Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 самоцелното изкуство и критиката
Автор: avela   
Дата:   28-02-06 13:07

Критиката, начина да критикуваме и да приемаме критика оцветява ли творчеството?

Твърдя:

Никой не може да си избира публиката.
Публиката има право да каже, че нещо и харесва, че нещо не и.(не се отнася за лични обиди и нападки към автора)
Автори не приемащи критика творят самоцелно.
Неприемащ НЕ ОЗНАЧАВА автор, който не взема под внимание критиката- той не е длъжен да го прави, не е длъжен и да се защитава.
Неприемащ = отричащ правото на съществуване на друго мнение, освен хвалебствено по отношение на работата му.

Остава за мен въпроса самоцелното творчество може ли да е градивно?

Отговори на това съобщение
 Re: самоцелното изкуство и критиката
Автор: Frida   
Дата:   28-02-06 13:12

Хубава тема ... напоследък доста интересни теми се заформиха. Значи аз не приемам някой да дойде и да ми каже "ква е ся тая глупост дето си снимала". Това не е критика. Не е и критика и "аз бих го кропил така" или "тоя крак кво прави в кадъра ти". Критика значи анализ. Не ми се е случвало някой да прави анализ на мои работи досега. Въпреки, че много бих искала, но предполагам, че не съм дораснала да се прави анализ на нещата ми.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-02-06 13:16

Не е и критика и "аз бих го кропил така" или "тоя крак кво прави в кадъра ти"

Защо да не е критика? Защото не е подробно обосновано ли? (друг е въпроса кои е прав...кои прав за себе си или за повечето)
А кое е критика?

Автор: Георги   
Дата:   28-02-06 13:17

ако критиката на композицията не е критика, незнам кое е. може би цветовете?

авела, няма обективно мнение. няма обективна критика. има авторско виждане. и това е по-важното.

и аз имам някои забележки по композицията на харви, ама той дали няма да ми се изсмее в лицето ако се опитам да му ги кажа? дори да е "прието" да е точно както мисля аз. или да му намеря криввания от това "приетото" ей така за спорта.

мнооого е тънка границата. добрия творец знае правилата и има право да ги нарушава... и бля бля. :)) кой е добрия творец, кои са правилата. нима можеш да го вкараш това във формула.

аз лично съм от самоцелните автори. не че имам претенции за нещо супер, просто кадъра е бил достатъчно помислен и търсен за да има друга гледна точка за мен. може да се възприема за неуспешен. никой неможеш да задължиш да те харесва. ама да дойде после някой да ми каже ей така пляс един кроп е по-добре. не го приемам. :) това прави ли ме самоцелен? май да...

тая тема и тя е малко [smilie23] [smilie23]

Автор: Avi   
Дата:   28-02-06 13:19

avela написа:

> Остава за мен въпроса самоцелното творчество може ли да е
> градивно?
>

разбира се!

личностните характеристики на авторите нямат нищо общо с достойнството на творчеството им!

дали ще е след време, дали ще остане неразбрано - това също няма значение. а едно творчество винаги е градивно - най-вече за автора си :)

п.с. между другото мога да споря и от обратната страна на тезата де - демек... спора е безмислен :)

Дата:   28-02-06 13:20

Критика значи анализ. А не "аз как бих го направил". Не можете ли да четете. За това хората не правят секс на площада. Ще се съберат много народ да дават акъл. [smilie5]

Автор: avela   
Дата:   28-02-06 13:21

прав си георги,самоцелна е.
интересно ми е да се дефинира какво точно е критика[smile]

Автор: Георги   
Дата:   28-02-06 13:22

какъв анализ бе, това да не е литературен форум [smilie11]

Критика и анализ са две различни неща, например както са различни изпит и урок [smilie3]

боже, боже колко мъка има по този свят!

Дата:   28-02-06 13:23

мнооого е [smilie24]

Автор: HopeSpringsEternal   
Дата:   28-02-06 13:24

че защо препоръката за различна отсечка да не е градивна критика... може човека да усеща, че така е по-изразително, но да не може да ти обясни вътрешната си мотивация и усещане да стане точно така, а не по твоя начин... айде дай си сметка, че 99% от хората в този форум не могат да изразят писмено идеите си... значи ли това, че не трябва да приемаме препоръките им... това, че някой не ти казва, че те обича, по начина, по който ти искаш да ти го каже, не значи, че не те обича... освен това аз имам право да ти кажа "ква е тая глупост", но ти нямаш право да не ми отговориш, защото аз съм те питал, понеже снимката сама по себе си не е била достатъчно комуникационно средство и трябва да я разкажеш... ако вдигнеш гордо глава и откажеш и с думи да обясниш тогава съвсем затваряш комукационния канал... ако го правиш, тогава защо изобщо се напъваш да снимаш и да показваш снимките... pride is a sin... ако ти не можеш да преодолееш себе си и да обясниш, защо тогава изискаваш от другите да анализират, т.е. обясняват.......

Дата:   28-02-06 13:30

това е поредната куха тема, след която хората, които досега са влагали повече интелектуални усилия в творчеството си, ще видят разсъжденията си потвърдени, а останалите няма да мръднат ни йота от сегашното си състояние

като едно време с часовете за допълнителна подготовка по математика... ходиха само няколкото, които си разбираха и без това, а тези които имаха нужда от още усилия за да отлепят от дъното, никви ги нямаше

Дата:   28-02-06 13:37

Ох не се карайте всички са прави :)
A critic (from Greek κριτικός, kritikós - one who discerns, from Ancient Greek κριτής, krités, a judge) is a person who offers judgement or analysis, value judgement, interpretation, or observation. The term can also be used to describe an adherent of a position disagreeing with or opposing the object of criticism. Critics include professionals or amateurs who regularly judge or interpret performances or other works (such as that of artists, scientists, musicians or actors) and, typically, publishes their observations, often in periodicals.
An art critic is a person who specializes in evaluating or critiquing art. Their written critiques, or reviews, are published in newspapers, magazines, books and on web sites. Art collectors and patrons often utilize the advice of art critics.
Professional art critics are expected to have in-depth knowledge of both contemporary art and the history of art, and thus be able to make informed assessments of art. Knowledge, however, provides no guarantee that a critic will know if a work of art, an exhibition, or an artist will stand out in history as "great".

Дата:   28-02-06 13:39

Хоуп, напомни ми на любим момент от филм. "Адвокат на дявола" свършва с репликата на Пачино "Vanity .... my favourite sin!" hihihihi направо да ти се изправи косъма!

Дата:   28-02-06 13:39

значи критиката включва интерпретация, а отсечката е интерпретация, следователно предложението за различна отсечка е критика

Дата:   28-02-06 13:44

Frida
"Адвокат на дявола" мои любим филм, и любима реплика от него..накрая [smilie3]
[smilie24]
Мноо поучителен!
Младежа бързо еволюира в него...въпреки, че стъпва на нов грешен път - нивото е по-високо обаче [smilie7]
Има ли безгрешни...освен тези дето държат лостовете [smilie5]

Автор: n1x0n   
Дата:   28-02-06 13:46

Пускането на снимки в масови форуми си е особена работа, малко е като да се разхождаш гол по улицата - всичко ти лъсва на показ.
Трябва да си готов да чуеш и хубаво и лошо, като често нито хубавото, нито лошото, което ще чуваш ще бъде истина.
Някой ще ти се усмихват, без изобщо да те харесват, други пък ще те критикуват безмилостно защото харесват нещата ти и искат да се развиваш.
Сложно е да отделиш приятели от врагове, строгата, но конструктивна критика от заяждането и заслужения комплимент от подмазването. Не е за всеки тази работа.

Така или иначе - тръгнеш ли гол по улицата - нямаш право да се сърдиш на мненията на хората, каквито и да са те, както и да са изказани. Това е положението! Който не го устройва - да си стои в къщи.

Дата:   28-02-06 13:46

Дори и Сатаната греши в него...и си признава провала...и започва отново с първите леки победи, но дали това е спечелена битка [smilie3]

Автор: Tycoon   
Дата:   28-02-06 13:47

Една дефиниция от мен:

Критикът е човек, който има обективен поглед върху материята, която анализира и е безпристрастен сравнявайки частното с общото като в резултат показва разликите

... и евентуално ако някой го пита личното си мнение като експерт[cool]

Автор: dAsHrEnDaR   
Дата:   28-02-06 13:48

КРИТИКАТА като такава, тук се разбира като нещо отрицателно. Критиката с прости думи е разбор!
Включва и +, и -!
Ами това е.[smile]

Публикацията е редактирана (28-02-06 13:52)

Автор: geminarius   
Дата:   28-02-06 13:53

Critics include professionals or amateurs who regularly judge or interpret performances.
Съдят, о(т)съждат.

Т.е. ако някой ти предлага кроп, предложение за ч/б и т.н. това са все гледни точки, интерпретации, ерго и критики, ако и да не са многословни.

Мое мнение. [beer]

Автор: nsirakov   
Дата:   28-02-06 13:54

[beer] [beer]

Автор: Tycoon   
Дата:   28-02-06 13:55

[beer] [beer]
само кафе имам[smilie2]

Автор: navy   
Дата:   28-02-06 13:58

Локумска и безсмислена тема, както и оная, дет почнах да я чета за скапаните лъскави рекламни снимки и другите от живота...
Кат ти е кеф да издигаш москвича си в култ, прави го, ама не ми го налагай [smilie19]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна