Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво представлява макро лещата?
Автор: PeterPAN   
Дата:   01-03-06 09:46

Вдъхновен от темата за направи си сам 0.5х ...

се питам какво са Макролещите и мисля че с леща от +10 Диоптъра за 15лв. от вяка оптика трябва да стане, сигурно ще вкарва съответните изкривявания ма за идеята направи си сам си струва да се пробва!

Какво мислите по въпроса?

[smile] [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Какво представлява макро лещата?
Автор: Synthesis   
Дата:   01-03-06 10:07

Нищо!

Автор: siluet   
Дата:   01-03-06 10:09

Макро лещата ти дава възможност да снимаш в макро режим от по-малко разстояние.

Автор: darksorrow   
Дата:   01-03-06 10:11

Synthesis, да, обикновено за този процес се изисква наличието на сиво вещество...

абе не трябва ли да се затегнат малко мерките от гледна точка на спам тука? не помня откога не съм виждал тема, по която да е писано сериозно и да дава някаква реална помощ без никакви заяждания и тъпотии?

Автор: Prakticar   
Дата:   01-03-06 10:12

Десет диоптъра е много - криви забележимо.
С 3-4 (макс. 5) диоптъра се получават добри резултати при самоделните макро лещи.

Дата:   01-03-06 10:15

Тогава ще пробвам с 5-6!
Мерси Practicar, ти пробвал ли си?

Автор: Ачо   
Дата:   01-03-06 10:16

А аз си мисля, че при цифровите апарати няма чак такава необходимост от такъв вид леща. По скоро при лентовите би било от по-голяма полза макро лещата.
[shtrak]

Дата:   01-03-06 10:22

Интересно ми е да пробвам, пък и макрото на А200 не ме кефи много незнам защо са го кръстили макро, може би да има[smilie5]

става да се снимат по дребни детайли с диаметър до 20мм , но нещо дребно забрави, интересно ми е какво ще се получи, ще пробвам през празниците

Автор: Fuzzy   
Дата:   01-03-06 10:22

ами аз си снимам от време на време с +4 д леща. позволява ми да си правя макрото от по-голямо разстояние и да пусна повече светлина върху обекта :)

Дата:   01-03-06 11:06

Ако не бях пробвал нямаше да се обаждам.
А, забравих да кажа, че снимам на 35мм.
Как е при цифраците не знам. Pho има чудесни резултати с обърнат обектив от Зенит закрепен пред обектива на Канон Г3.

Автор: vasco   
Дата:   01-03-06 11:11

Между другото, тези дни попаднах на няколко туториала "как да си направим макро обектив".
Най-простият начин е просто да се обърне нормален обектива обратно.
Има и по-сложни изпълнения със саморъчни "екстеншъни".
Който се интересува, ето малко линкове:
http://www.deviantart.com/view/26240047/
http://www.deviantart.com/view/18501227/
http://www.photocritic.org/2005/macro-photography-on-a-budget/

А тук:
http://browse.deviantart.com/resources/tutorials/photography/?view=3&type=browse&offset=0
има различни видове туториали, които може да са от полза на някой.
[beer]

Автор: Ачо   
Дата:   01-03-06 11:28

Аз имам един неуспешен опит с обърнат обектив...
И даже снимах и без статив и стана едно мазало...ама я да ви покажа...

https://photo-forum.net/i/289435&USER_ID=22894
https://photo-forum.net/i/289435&USER_ID=22894
[shtrak]

Автор: Phoki   
Дата:   01-03-06 11:30

Доскора снимах със самоделни "макро лещи"/разбирай лупи от всякакъв десен/и понякога резултатите бяха добри.Снимам със "сапунерка" и се наложи да си правя приставка за захващане на лупите. Реших въпроса с кутийки от бели червеи за стров, на които изрязах дъното/за да стават на обектива/, а на капачките с топъл силикон залепвах лупите.Когато не ми стигаще приближението, слагах отпред и една лупа държана на ръка.
Купих си нова сапунерка, а за нея си взех приставка на 55мм, диоптри и филтри /от "базар-а" на ФФ/благодаря на колегите/.Снимките стават ОК.Пробвах с диоптри и телеконвертор-10х на RossN- при добра осветеност става!!Ще пробвам и със светкавица, но още не съм имал време!Телеконвертора позволява правенето на фотки от по- голямо разстояние.Тъй като +1 диоптър не ми е необходим, махнах лупата и го залепих на 135мм обектив/Практика/за ползване обратно, а на втора приставка на 55мм/10х Strong 94/залепих плочката с резбата от Зенит.СЕга мога да ползвам обектива и нормално, като лично на мен ми се струва, че фотките стават по- добри /вярно няма толкова мощно приближение/, но на мен ми наресва.
Но най ми харесва да експериментирам![smilie24] [smile] [beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (01-03-06 11:34)

Автор: Synthesis   
Дата:   01-03-06 12:43

darksorrow, може би трябваше да кажа, че имам макро леща която ми позволява да фокусирам от по-близо, но резултата е незадоволителен като качество. Т.е. аз не бих се захванал с подобно нещо за което пита ПетерПАН. Но ако има време за губене - може. И понеже според мен няма смисъл, отговорих по този начин.

Автор: mariapetrova   
Дата:   01-03-06 17:00

аз снимам с КМ Z1
макрото на тоя апарат е добро , но не ми беше достатъчно.баща ми направи самоделна леща която се слага на обектива и прилага чудесно, както при изваден обектив така и при прибран.с нея мога да снимам от 1 см. при добро осветление и стига обектива да не прави сянка..във всеки случай стана чудесно.вижте снимката с богомолката в профила ми.

Автор: RAMZE   
Дата:   01-03-06 20:26

PeterPAN,ако дойдеш на някоя от срещите в четвъртък ще ти донеса оригинална макро леща +10 на 52мм,а ти донеси телето х2 да го пробвам.

Дата:   02-03-06 17:27

OK RAMZE DAI ZA DRUGIA CHETVURTAK DA SE UGOVORIM,

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   02-03-06 17:33

"PeterPAN
Дата: 01-03-06 09:46

Вдъхновен от темата за направи си сам 0.5х ...

се питам какво са Макролещите и мисля че с леща от +10 Диоптъра за 15лв. от вяка оптика трябва да стане, сигурно ще вкарва съответните изкривявания ма за идеята направи си сам си струва да се пробва!

Какво мислите по въпроса?"

Точно това е, че ще вкара допълнителни "изкривявания", колкото повече диоптери е - толкова повече изкривявания.
За мен не е алтернатива и решение.
Всеки обектив е самостоятелно коригирана опт. система. Особено важно в случая е CA (хроматичната аберация).
Всяка външна опт.с-ма дето се прикача (като адаптер), трябва да е самостоятелно коригирана.
Простия двоино изпъкнал мениск от лещите за очила не е такава.[smilie7]
Ако искаш експериментирай по въпроса, но е като да откриваш топлата вода. Ако все пак го направиш, ще ти се наложи да кропиш от изображението, и да изрязваш външната част - ако държиш на качеството, разбира се [smilie3]

Дата:   02-03-06 19:25

Моби, принципно си прав, но все пак решението зависи и от конкретната задачата и конкретните условия.
В много случаи макролещата е решение, при това достатъчно добро решение.
Когато снимаш сред дивата природа не винаги е удобно и безопасно да свяляш обектива, да го обръщаш или да слагаш мехове и пр. много по-просто и лесно е просто да навиеш лещата и да снимаш, при това не губиш светлосила, а това често е много важно.
Вярно е, има изкривявания, ама аз снимам цветенца, не милиметрова хартия. Обекта често е близо до центъра на кадъра и е с неправилна форма - не можем да познаем дали цветето или бръмбара са изкривени или не.
За хроматичните аберации- съгласен съм има такива. Но зависи от конкретната комбинация леща-обектив. Слагал съм една и съща макролеща на различни обективи - при всички хроматичните аберации са незначителни, само при един тесар са забележими. Просто явно тази комбинация не е добра. Но другите комбинации дават напълно задоволителен резултат.
Накратко - когато се снима сред дивата природа макролещите са евтино, удобно и в повечето случаи достатъчно добро решение.

Автор: Sidewinder   
Дата:   02-03-06 19:34

Ако обектива се сваля, то аз предпочитам макро-пръстените пред макро лещата. Ако пък не е несменяем(обектива), то макролеща, но не самоделна.Освен ако не държиш да екпериментираш заради тръпката от самият екперимент.

Дата:   02-03-06 19:35

Да слагаш такава леща отпред, е като да вържеш спънки в краката на Ат.[smilie7]

Найстина, често в природната макрофотография се кадрира така, че края да е в дълбок дефокус.
От друга страна пък в макроизображенията е развързано ограничението за резолюция -колкото повече, толкова по-добре.
Никога не ни инфо да "замажем" бръчки или бенки по лицето на скакалеца, или цветето например [smilie3]
По-добре вържи отпред допълнителен коригиран обектив, отколкото такава леща [smilie3]
Всеки си решава, но конкуренцията е голяма. Ако снимаш някакво макро, то трябва да е перфектно (по възможност)[smilie7]

Автор: safrid   
Дата:   02-03-06 19:49

Пробвай с челна леща от бинокъл, като е хубаво да останат поне 5см от корпуса на бинокъла между лещата и обектива на фотоапарата. Пробвал съм с 40Х50 "руска гордост", става и не криви по краищата. Освен това при мен си работеше и автофокусът

Публикацията е редактирана (02-03-06 19:50)

Дата:   02-03-06 19:53

Макропръстените - да, в къщи, на статив, съгласен съм. Ама в калта на някоя дупка да свялям обектива, че да му слагам пръстени - не, благодаря. Обективите ми не са за един ден.
За макробективите - когато тъпчеш раницата и от време на време опитваш колко тежи и почваш да се питаш дали да сложа още една консерва или още един обектив? Накрая махаш и двете. Пък и тея пусти макрообективи, нито се намират лесно, нито са евтини.

Дата:   02-03-06 20:03

Обектива на бинокъл БОЦ е ахромат (двоика слепени с канадски балсам +/_ лещи)
нещо по-добро от мениск (непросветлен дори)[smilie7]

40Х50 има ли !!
да не е от 7X50 ?

Дата:   02-03-06 20:09

Имам един такъв ахромат от монокуляр (освен да го пусна на търг)[smilie3]

Имах преди доста време един монокуляр (зрителна тръба, 1/2 от бинокъл) със сменни обективи 20X - 60 мм. диаметър, и 12Х - 45 или 50 мм.
Замина с големия обектив, като го дадох в едни "приятелски" ръце.
Остана ми малкия обектив.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна