Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Външна светкавица за сапунерки - струва ли си тоя тип?
Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   30-03-06 13:24

Имам една канонска сапунерка. Тя няма гнездо за външна светкавица, нито някаква друга възможност за включване към нея на светкавица, която да се синхронизира с апарата посредством директна връзка. Благодарение на някои участници в този форум открих, че на пазара се предлагат светкавици, които се закрепят към сапунерския тип апарати посредством шина към гнездото за статив. Дори Канон имат такава светкавица. По магазините тук открих и други модели, някои на цени по 300 лв.

Вчера попаднах на една немска - на фирмата Unomat. И сега се колебая дали да я купя.

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/worz4639.JPG
http://img68.imageshack.us/img68/1951/img9nr.jpg

Тази светкавица е с водещо число 12. Има възможност да се върти под различни ъгли, т.е. дори да хвърля отразена светлина. Немска е, аз вярвам на германците. Работи с презареждаеми батерии от типа ААА. Повече за нея има на http://www.unomat.de/de/showpic.asp?aid=11101&bid=1

Обръщам се за съвет към тези от вас, които имат (директни) впечатления от работа с подобен тип светкавици. Те имат някои недостатъци - основият е, че могат да се "запалят" от други фотоапарати наоколо. Смятате ли, че една такава светкавица ще даде чувствително по-добра осветеност отколкото вградената на канона, че да си струва разхода (около 80 лв.) и неудобството да се прикрепя към апарата?

Предварително благодаря за всички мнения. Ако може да са по темата, все пак.

Отговори на това съобщение
 Re: Външна светкавица за сапунерки - струва ли си тоя тип?
Автор: Avi   
Дата:   30-03-06 13:44

ами ти ще я палиш тая светкавица от твойта, демек ти пак ще облъчиш обекта си с директна светлина, еле па кат нямаш възможност да контролираш вградената си...

освен да правиш някакви отражатели на вградената светкавица, някакви нагаждания... ама тогаз ще снимкаш по метод проба и грешка...

не виждам аз разумна покупка в таа работа, ама... знам ли :)

Дата:   30-03-06 13:50

Основателен е коментарът ти относно необходимостта от това да е вкл. вградената. Може би точно заради това, в упътването на тази, която показвам по-горе пише следното: "вградените светкавици са подходящи за снимане на близки обекти". Сиреч, няма нужда да палите външната, иначе (сигурно) рискувате да изгорите обекта. На мен вградената светкавица ми е достатъчна, когато имам възможност да се приближа колкото аз искам. Но често нямам такава възможност. Тогава снимките или са тъмни, или са шумни... Такива неща си мисля... Моля, дайте още мнения и коментари?

Съзнавам, че изборът ще го направя аз, че отговорността за решението е моя, че парите за светкавицата са мои и никога няма да обвиня някого, че ме е подвел. [beer]

Автор: nrk   
Дата:   30-03-06 13:57

Има и по-евтини варианти :) Навремето в Халите в София продаваха едни малки светкавици с вградена фотоклетка за около 15 лева. Е, държи се в ръка, не на шина, но пък може да я изнесеш доста встрани така. Или просто да я поставиш нейде наоколо - маса, стол, на земята...

Друг вариант за около 20-на лева е да си купиш една от тези джаджи които имат фотоклетка и hot-shoe. И към това чудо можеш да закачиш каква да е нормална светкавица с много по-голямо водещо число :)

Само не забравяй като снимаш с тези чудесии да си на ръчен режим (на апарата) и мощността на вградената му светкавица да е регулирана (намалена)

Автор: Avi   
Дата:   30-03-06 13:59

StoyanBozhkov написа:

> Основателен е коментарът ти относно необходимостта от това да е
> вкл. вградената. Може би точно заради това, в упътването на
> тази, която показвам по-горе пише следното: "вградените
> светкавици са подходящи за снимане на близки обекти". Сиреч,
> няма нужда да палите външната, иначе (сигурно) рискувате да
> изгорите обекта. На мен вградената светкавица ми е достатъчна,
> когато имам възможност да се приближа колкото аз искам. Но
> често нямам такава възможност. Тогава снимките или са тъмни,
> или са шумни... Такива неща си мисля... Моля, дайте още мнения
> и коментари?
>

Хмм... демек ти искаш да удвоиш (примерно) дистанцията, на която ще осветяваш обекта си... ам незнам в тоз случай колко ще ти помогне подобна светкавица, може би подобре да ползваш "крачното варио"? :)

спирам по темата - нямам представа и не мога да помогна :)

Автор: Prakticar   
Дата:   30-03-06 14:24

Като гледам, 80-те лева ти ги искат заради надписа "диги", и за шината. Наистина има по-евтини варианти, макар, че 15 лева май никога не са били.
Има едни подобни светкавици Уномат, само че черни, сгъват се и струват около 30 лева.
И те се палят с фотоклетка.
30 лева за такава светкавица си струва да дадеш. Макар и малка - водещо число 14, много често спасява положението и изобщо ще ти бъде от полза.

Дата:   30-03-06 14:35

@Prakticar

Сигурно говориш за модела B 14 Servo. ОК, изглежда по-стабилен, но дори и да е с фотоклетка, как да го закрепя към апарата?

@nrk

по повод "за около 20-на лева... една от тези джаджи които имат фотоклетка и hot-shoe. И към това чудо можеш да закачиш каква да е нормална светкавица"

Нима това е един вид преходник, който чрез фотоклетка ще подаде сигнал към hot shoe върху него и така ще запали голяма светкавица? Къде продават такива у-ва да ида да ги видя?

Дата:   30-03-06 14:49

Да, точно това е - пластмасово кубче с фотоколетка, hot-shoe и резба за статив. Имам такава запалка с една теристорна Вивитар и джобен пластмасов статив - върши работа и с филмовия и със сапунерката.
Къде ги продават в момента в България не знам, но сигурно някой тук може да ти каже...

Между другото не е речено да закрепваш светкажицата към апарата - обикновенно се приема че фронталното осветление е плоско и скучно и е по-добре да можеш да изместиш светлината под ъгъл.

Автор: stoyan_5   
Дата:   30-03-06 14:51

Потърси в базара!
Някой продаваше такива запалки наскоро.

Автор: prakticar   
Дата:   30-03-06 15:33

И "запалки" и "кубчета" - Б14 Серво има в магазина в халите. Цените са долу-горе както стана дума по-горе.
Уномат Б14 Серво има резба, така, че можеш да я сложиш на статив(че).
Обаче можеш просто да я оставиш някъде, има стабилна основа. Не е нужно да я закрепваш за апарата. Точно в това е чарът на сервосветкавицата - слагаш я където искаш, да свети в избрана от теб посока и пуцаш. А не само фронтално да свети.
Ако си в помещение няма нужда двете светкавици да се гледат една друга - обикновено отразената светлина от първата светкавица е достатъчна да запали сервото.

Автор: fastman   
Дата:   30-03-06 15:39

nrk сапунерката не пре-флашва ли?[smilie11]

Дата:   30-03-06 15:42

на "Мъ" не префлашва, па и се регулира - макс, 1/2 и 1/3...

Дата:   30-03-06 15:53

Много ви благодаря за коментарите и съветите! Аз като казах, че имам сапунерка, имах предвид, че най-вече аз съм сапунер. Т.е. нямам намерение, желание и възможности да се занимавам със "студийна" фотография. Аз искам само като снимам навън, по барове и дискотеки, светкавицата да светка повече. Вие като снимате по подобни мероприятия нали не си разполагате предварително светлината из цялото помешение?! [smilie24] Ето затова ми трябва на мен такава светкавичка, или у-во, които да могат сигурно да се закрепват по апарата.

Моля, споделете още малко - у-ва, ефекти от тия светкавици? [thankyou]

Дата:   30-03-06 15:56

nrk А 350Д- да![smilie9] Дори на М или поне така ми каза един уважаван съфорумец. Впрочем, как може да се установи това?

Автор: IDA   
Дата:   30-03-06 16:02

А някой знае ли дали има такива кубчета с фотоклетка, които палят от Е-ТТL светкавици, т. е. игнорират измерителния импулс на последните и палят при главния импулс. Идеята е да се палят от светкавицата на Canon 350D, 20D или подобни модели с E-TTL светкавица.

Автор: garry   
Дата:   30-03-06 16:05

пробвал съм B 14 Servo с панасоник фз5 и не става защото префлашва, след което светломера отчита че е много светло и затъмнява. За мое учудване ситуацията е същата и при М режим. Не намерих начин да накарам панасоника да светне само веднъж [smilie8]
Някой да има идея дали може ??

Дата:   30-03-06 16:06

Ми слага се една малка не-ЕТТЛ светкавица на чехълчето на апарата и тя (като не префлашва) синхронизира другата (другите) светкавици рърху кубчетата :)

Автор: ATO   
Дата:   30-03-06 17:00

IDA, номера става със *(фиксиране на измерването) при 350Д и първия импулс го няма, задържа около 15 секунди така и после отпада. Ако светкавиците ти зареждат бързо няма проблем, аз имам 2 slave flash и ги ползвам по тоя начин, ама е малко мърлява работа.

Публикацията е редактирана (30-03-06 17:05)

Дата:   30-03-06 18:13

ATO- 1000 благодарности. Много логично ама кой да се сети...

Автор: rganev   
Дата:   30-03-06 18:57

Различни видове запалки има тук:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=breadCrumb&A=search&Q=&ci=8008
От Халите си купих Hama Mfr # HA6967 за 40лв.

Също продават и светкавица Metz 34,с фотоклетка, която има 3 режима на работа:
- веднага;с един предфлаш;и с два предфлаша
над 300лв.
http://www.metz.de/en/photo_electronics/mecablitz_34_CS-2_digital.180.html

Автор: IDA   
Дата:   30-03-06 19:08

NRK,
Там е проблемът, че малката ми TTL-светкавица , която е оригинална канонска, въобще не работи с 350Д, все едно, че я няма.

АТО,
Това с фиксирането на измерването е много добра идея. Обезателно ще го изпробвам. Не съм сигурен само, дали няма да се преекспонират кадрите от голямата светкавица, при положение, че измерването е въз основа на импулса от вградената светкавица. Всъшност, сам трябва да си направя тестовете. Благодаря за идеята!

Автор: ATO   
Дата:   30-03-06 19:20

Гласиш си блендата според светлината на големите и скоростта е 200, задължително

Автор: vasko1   
Дата:   30-03-06 21:00

За StoyanBozhkov:А, знаеш ли че водещото число на вградената ти светкавица е приблизително толкоз, като тази на Уномат. Е, има ли смисъл от още една такава, като е със същата сила.

Автор: de5   
Дата:   30-03-06 21:57

свържи се е Nikon_F2 от него ше купиш евтино
светкавица
свестен синхронизатор
шина
а ако трябва и гипс и патерици

първа  назад  1     всички  напред  последна