Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Поклади -
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   05-03-06 23:44

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/uxbf7007.JPG
http://mobby_dick.admin4o.com/.pokladi-20060305/medium/0022.jpg

Днес е Поклади - "орото-копото"[smilie3]
Също и тук:
http://stoevmobile.com/Mobby_Dick/

Благодарско на Стоев.[beer]
Сега надявам се, тези които са имали проблем с линка, ще могат да видят галерията [smilie24] [shtrak]

Българинът е една енциклопедия от празници - езически, християнски, че и мюсолмански.
Празник по Сирни заговезни - прошка.
Поклади - останал от езическо време.
Огънят като единствената пречистваща сила.
Да се пречистим - идва пролетта, новият живот...и колелото ще завърти своя нов оборот.
Огънят ще прогони злите духове от нас.
Въртете оратниците, за да ги сплашите.
Прескочете огъня, за да закалите сърцето си и смелостта си. После.....си купете нови маратонки.[smilie7]

Публикацията е редактирана (06-03-06 20:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Поклади - "орото-копото" - галерия
Автор: muu   
Дата:   06-03-06 00:29

[smile] [smilie24]

Автор: novaka   
Дата:   06-03-06 00:40

Тези снимки със "СОНИ"Р1-то ли са правени?Доволен ли си от този апарат?Какви са му недостатъците-само суперлативи чувам??![beer]

Дата:   06-03-06 12:15

Трудно е да затвориш огъня в теб - ще те изпепели. Трябва да го изкараш отвън.
Това си мислех, докато гледах огромния купен от борови клони и смрика. Тук в средата на мегдана всеки е струпал това, което не му трябва, за да го принесе в жертва на огъня.Има дори такава ревност, че които не е участвал в събирането, няма право да се грее, осветява , пречиства, забавлява или кои както си го приема. Това е по традиция, разбира се. Дори някои считат за героиство, ако успеят да запалят купена на друга махала още по светло, за да им изгори. Типично човешка и шопска черта: "Не е важно на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле". Затова купените си имат пазачи, както при кошерите. Освен това е прошка и вероятно трябва да прощаваме за грешките на другите и своите така, че терена е открит.
Пия си кафето и гледам този огромен куп на мегдана, брулен от поривистия мартенски вятър и си мисля, дали огънят този път няма да прекрачи лесно определената му граница, и да започне да се храни и с други, по-лични неща от горивото, дето му е определено. Наоколо неразумно се спрели автомобили, има магазинчета, че и къщи.
Още е ден, и картинката съвсем не е пасторална. Минават туристи с пъстри раници, автобуси заобикалят купена, а от високоговорителите в съседната кръчма здраво струи специално подбрана музика. Няма го тупанджията и гайдаря, но децибелите никак не са малко.
Времето напредва и притъмнява. Отсреща групата си предава от човек на човек греяната ракия, а аз се чудя дали в съседното село вече купена не гори, и дали да прескоча дотам с автомобила, които ми е под ръка. Можех да питам за това хората слизащи от автобуса, или по GSM. Докато се чудя, съвсем притъмнява и от всички улички взеха да прииждат много хора. Обградиха купена в човешки пръстен. Гледката приличаше като гладиаторска арена, на която се очаква да започнат борбите.
Купена пламва. Пламъците лумват нагоре, а сприите започват да разнасят летяща жарава на стотици метри, според волята на вятъра. Автомобилите се изнасят под тревога. Мрака и огъня скриват всичко модерно от пейзажа, и обстановката става наистина езическа. Силата на огъня стига точно колкото да осветява пръстена от хора, които се е увил около него. Този пръстен живее и се движи, според пулса на огъня. Като огъня се разлюти, хората поемат в бяг - подобно на испанска корида. И аз така, обръщам се с гръб и пазя фотоапарата, докато се отдалечавам. Огънят е непредсказуем, и всеки опит да го доближиш може да ти коства да се опърлиш или изгориш.
Извива се хоро. Хората се въртят около огъня, хванати за ръце. Преминават пред пламъците като призрачни силуети, и отново добиват човешки вид. Начело се вее байряка, разбира се. В човешката верига се различават старци, баби, млади и стари, малки деца. Колко сходни са тези игри по всички крайща на земята, при всички народи, независимо от географията им. Всички търсят закрилата на огъня.
В този момент никои не си и помисля да го прескача. Може би затова и огънят е така благосклонен, че не решава да се пренесе и върху това, което не ни се ще да пожертваме. Децата издебват момента, когато той вилнее в друга посока, и бързо си палят сламените оратници. Започнат да ги въртят с викове "орото-копото". Кръговете на оратниците символизират началото на новия годишен кръг. Злите духове са се притаили далеч, те са уплашени от огъня, вероятно повече от хората - поне така е в нашите представи. Нали сме най-смелите и най-важните.
Минава час, и докато чакаме като хиени около гърчещия се огън, силата му намалява. Изгорил е всичките ни грехове, и е време да го победим. Пръстена от хора се свива около огнището. Централния кол на купена вече е изгорял напълно, и всичко прилича на една нестинарска жарава, върху която можем да поиграем. Засилват се най-смелите, и прелитат над огъня, макар и с няколко крачки през него. Продължават да тичат после и , за да потушат огъня, обхванал подметките им и преследващ ги из полето. Святкат като метеори.
Огънят намалява. Явяват се и смелчаци, които вместо да го прескачат, направо преминават по него, или започват да го тъпчат. Огнената вода е вляла такава смелост в жилите им, че те няма как да не му се отдадат. На него му е все едно. Бавно угасва. Хората се разотиват. Всеки е взел и се е заредил, и от него остана една камара тлееща пепел.
Той ще тлее в нас и огнищата ни до другата година, когато ще го разпалим наново в цялата му сила, за да постави едно ново начало.

Автор: nsirakov   
Дата:   06-03-06 12:39

Аз пък съм чувал че на Сирни заговезни се скача над огъня и се пускат запалени стрели в небето... а то било смесица от 2та празника!!![beer] [smilie24]

Дата:   06-03-06 12:44

[smilie5]
запалени стрели в небето...
Нали ще се върнат обратно върху главите ни [smilie3]
Това ми напомня, като служех..и стреляхме с ветрова пушка, по метеоподготовка (изчисляване на данните за стрелба в артилерията. Измерва се отклонението на куршума от оста, и се преценява корекцията спрямо вятъра).
Долу обаче чакахме с каски на главите, на кои ще му думне каската [smilie18]

Дата:   06-03-06 12:47

Или на епизод от "Боговете сигурно са полудели".
Кики като хвърляше към небето бутилката от Кока-кола, дето им вкара лошият дух в селото[smilie3]
Хвърля, я а те не я искат. И падна та преби главата на едно момченце [smilie3]

Автор: niagara   
Дата:   06-03-06 13:11

[smile] Як филм[smilie18] [smilie24]
А Поклади празнуват и в Македония, и в Испания (Las Fallas).
За други райони не знам, казвайте.

Автор: Sidewinder   
Дата:   06-03-06 14:26

Аз пък не мога да отворя линковете [smilie11]

Автор: Стоев   
Дата:   06-03-06 14:39

като Sidewinder
[smilie11]

Дата:   06-03-06 17:35

При мен се отварят,
най-ми допаднаха втора, десета и последна снимка [smilie24]

Дата:   06-03-06 17:46

niagara написа:

> При мен се отварят,
> най-ми допаднаха втора, десета и последна снимка [smilie24]
>
Може ли едно препрат на мейла? [smilie5]

Дата:   06-03-06 17:59

Не си рекъл, не съм ти пратила... упс, рекъл си - пращам[smilie25]

Автор: zoomaniak   
Дата:   06-03-06 18:37

Поклон Моби. Някой ден ми се иска да сниам тва в черно-бяло. Влиза ми в очичките много яко [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Lumix   
Дата:   06-03-06 19:30

...браво Адаш!!! ...най се изкефих на снимките но които искрите за като плетеница ....много добро!!!!

Автор: AnDi   
Дата:   06-03-06 20:35

Mobby_Dick, за това, което си ни показал и написал, благодаря е най-малкото, което мога да кажа !

Дата:   06-03-06 20:44

zoomaniak
Аз този празник го снимам от 1989г. Тогава си карах стажа във в-к "Земеделско знаме". Направих за там фоторепортаж (B/W)[smilie3] . Искаха подробен текст, освен снимки. Имаше един отец Драгомир (Бог да го прости), етнограф и историк. Той ми обясни тогава всичко за празника, като произход и история.Написах го, за да има какво да редактират редакторите. Накрая излезе един текст към снимките...толко далечен от моя, че направо ме караше да се ядосвам (щото отдолу ми беше името). То не бяха акценти върху кръшни хора, румени моми, китки...смели момци...мани , мани [smilie5]
Не мисля, че е добра идея точно B/W за този празник, но въпрос на вкус.
Всяка година се повтаря. Имаш възможност дори да го снимаш по два пъти (две поредни недели се прави)
Ето една снимка от преди две години например.
https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/qqkp2060.JPG
http://img-2005-02.photosight.ru/13/759921.jpg

За съжаление, тази година нямаше много деца, дето да въртят оратници [smilie2]

Lumix
Тази снимка апарата ми я направи сам [smilie3] [smilie5]
(Sony R1). Не беше много топло, но дим и огън и пръски яко. Сприята се беше обърнала срещу мен. Пред апарата имаше защитен филтър [smilie3] , но аз не бях с противогаз на лицето, и се бях обърнал на обратно[smilie7]

Дата:   06-03-06 20:45

http://stoevmobile.com/Mobby_Dick/

Благодарско на Стоев.[beer]
Сега надявам се, тези които са имали проблем с линка, ще могат да видят галерията [smilie24] [shtrak]

Re: Поклади -
Автор: Sidewinder   
Дата:   06-03-06 20:57

Благодаря! На автора и на Стоев. Хубави снимки. Макар, че като видях онзи човек със синтетичните дрешки в огъня - настръхнаха ми косите.Такива страшни изгаряния стават,ако това пламне и се залепи за тялото...

Дата:   06-03-06 22:49

Моби, честта е моя [smilie24]

[beer]

Автор: zoomaniak   
Дата:   07-03-06 10:38

Mobby_Dick

иска ми се да поснимаме заедно. имам какво да науча от теб. вземи ме някой път на такъв празник или повод...ще е чест за мен [smilie24] [beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   07-03-06 10:54

Mobby_Dick, чудесно си хванал и предал духа на празника! [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Дата:   07-03-06 14:20

zoomaniak
идва Цветница, за това се сещам. Ако някъде я направят по-така из софииско, ще поснимаме.
Аз тези неща не ги планирам, както дойде.
За този празник се сещам.
Уви, снимаше ми се Тодоровден с конните истории, и бях казал да ме подсетят тези, дето имат Теодори...но съм го упуснал явно.[smilie2]
Не е лошо някои да направи един календар на събитията, и да може да се допълва [smilie5] [smilie7] [smilie24]

Дата:   07-03-06 21:18

Моби, има една тема за лазаруването.....[smilie5]

[ezik]

[beer]

Дата:   07-03-06 21:31

[smilie24]
И за лазаруването, и за Тодоровден...ама теми с въпроси, а не с инфо.
Я да пусна поне гуглето да видим какво ще каже за Тодоровден.[smile]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна