Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ще се задържат ли мегапикселите на 6?
Автор: J0R0   
Дата:   10-12-03 10:16

Гледам, че днес и Пентакс са обявили, че пускат на пазара нова серия обективи за дигиталното си тяло *ist D. Преди тях и Канон направиха същото, Никон анонсираха, че ще има цяла серия обективи за 6 МП им бъдещ апарат.
Това ме кара да мисля, че скоро не се очаква промяна на физическия размер на матриците.
Защото ако на пролет изкарат по-голяма матрица, то кой ще им купува тогава тези обективи, разработени специално за този размер?

Отговори на това съобщение
 Re: Ще се задържат ли мегапикселите на 6?
Автор: Brummaker   
Дата:   10-12-03 10:25

Миииии - има логика,но според мен е въпрос на време само, да увеличат матриците/размера/и то не на много време. Ще си покаже колко.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   10-12-03 10:38

Защо ли ги правят тия малкоматрични дигита все SLR. Ми то си има дисплей отзад..върши много добра работа в много случаи. Ако не бяха SLR а със сменна оптика пак, тогава за тия малки матрици можеше да напасваме ония ми ти хубави руски и немси обективи, дето могат да се взимат без пари, от старите кинокамери [smilie3] [smile]

Дата:   10-12-03 11:13

Явно не е толкова лесно да се увеличи размера на матрицата. Още преди 3-4 години Контакс пуснаха на пазара един апарат с 24х36 мм матрица, обаче нещо не успяха да го задържат. Чувал съм, че било изключително трудно да се направи голям кристал (матрица), в който да няма дефектни участъци.
Кристалите се отглеждали при специални условия и после се тествали за дефектни участъци. И накрая се нарязват така, че, дефектните участъци да не влизат.
Колкото по на малки парчета се нарязват, толкова е по-лесно да се изолират дефектите.
Нарязаните парчета са всъщност матриците.
Затова от един голям кристал с дефекти е много лесно да се изрежат малките участъци с по 0.5, 0.6 см и е доста трудно да направиш такъв в който върху площ от 2-3 см да няма дефектен участък.

Автор: Boreto   
Дата:   10-12-03 11:34

Така е. Руснаците и американците разработиха технология за нарастване на бездефектни кристали в космоса, но това е толкова скъпо, че се ползва само за военни цели.

Дата:   10-12-03 11:51

Абе, щом нещо е създадено вече едва ли ще го удържат само за военни цели. То и goretex беше само за космически дрехи, ама днес всеки трети по планините е с такова яке.

Автор: Boreto   
Дата:   10-12-03 13:54

Да ама гортекса го тъчат на земята, нищо че е бил за космоса, а кристалите се нуждаят от безтегловност. Но пък може да измислят нещо друго де.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   10-12-03 18:14

J0R0 - това твое обяснение звучи много забавно..може и да е правилно, знам ли. Ние си гадаем..а технологиите са си тайна, подхвърлят това-онова, но кое ли е вярно!
Аз пък така гадая, че щом може да се произведе 1 матрица по производствена щампа, оттук нататък множенето и е въпрос на малко време и малко пари. Разбира се, най-доходоносно е да продаваш през няколко милиметра [smilie3] - това е монополната тактика...но не знам колко са производителите на матрици, и в какви отношения са помежду си[smilie3]
Чел съм (мога да намеря линка евентуално), че за спец.цели вече се ползват спец.матрици - по 60 млн. пиксела например, и май по 60000$ [smilie25]
Това, което е сигурно е, че отдавна в някои сфери се ползват много по-яки матрици..нормално е, всяко нещо се свежда до простолюдието, като изпадне от приоритетните сфери,т.е. когато го замести много по-мощно[smilie3]
Boreto - това за кристалите и аз съм го чел, то още от много време. За точно такива ли кристали става въпрос? Ако е за тях, значи не би струвало много и в космоса да ги култивират вече, лошо е, ако са решили да си избиват цената на досегашните полети на клетия гръб на фотографите [smilie7]

Автор: Nikonf100   
Дата:   11-12-03 11:18

абе ние фотографите сме големи лакомии все не и стигат пикселите а цената пик ни се вижда висока
според мен една 5мп фовеон матрица би ни решила добре животеца щото ще се равнява по качества с един трислоен филм и няма да има толкова артефакти колкото сега интерполираната ЦЦД матрица :-)

първа  назад  1     всички  напред  последна