Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 От RAW до "Save for WEB"
Автор: IDA   
Дата:   20-03-06 14:39

Здравейте приятели,

Предполагам, че всеки един от вас, подготвяйки кадрите си за качване в този форум, се сблъсква с проблема, как да направи всички обработки и компресии така, че окончателният файл (с размери до 780 пиксела по дългата страна и обем до 140 kB) да запази максимално добро качество.

Нека допуснем, че изходният файл, както сте го свалили от апарата, има големина 8 MB и е във формат RAW. Кои операции и обработки задължително ще направите още в RAW конвертора и кои ще оставите за Photoshop? Каква последователност бихте избрали, за да навредите минимално на качеството? Ако решите да ползвате програма или операция за повишаване на динамичния диапазон (да извадите повече детайл от тъмните и светлите участъци), например Tone Mapping или Photomatrix или функциите Digital Blending или HDR, на кое място във вашия процес на обработка бихте я приложили? Кога ще приложите шумопочистване с NeatImage или друга подобна програма?

Ще съм много благодарен на знаещите, ако споделят своя опит и предложат техни изпитани рецепти за обработка и компресия. Също така се надявам да се получи конструктивна и полезна дискусия в толерантен, цивилизован и добронамерен тон, за да можем всички ние да научим нещо ново.

Предварително благодаря на всички участници.

Отговори на това съобщение
 Re: От RAW до "Save for WEB"
Автор: special_k   
Дата:   20-03-06 14:55

Това с динамичния диапазон си го правя като RAW-чето го сейвя три пъти - нормално, пре, и недоекспонирано. После ги слагам като три layers и с гумата и opacity....
Neat Image също на layer.

Sharp, blur..., абе въобще всички филтри ги правя на отделни layers и после с гумата и opacity[smile]

Според мен е важно да се махнат всички sharp-ове от камерата и RAW конвертора. Останалото - според кадъра

Автор: Avi   
Дата:   20-03-06 14:55

Разисквана хиляди пъти тема, с толкова много изписана информация - и в този форум, а и в останалите подобни в интернет. Кому е нужно пак?

Още повече всеки кадър е уникален и изисква обработка спрямо случая. Всичко останало е алабалистика и упражняване на ораторските умения - или пък мерене на фотошопските такива.

Дата:   20-03-06 15:00

Special_k,
Благодаря! Значи ли това, че при снимане в RAW, и след това, при конвертиране в JPEG, плъзгачът "Sharpen" както в апарата, така и в RAW-конвертора ти е на 0?

Дата:   20-03-06 15:09

Avi,
Разбира се, че тези неща със сигурност някъде са разисквани, написани по книги, форуми, Google и т.н.. Поставяйки темата, аз се надявах на някои изпитани рецепти, които да спестят на голяма част от хората часове в ровене по книги и интернет.

Дата:   20-03-06 17:11

IDA, да, винаги

Re: От RAW до
Автор: ivo80   
Дата:   20-03-06 17:25

Пък аз се чудя на safe for web как да му запазя exif-a?

Публикацията е редактирана (20-03-06 17:33)

Автор: holden   
Дата:   20-03-06 17:29

При мен процеса е малко по-различен. Curves и sharpen в C1 Pro, rotation + crop пак там, а след това в Фотошоп фин ретуш.

Neat Image i5 t3h evi1, не го използвам. [smilie7]

Re: От RAW до
Автор: yovko   
Дата:   20-03-06 17:47

Save for Web не запазва EXIF метаданни. За да стане трябва да хвърлиш картинката в ImageReady и там в Optimize панелчето трябва да се калъчне Add metadata, а натискането на бутончето Settings отваря Output settings, където пък трябва да е калъчнато Add Exif metadata. И след това Save Optimized...

Публикацията е редактирана (20-03-06 17:48)

Дата:   20-03-06 18:03

Дотук доста полезна информация. Надявам се и други да се включат.

Какво ще кажете за компресията? Има ли смисъл, файлът да се компресира до някъде (например до 1 МB) още при конвертирането от RAW в JPEG в RAW конвертора и след обработката във фотошопа, да се направи окончателната компресия? Това ще увеличи скоростта на обработка във фотошопа, което определено е улеснение, но ще се отрази ли на крайното качество?

Holden, "Sharpen" не се ли губи при всяко компресиране? Аз оставям Sharpen за най-накрая, непосредствено преди Save.

Дата:   20-03-06 18:12

Po arno da pravish sharpen na RAW otkolkoto na TIFF [smilie5] [smilie5] [smilie5].

Sled resize oshte edin sharpen razbira se. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   20-03-06 18:37

holden, шарпа в RAW го избягвам именно заради resize.
...а и в RAW няма layers[smilie5] [smilie5] [smilie5] - a според мен е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се шарпва на слоеве

Дата:   20-03-06 19:10

special_k [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Прав си човече. Ще махна шарпъна от конвертирането и ще го сложа в Сопата преди рисайз.

Автор: nikolayradev   
Дата:   20-03-06 19:46

баси и мъката....що така бе хора...[smilie8]

нали имате хубави и скъпи апарати[ezik]

Дата:   20-03-06 20:45

Радев,
Не виждам връзката между апаратите и начинът на обработка. Дори и най-качественият RAW оригинал може да бъде омазан до неузнаваемост, а добрите дори от един JPEG с малко пиксели правят чудеса. За това иде реч.

Автор: onlineivo   
Дата:   20-03-06 20:55

IDA, хубава тема [smilie24] и рядкостно лишена от спам (май моя постинг е първия спам) [smilie5]

Автор: Стоев   
Дата:   20-03-06 22:34

Не съм майстор на шопата. Снимам изцяло в RAW и по изключение малък джипег, за някои опити.
Напоследък все повече поглеждам към канонското софт DigitalPhotoProfessional за конвертиране.
Мисля да изхвърля фотошопа изобщо и да се задоволя с фотошоп елементс, дето идват с апарата.
Използвам огромната и тежка програма като топ за стрелба по врабчета.
Опитите ми за обработка завършват с умазване, нямам подходящ монитор, умения и практика, цветоусещане,...
Като цяло работата на лаптопа е несериозна.
Лошо свикнах да отварям много неща с ЦС2, сега ми е трудно да свикна с друго.Поради същата причина опитах с безплатни програми, но не свикнах с тях.
Ако някой попита защо снимам в RAW - ами защото някога "после" мога да се върна в оригинала и да да го "проявя другояче", а за джипега не съм сигурен как го решава сапунерата вместо мен, може да съм забравил нещо от предишни настройки, дето по-лесно се оправя от RAW.

Преди saveforweb използвам кроп, левълс, ресайз и усм, друго пипам по изключение.

Автор: LAVA   
Дата:   20-03-06 23:40

[smilie24] Много полезна тема!
Автор: special_k
Дата: 20-03-06 14:55 ++++

За сега при мен определено е само - resize в последния момент => USM => Save for web...[shtrak]

Автор: sandorio   
Дата:   21-03-06 00:04

много полезно!

Дата:   21-03-06 11:06

Радвам се, че за много хора, включително и за мен, темата е полезна и би помогнала да качваме тук по-качествено обработени кадри. Сега остава и някой от знаещите да прежали няколко минути от времето си и да напише малко по-подробно някоя изпитана и добре работеща рецепта, за което всички ние бихме били много благодарни.

Автор: Тед   
Дата:   21-03-06 11:29

DigitalPhotoProfessional Канонското - пробвах го, понеже имаше тема и ecobo го похвали. В момента съм с него и съм много доволен.

В него има два плъзгача на USM - но след тестване не ми харесаха. Резултатът е незадоволителен и после в PS CS2 се ограничават възможностите.
Затова и в камерата настройките ми са на ADOBE RGB и останлото шарп, тоне и др. не ги ползвам.
т.е. това е моят опит. Не претендирaм, че е нещо особено.
При resize позлвам прочетеното - на няколко пъти постепенно свалям пикселите - след което convert to profile - какъвто си избера и накрая рамка и save for web.

Raw shooter Premium е добра програма, но не ми харесва USM - но има добри предимства.

Стоев - каквото и да си приказваме PS CS2 е незаменим софтуер! Няма нужда от коментар.

Автор: n1x0n   
Дата:   21-03-06 11:37

За работещите с Canon препоръчвам следната система:

1. Конвертиране от RAW във 16bit RGB TIFF /избирате си цветно пространство sRGB, AdobeRGB, ProPhoto RGB/. Да не се стига до крайности в пипането на brightness, contrast, saturation и прочие на този етап. Никой RAW конвертор не е толкова прецизен в тези корекции, колкото самия Photoshop.
2. Тонални корекции /levels, curves/
3. Цветови корекции
4. Unsharp Mask - 300%/0,3/0
5. Обработка свързана със затъмняване/изсветляване на определени части от кадъра. Всичко се прави САМО с Adjustment Layers, в никой случай не директно върху картинката!
6. Обработка свързана с дребни детайли - почистване, премахване на обекти, добавяне и т.н. Отново всичко се рисува на отделен слой/слоеве.
7. Запис в PSD формат. Никакъв шарпен на този етап.
8. Прави се копие в TIF формат, което първо се конвeртира в 8Bit, а после се намалява, и шарпва според конкретните нужди.
9. Save for WEB. Плъзгача на компресията се наглася докато файла стане възможно най-близо до нужния размер.

* Работи се в 16 битов цвят през цялото време.
** "Сериозното" шарпване е най-накрая, защото то е специфично за всеки размер и за всяко различно предназначение на файла.
*** Unsharp Mask със параметри 300/0,3/0 се препоръчва от Canon за премахване на ефекта от АА филтъра.
**** Няма никакъв смисъл от отваряне и шарпване на самия намален JPEG файл.

Дата:   21-03-06 12:02

Никсън,
Това се казва точен и полезен отговор. Още довечера ще изпробвам посочената от теб рецепта. Сърдечно благодаря за отделеното време и желанието да помогнеш.

Автор: ivo80   
Дата:   21-03-06 12:39

n1x0n, за 9та точка пробвай с optimize to file size

Дата:   21-03-06 12:42

Nixon, как правиш sharp във слой? Правиш копие на снимката в по-горен слой и шарпиш него ли?

първа  назад  1     всички  напред  последна