Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Нива на сивото
Автор: sandorio   
Дата:   20-03-06 18:07

Има ли някой подробна и достоверна информация все пак колко нива (степени) на сивото различава човешкото око?

Отговори на това съобщение
 Re: Нива на сивото
Автор: DentArthur   
Дата:   20-03-06 18:55

трябва ли ти референция или приемаш на доверие?

Автор: Canon   
Дата:   20-03-06 18:59

като порядък - над 25 десетични степени неедновременно (включвайки времето за акомодация) диференцирани с точност до 2-3 % при пряко съпоставяне и над 11% при непрофесионална оценка

Дата:   20-03-06 19:05

DentArthur,

Давай с отговора, а ако се наложи с референциите - после.....

Благодаря на Canon, но как да разбирам 25 дес. степени? 25 или 25х10 или 10 на 25-та......?

Автор: mario   
Дата:   20-03-06 19:06

from Wikipedia, the free encyclopedia:

Dynamic range

At any given instant, the retina can resolve a contrast ratio of around 100:1 (about 6 1/2 stops). As soon as your eye moves (saccades) it re-adjusts its exposure both chemically and by adjusting the iris. Initial dark adaptation takes place in approximately four seconds of profound, uninterrupted darkness; full adaptation through adjustments in retinal chemistry (the Purkinje effect) are mostly complete in thirty minutes. Hence, over time, a contrast ratio of about 1,000,000:1 (about 20 stops) can be resolved. The process is nonlinear and multifaceted, so an interruption by light nearly starts the adaptation process over again. Full adaptation is dependent on good blood flow; thus dark adaptation may be hampered by poor circulation, and vasoconstrictors like alcohol or tobacco.

Дата:   20-03-06 19:43

Значи, различни източници сочат различни данни. Най-често срещани са цифри от рода на 16 до 32 степени на сивото и около 2 милиона цвята. Други разправят за 85 нива.

Истината е, че отговорът не е баш толкос прост.

Първо - човешкото око е чувствително по-скоро към относителни нива на интензивност отколкото към абсолютни такива и

Второ - яркостта е логаритмична функциа на интензитета. И доколкото успявам да схвана какво има предвид Canon, той просто ти казва, че окото разделя 25 различни степени на сивото.

Дата:   20-03-06 20:00

Проблемът с референциите е, че можеш да ме цитираш мен ако искаш [smilie19] , не мога да ти кажа къде баш да четеш. Буквари много и всички все около тия стойности се колебаят. [beer]

Аааа щях да забравя. нали се сещаш, че ако с тия нива на сивото са боядисани много малки обекти, на ръба на резолюцията на окото или под нея, тогава нещата се размазват и всички тия теории за резолюция от незнам-си-колко нива на сивото заминават на кино. така едно петно бяло сложено до 1 петно черно изведнъж за окото става сиво ако двете петна са достатъчно малки. [smilie7]

Дата:   20-03-06 20:04

Това е от мен, че трябва да се окопавам. ако утре още си в търсене на отговора, може да продължим. ЛекарСнож [shtrak]

Дата:   20-03-06 20:22

DentArthur
Неточно си ме разбрал
Като пример:
https://photo-forum.net/imgs/157/3_1122379767.jpg
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/jcby1836.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/157/3_1122379767.jpg

https://photo-forum.net/imgs/157/3_1122379767.jpg
Освен тези тонални нива които виждаш на екрана, ти реално ще различиш и по-ярки (огън на запалка до екрана) и по-тъмни от десните черни полета.
отчитайки средно хората с понижен или повишен праг на светочувствителност усреднявам около 2 на 25 степен ~ 1:20 000 000,което включва интервала на яркости - тъмно-светло, след което ако търсим различимите стойности през примерно D= 0.1 се получават 250 степени, при видима разлика D=0.02 резултата е 1250степени.
Особеност е че тази чувствителност е различна по област на виждане и степен на осветяване. По принцип, при по-ниска осветеност е необходима по-голяма тонална разлика за различаването им

Автор: Стоев   
Дата:   20-03-06 21:37

(досеща се че Canon има един недоизпълнен ангажимент спрямо Стоев и се чуди как учтиво да му намекне, че мина вече близо година...)

Дата:   21-03-06 10:12

Като начало, добра сутрин.[smilie21]

Canon, като цяло съм абсолютно съгласен с теб. Просто имам чувството, че и двамата говорим за едно и също нещо, ама не успяваме да се разберем. Като казвам, че "яркостта е логаритмична функциа на интензитета" (Автор: DentArthur Дата: 20-03-06 19:43) имам предвид, че

Яркост = Интензитет^Степен

Просто очите ни (както и ушите ни) имат свойството да логаритмуват сигнала и така то чете:

log(Яркост) = Степен*log(Интензитет)

При тебе "Степен" = 25 (осреднено), а аз казвам, че тя може да варира от 16 до 32 (според буквара, който четеш или според индивидуалния праг на чувствителност). Поправи ме ако греша, ама аз все още си мисля че си говорим за едно и също.
За компютърния екран въобще не ми се ще да коментирам и за това и не съм коментирал. Говорим за фундаменталната страна на нещата.

С това ти изречение:
Автор: Canon
Дата: 20-03-06 20:22
"Особеност е че тази чувствителност е различна по област на виждане и степен на осветяване. По принцип, при по-ниска осветеност е необходима по-голяма тонална разлика за различаването им"
Съм 100% съгласен и съм го казал тук:
Автор: DentArthur
Дата: 20-03-06 20:04
"човешкото око е чувствително по-скоро към относителни нива на интензивност отколкото към абсолютни такива"

Автор: Canon
Дата: 20-03-06 20:22
"ако търсим различимите стойности през примерно D= 0.1 се получават 250 степени, при видима разлика D=0.02 резултата е 1250степени."
Тук не мога нищо смислено да кажа защото трябва да се позова на наблюдения върху екрана на компютъра. Ама нищо де, ако вземем екрана на компютъра, дори сигурното различаване на 250 нива на сивото си е оптимизъм. Веднъж ми се наложи да правя диаграма за разпределението на една величина по повърхнина и рещих да ползвам скала на сивото. Стойностите се побираха в 50 интервала. Резултатът беще, че ме оплюха тотално, защото нищо не се виждало и трябваше да преработвам в rainbow scale[smilie11].

Интересна приказка се заформи [beer]

Дата:   21-03-06 17:32

За екрана са дефинирани 24 битов и 32 битов цвят- съответно 3х8 и 4х8, където първото е брой цветове, а второто са възпроизводими степени на сивото за съответния цвят.
Преди малко направих степенуване на сиво в лаптопския екран с точно 500 степени - бяло до черно в Корела. Правоъгълник, без контур, бял цвят до правоъгълник черен цвят с бленд 498 междинни обекта. Увеличих екранно да ми запълни видимото екранно поле и на видимо различимите граници на сиви тонове сложих маркери. После оцветих само контура на правоъгълниците и установих точно съвпадане на маркери през едно поле - или аз виждам на екран 250 тонални нива. Ако някой не ги вижда разделени, вероятно има други причини. в интерес на истината същия файл го преместих на eizo 17" с тринитрон тръба и видимите тонални нива понамаляха в светлините и сенките.
на лаптопа, екрана е с интервал на яркости = 2 на 6 степен, или 1:64, практически измерени за горния обект,
т.е имам поне 40 различими междинни нива на всяка двоична степен. Ако приемем, че това е около 16 степени яркости х около 40 различни сиви нива (за 1 степен) - над 650 тонални нива. или за по-добро (или акомодирано зрение) може вероятно да достигне над 1000 различими.
DentArthur, вярно е ние нямаме различие, проблем е при различните хора има различия.
Аз го меря и оценявам за мен, вероятно някои различават повече, други са по-малк0.
[beer]

Публикацията е редактирана (21-03-06 18:51)

Дата:   21-03-06 18:21

[beer]

Автор: Prakticar   
Дата:   21-03-06 19:19

Предполагам, че това доколко е тренирано окото оказва голямо влияние. Чел съм, че работещите в текстилната индустрия могат да различават огромен брой цветови нюанси.

Дата:   21-03-06 23:02

Освен и аз да се включа с бирите [beer]

наистина много сте се задълбочили........

Спомням си, че преди време срещнах в един учебник по ренгенова техника, че има около 200 различими от окото градации на сивото, но е различно при отделните хора. (Стори ми се много малко)
Може би точно поради тази причина при дигитализиране на изображенията (B/W) се използва 8 битова дълбочина - 2 на 8-ма = 256.

В съвременната цифрова ренгенова техника се използват 10 или 12 битови АЦП-та, при което машината разпознава 1024 или 4096 различни нива.
При желание за по-детайлно разглеждане се използва прозоречната техника. Чрез нея могат да се избират участъци в светлия или тъмния диапазон на изображението. Така нюансите могат да се "разшират" до 256 реално раличими тона със значително по-голям контраст от общото изображение.

А какво е това D=0.1 или D=0.02

Каква величина означавате с D?

Обикновено DSLR-ките с каква дълбочина на нюансите работят в RAW?
Надявам се не е 8 бита за всеки основен цвят на сензора?

Публикацията е редактирана (22-03-06 23:47)

първа  назад  1     всички  напред  последна