Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Nikon D50 и Pentax istDL: сравнение
Автор: Lyubomir   
Дата:   18-03-06 22:06

Едно сравнение между двата апарата (на руски). [shtrak]
http://www.thg.ru/consumer/20051203/index.html

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon D50 и Pentax istDL: сравнение
Автор: C41   
Дата:   18-03-06 22:14

В случая никона по тежък е...[smilie24]

Автор: _nasko_   
Дата:   18-03-06 22:57

Притежател съм на D50 и не мисля, че това ми пречи да изкажа безпристрастно мнение тъй като съм щракал и с пентакса ,но просто сравнение между двата апарата не може да има въпреки че са в един клас.Никонна е мноого по добър от Пентакса.
1.Затвора на пентакса е доста шумен.
2.Верно,че има 3200 исо,но като го сравнявам с никона в едни и същи условия се равнява приблизително на около 800 исо на никона.
3.За някои AF Assist,може да не е толкова важен ,при никона го има а при пентакс липсва.
4.При пентакса е необходимо малко повече време да премине в режим за снимане след включването му.
5.Пентакса пише по бавно в роу и файловете са около 10мб,а при никона около 5мб.
6.Въпреки малката разлика в размерите никона приляга много по добре в ръката.
7.И последното което се сещам в момента е ,че пентакаса е с 4 батерийки,а за никона всеки знае,че батерията е никонска,зарежда се бързо и аз лично съм правил над 600 кадъра с едно зареждане

Автор: ibk   
Дата:   18-03-06 23:34

Визьора на Nikon D70, D50

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/uwph3606.JPG
http://i21.photobucket.com/albums/b287/ibk/vf_d70.jpg

Визьора на Pentax istDS

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/fpwi9102.JPG
http://i21.photobucket.com/albums/b287/ibk/vf_ds.jpg

Мащаба и на двете е един и същ.
Коментара си остава за Вас.

Автор: ahab   
Дата:   19-03-06 00:40

Никона не мери с М42 обективи - това за начинаещ е недостатък. Но потвърждава фокус с всякакви обективи.

Но батерията наистина е плюс - мамка и как държи. И е Ли-Йон и се зарежда замо за около час на MH-18.

Автор: bebop   
Дата:   19-03-06 03:59

Аз пък мисля че 4-те батерии са "+". Въпрос на гледна точка.
Аз правя повече от 400 кадъра с едно зареждане. Като освен това ги правя за много време. Което допълнително скапва НиМх батериите. Да не говорим за разликите в цените. А като се свършат може да си набавиш АА и от кварталната бакалия ... колкото да спасиш положението.

Nasko:
"...2.Верно,че има 3200 исо,но като го сравнявам с никона в едни и същи условия се равнява приблизително на около 800 исо на никона..."

Това какво значи? Не го разбирам. Как ги сравняваш? На вкус?

Чудно ми е има ли разлики в РОУ файла освен големината като се има предвид, че матриците са еднакви.

За големината на Роу съм сугласен. А за бързината на писане с какви карти си ги мерил?

Диспей, ТТЛ мерене със стари светкавици, съвместимост със стари стъкла, с други стъкла, визьор. За какво си говорим?

А тва че пентакса пали по-бавно. Аз съм шокиран колко бързо трябва да пали никона за да се усеща разлика при това че пентакса пали почти веднага.

Д50 съм виждал веднъж на снимка. С Д70 съм щракал малко.

Ама как открихте че Д50 е по-добър от ДЛ за мен е голяма тайна.

Автор: proudmerry   
Дата:   19-03-06 08:53

Кога и колко ползвате LCD monitor-а? Освен за груб поглед върху кадрирането и хистограмата необходим ли Ви е? А относно индикация за фокус с други обективи - естествено, че е мноого по-необходима от мерене на експозиция.

Дата:   19-03-06 09:25

bebop .Картите с които ги сравнявам са еднакви-SD Adata turbo,но определено доста по бавно записва в роу явно е заради двойно по голмия файл.
А това как ги сравнявам със сигурност не е на вкус[smile] ,и въпреки еднаквите матрици е малко по шумен според мен.
За батерията мисля че е много голям плюс,защото ми беше писнало да сменям батерии и да диря зарядни.
А за старите обективи мен лично не ме интересува,мисля че никон правят доста добри стъкла и едва ли някога ще се хабя да нвивам стъкла от 15 долара.Мое мнение[smilie3]

Дата:   19-03-06 11:02

За цената на батериите не си прав. Hifi продава Ен-ЕЛ3 за 30 лева. Колко струва пакет 2300мАч АА батерии в Техномеркета - не е по-малко от 15-20 лева..

А удобството при Ли-Йон е много по-голямо. Зареждаш в което кафе или бензиностанция намериш. Не влачиш зарядни и не пълниш джобовете с АА.

Това, че може да купиш АА от бакалията пак не е аргумент. Ако наблизо има бакалия за АА значи и ма и контакт да си заредиш Ли-Йона. Пък ако си по баирите само резервна батерия те оправя независимо какви ползваш.

Автор: apollo   
Дата:   19-03-06 12:57

Явно не съм чел достатъчно внимателно. Някой може ли да ми каже дали двата апарата имат функция заключване на огледалото/mirror lock-up/?!

Дата:   19-03-06 13:04

пентакс има, за никона - не знам.

Дата:   19-03-06 13:07

Никона също има тази функция.

Дата:   19-03-06 13:10

наско - виж на този линк за шума...
да - никона има по-малко, но за голяма сметка на детайлите...

http://digitalcamera.impress.co.jp/06_02/auth/toku1/index_iso.htm

Дата:   19-03-06 13:30

_nasko_ - не е така.
Никон Д70 и Д50 нямат "заключване" на огедалото.

Имат го само Д100, Д200 и Д1, Д2 и подобните им професионални тела.

Дата:   19-03-06 13:36

Ооо това вече е проблем ако е така и ще се поровя за всеки случай!

Не знам но при снимки на ниски скорости Никона май ще има проблем с трептенията породени от огледалото:-(

Дата:   19-03-06 13:47

Хех - я питай колко често снимащите тук си заключват огледалото.

Аз поне никога не нъм имал нужда от това.

Дата:   19-03-06 14:01

ahab прав си за огледалото че не се заключва,заблудих се,но и така да е не мисля че е някакъв голяяяяям минус в сравнение с пентакса

Дата:   19-03-06 15:00

Всъщност не е голям минус но... при снимки на голям зуум и ниски скорости ще е кофти!

Едва ли много като мен смятат да снимат луна и планети... но в случая това е ПРОБЛЕМ:-(

Дата:   19-03-06 15:03

Винаги когато се снима на дълга експонация и статив локъпа е препоръчителен. ДОФ превюто също си е използваема екстра.

Аз имам ДС и до момента никога не ми се е налагало да изчаквам да се запише РОУ файл. Никога. Независимо колко изщракам едил след друг. 4-5-6 Няма значение. Не снимам на бърст.

Добре. Щом меренето е по-малковажно от потвърждаването на фокуса. Със светломер ли ходите да снимате в лявата ръка?

А за батериите не можете да не убедеите.
Понеже явно съм тъпо парче и ми се е случвало с предишния апарат да излизам на няколко пъти да снимам, като батерията ми е останала на зарядното забравена от снощи. Чувството е много гадно. Да знаете ако не сте го изпитвали.

А сравниения от визиорте по-горе е от ДС и Д50. Така че разликата ще е по-малка ако се сравняват ДЛ и Д50.

Автор: Георги   
Дата:   19-03-06 15:15

наско ама какви бисери си ги наредил, така ти се радвам като те чета :)))

Дата:   19-03-06 15:28

Георги.Кажи нещо смислено, ако греша или не се изрзявам правилно поправи ме,а не да се дразниш.

