Автор: DentArthur
Дата: 21-03-06 10:12
Като начало, добра сутрин.
Canon, като цяло съм абсолютно съгласен с теб. Просто имам чувството, че и двамата говорим за едно и също нещо, ама не успяваме да се разберем. Като казвам, че "яркостта е логаритмична функциа на интензитета" (Автор: DentArthur Дата: 20-03-06 19:43) имам предвид, че
Яркост = Интензитет^Степен
Просто очите ни (както и ушите ни) имат свойството да логаритмуват сигнала и така то чете:
log(Яркост) = Степен*log(Интензитет)
При тебе "Степен" = 25 (осреднено), а аз казвам, че тя може да варира от 16 до 32 (според буквара, който четеш или според индивидуалния праг на чувствителност). Поправи ме ако греша, ама аз все още си мисля че си говорим за едно и също.
За компютърния екран въобще не ми се ще да коментирам и за това и не съм коментирал. Говорим за фундаменталната страна на нещата.
С това ти изречение:
Автор: Canon
Дата: 20-03-06 20:22
"Особеност е че тази чувствителност е различна по област на виждане и степен на осветяване. По принцип, при по-ниска осветеност е необходима по-голяма тонална разлика за различаването им"
Съм 100% съгласен и съм го казал тук:
Автор: DentArthur
Дата: 20-03-06 20:04
"човешкото око е чувствително по-скоро към относителни нива на интензивност отколкото към абсолютни такива"
Автор: Canon
Дата: 20-03-06 20:22
"ако търсим различимите стойности през примерно D= 0.1 се получават 250 степени, при видима разлика D=0.02 резултата е 1250степени."
Тук не мога нищо смислено да кажа защото трябва да се позова на наблюдения върху екрана на компютъра. Ама нищо де, ако вземем екрана на компютъра, дори сигурното различаване на 250 нива на сивото си е оптимизъм. Веднъж ми се наложи да правя диаграма за разпределението на една величина по повърхнина и рещих да ползвам скала на сивото. Стойностите се побираха в 50 интервала. Резултатът беще, че ме оплюха тотално, защото нищо не се виждало и трябваше да преработвам в rainbow scale .
Интересна приказка се заформи ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|