGB,ама в разни книжки пише, че кат "зеленото" в AdobeRGB няма [smilie3]

Дата:   31-03-06 18:11

Амириканците са капиталисти мръсни. Те само гадни неща измислят.

Дата:   31-03-06 18:13

holden: Aз се опитвам да снимам 100% РАВ.
След това ще следвам съвета на asahi: за по-подходящия гамут

Автор: fastman   
Дата:   31-03-06 18:18

asahi [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Аз нямам повече въпроси! Много кратко и ясно.

Дата:   31-03-06 18:19

tchani аз не само се опитвам, ами и снимам 100% RAW. Ама после като обработвам минавам в sRBG. Нали това ти обяснявам: и да минеш от РАВ в aRBG, после пак ще минеш на sRBG за да си отпечаташ снимката. За чий хмм искаш да я конвертираш два пъти?

Дата:   31-03-06 18:21

никакви камери не са ми идвали със сетнато sRGB! А и аз снимам само на RAW, така че казвам после на конвертора ми да експортне във желаното от мен пространство. Само ако експортвам джпегове за превю давам sRGB, иначе се губи смисъла да държиш обработения файл като сорс. Примерно представи си, че се появява нужда - снимка която отдавна си обработил да се печата пак в друга печатница. Дават ти профила си и ти виждаш, че зеленото им е много зле. Кво правим ако тесният спейс вече е отрязал възможностите на зеленото да мърда? Единствения начин е да почнем да изнасилваме пикселите в този цвят и да губим преливки.

Дата:   31-03-06 18:43

Не holden не ме разбра - от РАВ няма да минавам в АРГБ ако не се налага.
Но, определено съм съгласен с s_I, че ако един път влезна в СРГБ няма излизане без по-чувствителни загуби.
Това което бих искал да знам е в какъв гамут ще приемете файловете, щото аз не съм спец и не бих могъл да ви ги дам в CMYK.
Или казано по друг начин кой е по-подходящо да ви се даде;)

Дата:   31-03-06 18:50

аз бих давал файложете в adobeRGB за да има място за човека с CMYK-а и задълже в 16bit

Дата:   31-03-06 18:56

и най-добре е да пускаш на човека с предпечата едно принт-копие за референция с твоя подпис, че одобряваш така да изглежда отпечатъка.

Дата:   31-03-06 21:52

Абе определено трябва да ни просветите (тука в форума) какво можем да очакваме от нашите студия. Определено има разлика между снимките, които сам си разпечатвам и тези които виждам принтнати в профи-студия. Изобщо не стардам от манията сам да достигна тези висоти.. Имам си други задачки .. Затова ми се иска като си харесам някоя снимка да отида някъде и да си поръчам няколко копия направени грамотно.
Благодаря ви за съветите;) [beer]

Автор: samara   
Дата:   31-03-06 22:18

...хубава тема [smilie24] ..имам размисли и аз, тези дни в тази посока ![smilie8] ...[smilie24] [beer]

Автор: snooper   
Дата:   31-03-06 23:12

Ами, S_l ти го каза, 100 процента RAW, а после зависи от предназначението - за цифров минилаб, монитор и повечето широкоформатни принтери - sRGB, за офсета CMYK...
Инак, ако трябва да сме точни и да си ги мерим (цветните профили):
https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/tgoh6537.JPG
http://www.luminous-landscape.com/Images32/horseshoe.jpg

Дата:   01-04-06 00:59

OK snooper!!! Т'ва и аз го казах;))
По сайтовете становищата са грубо 50 на 50%.
Ама то зависи от локалните лабове, та реших да разбера как е в БГ.

Автор: n1x0n   
Дата:   01-04-06 08:46

В БГ както и навсякъде, sRGB и AdobeRGB са различни цветни пространства, които се използват за различни цели.

Абсолютно е важно да се знае за каква медия се снима, преди да си конвертираш RAW файла.

Автор: den_den   
Дата:   01-04-06 15:58

Прочитайки темата до тук и Келби ,/който съветва да се смени sRGB > RGB > color settnigs/ съм леко озадачен. Цитирам " sRGB е възможно най-лошото цветово пространство за професионални фотографи. То е разработено за ползване на уеб дизайнери и имитира възможностите на евтините монитори отпреди 4,5 години. То е направо ужасно за фотографите, особено ако техните фотографии са предназначени за печат." Освен това се интересувам в кой режим е най добре да се снима --говоря за настройка в апарата и съответно има ли загуби при конвертирането още в конвертора, а и после в шопа. Ако може малко яснота по това?

Автор: n1x0n   
Дата:   01-04-06 16:14

Ако обработваш на монитор, който може да покаже само sRGB, качваш снимките по форуми и печаташ на устройство, което работи в sRGB - няма абсолютно никакъв смисъл да работиш в AdobeRGB/ProPhoto RGB. И не просто няма да има смисъл, ами даже ще си имаш проблеми с управлението на цвета. Пък Скот Келби квото ще да ти каже.

Автор: den_den   
Дата:   01-04-06 16:20

Което значи, че още при снимане трябва да е sRGB?

първа  назад  1     всички  напред  последна