Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изрязване на снимки
Автор: Ivaneta   
Дата:   21-02-06 18:54

Отскоро имам цифров апарат и още не съм изкарвала снимки на хартия до сега.Сега си подготвям един диск и установих че съотношението на страните не отговаря на формат 10/15.Въпроса ми е дали при копирането на снимките машината прави кроп на снимката и дали не е по удачно аз да направя това предварително, за да си прецня сама?
Ако машината прави сама кроп по какъв начин става това - по равно от двете страни ли?

ПП
Така или иначе съм отворила тема какви са обичаините корекции на снимките преди печат? При мен се налага прии повечето снимки прасветляване на по-тъмните места и малко изостряне.Дали неправилно ми е настроен фотоапарата или по-добре после да ги изсветля?

Благодаря предварително за отговорите ви!

Публикацията е редактирана (21-02-06 18:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Изрязване на снимки
Автор: vga   
Дата:   21-02-06 19:07

машината прави кроп-нагласи си сама снимките-или ги кропни или нагласи страните.

Дата:   21-02-06 19:15

В какъв смисъл да наглася страните?

Автор: holden   
Дата:   21-02-06 19:27

Колкото и да ги гласиш, машината пак ще ги отреже отстрани. Лошото е че не знаеш колко точно ще отреже и откъде. Най-добре crop-ни на компютъра да влезеш във нужната пропорция, и се приготви да ти отрежат около милиметър-два отстрани на кадъра.

Автор: vga   
Дата:   21-02-06 19:30

ами прецени си-или кроп или ако държиш на целия кадър може да сложиш по-дългата страна да съвпада на 15-те сантиметра, но така ще остане бяло отстрани, което после можеш да изрежеш.

Дата:   21-02-06 19:40

Холден от всички страни ли?

Автор: Mimic   
Дата:   21-02-06 19:43

Мдам ... остави малко място отстрани, а ако ти е цял кадъра можеш канвас сайз едно друго да добавиш някой пиксел. Или както беше казал някой вчера, по-добре им кажи да ти ги отпечатат един размер отгоре и да ти оставят бели полета, пък ти сама да си ги изрежеш ... [smilie8]

Автор: holden   
Дата:   21-02-06 19:49

Да, от всички страни, но не по равно. Например честно на моите снимки слагам съвсем тънка рамка. Като ги отпечатам рамката е с различна дебелина отвсякъде.

Mimic [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: da_boss   
Дата:   21-02-06 19:52

https://photo-forum.net/i/278756img]

Автор: C41   
Дата:   21-02-06 20:01

Белите полета нямат нищо общо с формата.
Ако копираш 9 х 13 размера на хартийката е
12.7 х 8.9 Спазвайки тази пропорция файлът може да е:
1500 х 1051
900 х 630
360 х 252 примерно.
И във всяко ателие машините не са настроени еднакво. Така, че най добре е да отидеш в фотото, което ползваш и да попиташ колко по колко да е, за да се вкара максимума от файла на хартийката.
И пак има по 1 до 2 мм от някоя страна, които се режат (рамки,обективи, "ново-старо" руло хартия). [smilie24] [beer] [smilie21]

Дата:   22-02-06 10:38

Така или иначе съм отворила тема какви са обичаините корекции на снимките преди печат? При мен се налага при повечето снимки прoсветляване на по-тъмните места и малко изостряне.Дали неправилно ми е настроен фотоапарата или по-добре после да ги изсветля?

Автор: Mimic   
Дата:   22-02-06 10:45

Ами ти може да кажеш във фотото да не правят никакви корекции ... ама има доста места, на които си знаят своето. По-добре като отидеш на място дай да ти изкарат един "тестов" кадър и после можеш по него да им обясниш какво би искала да не се случва (или да се случва) на следващите дето ще им ги дадеш ...

Дата:   22-02-06 12:09

Благодаря за съвета! Не знаех че и там правят корекции. Мислех че отпечатват едно към едно.Явно това е въпрос който не трябва да забравям да задавам всеки път!

Автор: nemchev   
Дата:   22-02-06 20:15

машините имат обикновено няколко начина да копират снимките....1 full papper 2 full image
3auto advance....при 1 излиза картичка с размер 10х15(примерно)и изображение колкото е хванала рамката на машината...при 2 излиза картичка с размер 10х15 но изображението вътре е по-малко...около 10х13.4...при 3 излиза цялото изображение върху картичка с размера на снимката като използва цялата ширина на хартията и сама си изчислява дължината...така няма да имаш бели полета но и няма да влезеш в размера(10х15)....най-добре си ги кропни вкъщи....[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна