Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 въпрос относно нощната фотография
Автор: Synthy_xxx   
Дата:   17-03-06 22:33

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/visu5372.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/191/y_1142627349_F1020004.jpg

https://photo-forum.net/imgs/191/y_1142627349_F1020004.jpg

Ето това нещо, е снимано вечерта в 19:30 (някъде там беше), експозицията е около 20 сек, на исо 200 негатиевн филм (фуджи суперия). Въпросът ми е: защо се получава така?? Небето свети (направо си е бяло), а не беше такова. Преекспонирал ли съм го, някакво влияние УВ-то ли оказва (доколкото знам на морето ултравиолетовият фон е повишен спрямо вътрешността), ама.. какво УВ ноември месец вечерта?! Ще се радвам на всякакви мнения.

Публикацията е редактирана (17-03-06 22:33)

Отговори на това съобщение
 Re: въпрос относно нощната фотография
Автор: Rumi_7   
Дата:   17-03-06 23:51

УВ си има винаги..

И в небето винаги има разсеяна светлина, макар и съвсем слаба. И тъй като си експонирал дълго, тя се е събрала на кадъра [smilie8] . Може би наистина е преекспонирано, щом така свети. Но трудно се уцелва при такива скорости.

Дата:   18-03-06 00:04

е аз имам експозиции по 30 и повече секунди, и такова нещо не съм имал (също съм виждал експозиции по 3-4 часа, и отново такъв ефект не е имало). нито преди, нито след този кадър. странна работа.

Автор: dekov   
Дата:   18-03-06 01:55

Това си е нормална снимка при ниско осветление, няма значение,че експонацията е дълга.Филма "попива" така да се каже светлината и ефекта е като при снимка на по светло с по кратка експонация.
Ако експонираш по кратко и небето остане мастилено, всичко друго ще бъде абсолютно черно.
За сметка на дългата експонациа ти се е получило много сполучливо мъгливото изображение на камъните в основата от вълните или пръските.

Автор: nicoldy   
Дата:   18-03-06 07:37

аз пък веднъж правих опит с 2 часа експониране. снимах нощно небе. уж за по-интересно в кадъра бях вмъкнал и едно дърво наблизо. на снимката дървото си излезе все едно че е снимано през деня, а идята беше да излезе силует /каквото си беше/. явно, дето казват хората филма си попива светлина и се получават непредвидени /поне за мен/ неща.

Автор: chel   
Дата:   18-03-06 08:38

Интересно защо чак пък толкова се е измило небето. Ето една снимка (не е моя) на исо 400, 30 сек., 2.8: http://www.usefilm.com/Image.asp?ID=916780 - тоя линк е към снимката с коментарите й, а ето я и самата нея:
https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/ebwj4234.JPG
http://newton-i.usefilm.com/images/3/5/8/1/3581/916780-Large.jpg

При теб може би някой град е светел наблизо, имало е облаци и са отразявали светлините му [smilie11]
[shtrak]

Автор: chel   
Дата:   18-03-06 08:54

Уф, тоя пример е с някакъв цифров Сони, сега видях, че говориш за филм.
И аз съм се мъчила с Фуджи Суперия 200 да правя нощни снимки, като си меря секундите наум, приблизително, но все на по-затворена бленда, за да има хубав блясък около светлинките. Всеки път правя същия кадър при няколко експозиции и с цифровия си, но пък все на исо 50, че сапунерката ми много шуми. Резултатите всеки път са били еднакви и с цифровия, и с филма. Не съм пробвала с филма при толкова отворена бленда, толкова дълго време. Може би е от това и заради някакви околни светлини, отразени от небето.
Ще е интересно, ако някой даде логично обяснение :)

Дата:   18-03-06 10:15

Благодаря dekov, почти всичко ми се изясни, само не ми стана ясно защо небето е бяло (или аз съм глупав и неможах да го разбера). Облаци нямаше, беше чисто, наблизо е Варна, но тя е зад мен на 5км. (снимано е на Св. Св. Константин и Елена курорта), а по това време в този курорт няма нищо - буквално. Имаше само едно заведение отворено, но то беше доста далеч, а и скалите скриват вътрешността. Друг път като съм експонирал по толкова време, пак всичко се вижда, хубави снимки излизат като през деня, но небето си синее (оранжевенее.. зависи кога и къде щракам). Винаги има някакъв отенък, а тук - бяло [smilie11]. Единствено луната не помня дали я имаше, ако да, тя би могла да бъде причина за този ефект (май беше изгряла, и се виждаше, защото облаци тц, нямаше). [smilie19]

Сега вече всичко се изясни :)
Благодарности още веднъж на всички за помощта [beer]

Автор: Antonio   
Дата:   18-03-06 13:36

Ще ми се да добавя, че има и още няколко причини (според мен) за това "чудене" относно бялото на снимката; 1.Снимаш на изо 200 - пробвай с изо 100 или 50! 2. Не разбрах с какъв фотоапарат си снимал, но предполагам, че тази тръба в дясно може да ти е пообъркала камерата[smilie3] + има много спотчета, които отразяват страшно много и малкото светлина която си виждал тогава...
Fuji са най-добрите филми за мен, адски е чудно все пак защо е чак толкова бяло(можем да знаем само ако сме били там де,...), но те съветвам да пробваш с Velvia ISO 50![smilie24] Съжалявам, че в момента нямам под ръка някои мой нощни снимки, които съм правил с този диапозитив, но ако сваля нещо може да го кача тук;)

Автор: xm_style   
Дата:   18-03-06 14:02

ами 20сек. в 19,30ч. как няма да се преекспонира небето!? В 23,30 щеще да се получи по-добре.

Дата:   18-03-06 17:59

еми... освен да ходя пак да снимам да видя дали ще стане бетър :))) Май тези 20 сек. наистина са били много.. но пък кадъра ми харесва как се получи :) а вече знам и защо е така [smilie21]

П.С.
снимах с Nikon F601, ако има някакво значение (тръбата не отразяваше нищо - ръждясала е и боята отдавна е загубила блясъка си, а и просто нямаше какво да отразява).

първа  назад  1     всички  напред  последна