Автор: MechoPuh
Дата: 23-07-04 08:25
Бони, много ми хареса това, което си написал. И на мен много ми се иска да има цифрови минилабове по морето, а не някакви строшляци от преди 10 години, заредени витрини, фотосписания. Само дето една такава инвестиция отива някъде към 100 000 Евро - най-евтиния цифров минилаб в момента е 65 000 Евро без ДДС и като заредиш и като предплатиш на селянина с магазинчето от 15 кв.м. три кожи, къде ти отива сметката. При мен идват какви ли не идиоти с по 5 снимки, пазарят се за цените, искат подаръци и какво ли не.
Хората, културните хора, които си правеха по две камари снимки с всяка измината година се стопяват, изчезват някъде или носят воалирали филми от миналата Коледа, и сегашното море.
А румънците просто са повече народ, по-добре платени от нас, с по-малко външни дългове и не искам да ти казвам колко фотоателиета се отвориха за една година.
Големият проблем у нас с ателиетата е, че 60% от тях се отвориха от хора търговци, не хора от бранша, хора които тепърва чуват за фотографията, но са чули само избирателно - че в това има "келепир". Сега в София има ок.1200 фотоателиета!!! Преди 10 години едно добре посещавано фото правеше чиста печалба на ден над 500-800 лв.в силните месеци. Сега не може да направи 300 лв. оборот. А за преоблечените като Алф и разни други тъпанари и преоблечени сезонни печалбари, след Нова година ще спре кранчето, защото много от тях, да не кажа 90% няма да получат лиценз за упражняване на този занаят, защото ще има изисквания. Е това е от мен за днес. Схвана пми се врата.
|
|