Автор: matasel
Дата: 21-07-04 17:54
Дами и Господа - тук много обичате да критикувате малките сензори и техния шум. Да, голям е и това определено е лошо. Но преди 150г. са снимали на стъклени плаки с размери примерно 10х15 см и са си приготвяли емулсиите сами. Е, това означава ли, че трябва да се стремим към такава матрица? Факт е, че се върви към миниатюризация и това няма алтернатива! Факт е и, че лайка форматът е най-популярният и че за него са произведени огромно количество качествена и скъпа оптика, а още по-голямо не дотам качесвена и сътветно по-евтина оптика и тези, които я имат са си свикнали с нея и не им се ще да се разделят с толкова хубави неща! Но помислете как изглежда един обектив за 1/2.7" матрица 6-60/2.8 и как би изглеждал аналогичният такъв за 35mm филм35-350/2.8. Аз лично не съм виждал такъв, а и никак не съм убеден, че въобще има! Разбира се има и фундаментални причини - например при една и съща относителна диафрагма и при еднакъв зрителен ъгъл, обективът за по-големия формат ще осигурява по-голям абсолютен светлинен поток към филма/матрицата. Това разбира се ще влияе върху шума. Има и други по-принципни ограничения като дълбочина на рязкост, например, която е различна при различните формати. Мен лично ме дразни и малкият диапазон на промяна на относителния отвор при повечето сапунерки.
Според мен трябва да продължава повишаването на броя на пикселите при запазване и дори намаляване на размера на матрицата, НО и при намаляване на шума!!!
Мисля, че ще е добре и да се обърнат към по светлосилни обективи, а не да се превъзнасят, че 12х обектив си запазвал светлосилата 2.8 в целия диапазон на зума. Защото преди 25 и повече години имаше обективи с 15х (6-90мм)зум и светлосила 1.2 за S-8 и тогава аз не съм срещал някой да се хвали, че тази светлосила била, виждате ли, за целия диапазон на зума. Е, тези обективи бяха доста големи и тежки, но технологията се разви много и би трябвало същите параметри да могат да се постигнат и при по-малки размери!
|
|