Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Запълваща светкавица!
Автор: kms   
Дата:   15-03-06 10:19

Четох книжките на Егмонт (Тайните на фотографията) и на някои места пише да се използва запълваща светкавица. Ясно ми е, че се използва когато слънчето е зад обекта, но има ли някакви специални настройки по апарата? Снимам с Д50. Каква е разликата между запълваща светкавица и нормалната светкавица? Ако не ви се пише, дайте някои линк, за да прочета нещо по въпроса. Благодаря Ви.

Отговори на това съобщение
 Re: Запълваща светкавица!
Автор: Avi   
Дата:   15-03-06 10:22

ми нали си чел(а) книжките - то там пише.

Дата:   15-03-06 10:27

Ами за съжаление не пише. Пише само кога да се използва, без повече обяснения.

Автор: джъмбо   
Дата:   15-03-06 10:30

ТТЛ светкавицата използвана на светло (достатъчно светло сиреч през деня) се явява като запълваща светкавица
но на твоя д50 това е възможно само за близки портрети поради факта че мощноста и е много малка

Автор: Avi   
Дата:   15-03-06 10:35

kms написа:

> Ами за съжаление не пише. Пише само кога да се използва, без
> повече обяснения.

пише пише... даже и примери има.

ама джъмбо ко е казал де - пък и в крайна сметка с цифров апарат си - пробваш няколко пъти и то ще стане - а няма да боли.

Автор: Kanonir   
Дата:   15-03-06 10:37

Грубо казано - запълва сенките. За да не е прекален ефекта, режиш светкавицата от 1 до 2 бленди в зависимост какво запълване или просветляване искаш да постигнеш. Пак грубо "-1" бленда е като за средно тонален обек)- т.е. казваш и да спре по рано от това което е изчислила системата. Това е само ориентировъчно, направи няколко проби за по фина настройка, още повече, че никонските светкавици са много добри в тези начинания!

Автор: apov   
Дата:   15-03-06 10:44

Запълващата светкавица е принудителната светкавица, т.е. независи от осветяването.
Използва се когато източника на светлина е зад обекта който се снима за да не се получи, като силует.Настройките на фотоапарата най-добре се определят с проби(стандартни според мен няма)

Автор: SLR   
Дата:   15-03-06 10:47

Виж в настройките на светкавицата трябва да имаш Fill-in mode.Другото ти го е казал Kanonir.
[beer]

Дата:   15-03-06 10:49

Благодаря, джъмбо. Avi, ше прочета пак книжките. [smilie3] Ами пробвал съм доста пъти, но исках да попитам. Знам, кога се използва ама исках да разбера дали има някакви специални настройки в апарата. А между другото се чудя между СБ800 или СБ600. Какво мислите вие? [smile]

Автор: джъмбо   
Дата:   15-03-06 11:14

вземи си 600 за твоя клас апарат си струва

800 е про модела има повече екстри и е по-мощна но и с 50% по-скъпа

Дата:   15-03-06 11:35

Благодаря на всички. [beer] Започвам с опитите. Ако имам въпроси, пак ще питам. [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна