Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как да си подготвя снимката за печат във фото?
Автор: avo   
Дата:   30-03-06 19:09

Здравейте! Вълнува ме следния въпрос,ако апарата ми е 5 Мп и ще вадя снимка примерно 20х30 във фото, което нека кажем теоретично,понеже не съм сигурен,че прави 250 дпи(примерно, може и при по-малък формат да е толкова от 5 мп:), има ли смисъл да я раздувам във фотошоп до 7 мп примерно с интерполация,за да излезе поне по сметката,че става 320 дпи нека бъде, или ефекта ще е нулев.
Накратко, трябва само да я орежа според пропорциите на хартията на която ще се печата, да стане точно 2:3, или и да я увеличавам насила с интерполация[smilie11][beer]

Публикацията е редактирана (30-03-06 19:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Как да си подготвя снимката за печат във фото?
Автор: asahi   
Дата:   30-03-06 19:11

Не увеличавай насила нищо. Само оправи пропорциите да са 2:3 и цветното пространство да е сРГБ. И е добре да не ти правят никакви корекции за да си наясно с резултатите.

Дата:   30-03-06 22:56

Е те ще тръгнат ли да ми коригират нещо,ако просто си поръчам еди колко си снимки примерно според теб?

Дата:   30-03-06 23:01

Че откъде да знам? Ти си дай изискванията - нали за това си плащаш?

Автор: navy   
Дата:   30-03-06 23:17

Интересно ми е къде преобладаващо фотографите любители си вадят копия А4 до А3 цветно?
Фото, цветен мастилен, цветен лазерен?
Предимства и недостатъци ...

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   30-03-06 23:18

Ако не кажеш изрично, че не искаш да пипат каквото и да било, най-вероятно ше ги изсветлят леко. Счита се, че снимките на екрана на комп-а изглеждат по-светли, отколкото след като се отпечатат.

Автор: Mimic   
Дата:   30-03-06 23:19

На мен ми е интересен за черно белите фотки ... във Варна по възможност ...

Дата:   30-03-06 23:21

Краси, преобладаващо си гледат фотките на монитор.

Автор: Wildkid   
Дата:   30-03-06 23:31

И аз да попитам нещо, въпреки че със сигурност и питано, ама нещо търсачката не ме обича - от 5МП излиза ли читаво копие на 20х30 (не говоря за перфектно, а за нормална снимка, която да си закача на стената вкъщи, без да е с дразнещо непрофесионалното око качество). И колко е така да се каже минимума ДПИ за прилично копие (в какъвто и да е размер)?

Дата:   30-03-06 23:33

Излиза. Хич не задавай втория въпрос, че ще завалят безсмислени отговори и предположения.

Автор: boni   
Дата:   30-03-06 23:37

Що не четете ебука на сайта ве ????
Я да прочетете това бързо, за кво сме го писали....
https://photo-forum.net/ebook/page6-4.htm

Дата:   30-03-06 23:38

Ясно, мерси Асаши - знам, че един ще каже "по-малко от 300 е боклук", друг - 400 поне, трети - бе и на 220 става.....интересуваше ме ориентировачно, че да знам на колко да си я рисайзвам във фотошопа.

Дата:   30-03-06 23:40

Мерси и на Бони - прав си, а сега се сетих, че дори съм го чел, ама пуста глава......извинявам се за спама!

Дата:   30-03-06 23:47

Нищо не ресайзвай - колкото-толкова. И без това РИП-а на машината във фотото ще ресайзва след теб отново.

Дата:   31-03-06 00:08

А тая снимка,която ще ми дадат във фотото,какво ще и се случи,ако стои на стената 1 година, ще се попроменят ли цветовете или?

Автор: boni   
Дата:   31-03-06 00:10

Не, технологията е същата както и при копиране от филм. Промяна на цветовете обикновено има при принтерни отпечатъци.

Автор: snooper   
Дата:   31-03-06 00:17

"Автор: StoyanBozhkov
Дата: 30-03-06 23:18

Ако не кажеш изрично, че не искаш да пипат каквото и да било, най-вероятно ше ги изсветлят леко. Счита се, че снимките на екрана на комп-а изглеждат по-светли, отколкото след като се отпечатат. "

Стояне, ако в ателието в което ходиш считат така, то нека намерят някой мил и състрадателен човек да им калибрира монитора и да ги научи да правят два-три пъти дневно настройка на хартията и главата на машината си, че....[beer]

Няколко полезни изпълнения преди и след като прекрачим прага на фотоателие:

1. Не интерполираш файловете си по грубия начин.

2. Някои от новите машини копират и на 400 дпи, това не значи, че
нечии 240 са болка за умиране :)

3. Ако човек копира в читаво ателие и работи на калибриран монитор може спокойно да си изтегли цветния профил на машината.

4. Не е добре да си навличаме гнева на кописта с безброй папки или файлове с имена от сорта "3 х 10/15 i 5 13/18" (очудващо е коло хора с претенции го правят) - няма по-страшно от гнева на кописта! [smilie18]

5. Идеалният вариант - копираш в свестно
ателие с добре подържана машина и персонал от специалисти, които отгоре на всичко са ти приятели и знаят какво искаш като седнеш зад машината до тях, дори да не си им донесъл перфектни файлове [beer]

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   31-03-06 00:26

Лиза във Фуджито срещу ЦУМ е такава приятелка... [smilie24]

Автор: Блясък   
Дата:   31-03-06 00:33

Имам познат, който поддържа фотокопирни машини във Варна. От него знам, че машината копира на 300 dpi. Аз обаче правя хартиени копия на един качествен цветен лазерен принтер, там резолюцията е също 300 dpi. Така че аз си ги приготвям на 300, за да не отварям работа на кописта/'принтерача' .

Дата:   31-03-06 00:35

Не им отваряш работа. Излишно се хабиш.
На кой лазерен принтер копираш във Варна?

първа  назад  1     всички  напред  последна