Дата:   19-03-06 15:34

фефдз - за какво ти е светломер? Нали имаш хистограма моментално на екранчето? А пък ако щракаш РОУ и да сбъркаш един стоп - после ще го оправиш.
При фокуса обаче сбъркаш ли го - няма оправяне.

Иначе и светломери си имаме :)

Наистина трябва да се сравнява визьора на ДЛ с този на Д50. Този на ДС е съвсем друга работа.. все пак Никона никога не е мислен за М42 обективи..

А за батерията - твърдо съм за Ли-Йон. Мобилния ти телефон е с такава - знаеш колко издържа и колко бързо се зареждат. Ами удобството е същото. И при еднаква цена - какво да говорим.

Дата:   19-03-06 15:35

ами това за шума не е така. просто на пентакс джепега е по-кофти. иначе шума си е абсолютно същия и при двата апарата.

как щрака затвора е доста субективно. както и това с батериите. който което предпочита но всяко си има предимствата, като например това че можеш да си купиш доста евтино 4 по 2300 или 2500 mah батерии срещу фабричната 1400 на никона.

и удобството е доста субективно, за мен са еднакво дребни и двата, въпреки че не съм ги слагал един до друг.

пентакса ме кефи повече заради механичните стъкла. мерене и потвърждаване на фокус.

иначе са почти напълно еднозначни.

имам и субективното чувство че стъклата на пентакс са по-евтини от никонските. поне от канонските сигура са. :)

Дата:   19-03-06 15:37

ахаб зарежи хистограмата братче :)

при високо контрастна сцена, при това по-динамична бая ще се наклизмиш с хистограмата :)

Дата:   19-03-06 16:10

Ахаб: Това със хистоганата не ми го хвали. В с;учая се сравняват апарати с еднакво хачество на РОУ, като обаче пентакс ти дават напълно функционален апарат с екстри които имат само високия клас Никони. И не щото Никон не могат да ги сложат там. Не. Щото никон са стиснати гъзове и искат да си продават по-вискоите класове.

А Д50 е най-орязания ДСЛР на пазара. Няма ДОФ превю. Няма Мирор локуп. НЯМА МЕРЕНЕ СЪС СТАРИ ОБЕКТИВИ пък било то и никонски. За какво си говорим въобще? Не можеш да му завиш никакво старо стъкло.

Добре. Съгласен съм че никон имат страхотни обективи. Супер прекрасно. Ама аре си купи Д50 и му завий едно ново никонско авотофокусно страхотно стъкло което отговаря по качество например на 105/2.5 Никкор, който можеш да си намериш за под 400 лв. Ти ще дадеш малко повече от самото тяло.
Това е само 1 пример който сега ми изплува. Ти ще се сетиш за много други.

И самата концепция да завиваш само скъпи стъкла на бюджетно тяло ми се струва тъпа и деоизмислена.

Обаще никон са решили да сложат потвърждаване на фокуса за стари стъкла. За чий все пак му е туй потвърждаване при положение, че трябва да направиш 3-4 щракания да изкусуриш една снимка. Че ти за тия щракания фокуса от проба-грешка ще го докараш.

А ако някой тръгне да ви убеждава ще 1.8 инчов дисплей с 130к точки е по-хубав и по-потребен от 2.5" с 210к точки - не му вярвайте. Това малко като хитър петър прозвуча ама аналогията е същата.

Събудете се бе хора. Пентакса е единствения цифров ДСЛР който има мерене със стари ТТЛ светкавици. Може да си намерите за жълто стотинки стара и силна ТТЛ светкавица. Може да му завиете всяко старо М42 стъкло и да имате и мерене и потвърждаване което идва с тялото. За какво си говорим?

А за батериите ако е такъв голям килипир да има ЛиЙо. В което аз дълбоко се съмнявам. Винаги може да си вземете RCR-V3 комплект. И ще имате ЛиЙо на всеки апарат с АА батерии.

Айде хубаво си побъбрете и си щракнете 1 макро с никоните на тъмно да видите как е без мирор локъп.

Със здраве. И умната.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна