Автор: J0R0
Дата: 17-03-06 12:49
Никсън, естествено че трябва да са написани адреса и фирменото дело на фирмата, затова има оставени празни редове.
Данъчния номер не е задължителен, той не се отнася до юридическата страна, той си е за данъчните власти. БУЛСТАТА е.
Естествено че има/няма - не могат да останат и двете. Трябва да се напише едното, като се следва логиката.
На всички, които се опитват да се правят на адвокати ще им кажа малко да поработят в тая област и тогава да се пънат.
Аз лично съм работил 10 години всекидневно с договори, макар да не съм адвокат.
Договорът не е изобщо задължително да съдържа разните му флинтифлюшки, като цитати от членове, закони и т.н.
Това че разните адвокати го правят, че го препълват с хипотетични ситуации и излишни клаузи не прави договора по-договор. Просто си оправдават хонорарите пред клиентите.
Единственото изисквание към договора е да е максимално ясен, да няма неизяснени положения. Да е написан на човешки и разбираем език. Специализираната терминология не е нито задължителна, нито впечатлява съда.
И в крайна сметка - какъвто и да е един договор, най-важното е да има разбирателство между страните и добронамереност.
Няма ли - и с най-перфектния договор можеш да се влачиш в съда с години. Има ли - и с най-калпавия можеш да вършиш работа.
А това дето го говори Елмо за задължителни атрибути е направо смешно. Това в колко екземпляра е подписан договора няма никакво отношение към юридическата страна на проблема, това че се сключва по ЗЗД (закона за задълженията и договорите) е пълна глупост - това е просто закон който ти дава основание да сключваш договор. Могат да се напишат и купища купища още излишни неща, като това дали не си невменяем в момента на сключване на договора (може и медицинско да представиш). Или пиян или под действието на наркотици. Или дали не са ти опряли пистолет в главата и не са те накарали насила...
А това как ще се разрешават възникналите проблеми също е поредната простотия. Страните могат да разрешават както си искат проблемите. В съда, в кръчмата, в края на улицата с юмруци, с ръкостискане или с плащане на 4 очи. Излиза че ако в договора пише, че се решават въпросите в съда, по ЗЗД, а те вземат че си стиснат ръцете и се напият в кръчмата са извършили нарушение на договора и закона :-)))
Основателни са допълненията на Полар Беър и Алекс-ит. Да, ако снимаш хора, си трябва разрешението им.
Ако продаваш снимката си без правото друг да я използва в тоя период, трябва да си оставиш правото ти да си я ползваш (желателно е)
-------------
Александър, аз лично съм сключвал такъв договор много пъти. И не съм имал проблеми.
Хората които са готови да си платят са обикновено коректни. Плащат си и получават снимките. Този договор им служи като основание за плащането.
Хората които са ми крали снимки (а и такива има доста) никога не са подписвали никакви договори.
|
|