Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 IR Filter, има ли такива и продават ли се в БГ?
Автор: ibex   
Дата:   20-02-06 17:42

Моля, да ме извините, ако е имало такава тема, но аз не можах да открия нищо (преди на сме навикали - ползвах търсачката [smile] ).

Интересува ме има ли IR филтри които да блокират IR диапазона и дали мога ги монтирам на Panasonic FZ1?

Публикацията е редактирана (20-02-06 17:43)

Отговори на това съобщение
 Re: IR Filter, има ли такива и продават ли се в БГ?
Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   20-02-06 17:44

IR филтрите НЕ блокират IR диапазона а го пропускат и блокират останалото

Дата:   20-02-06 17:47

Това го знам, питам дали има филтри, които правят обратното, пропускат видимия и блокират инфраред-а

Автор: nsirakov   
Дата:   20-02-06 18:05

не че няма да сгреша, ама то нали на снимката това дето виждаме е без ИР?

Автор: Neli78   
Дата:   20-02-06 18:14

твоя панасоник си го има вграден
няма нужда да си го купуваш отделно [smile]

Дата:   20-02-06 18:39

Искам да махна филтъра който е директно върхо матрицата за да мога да снимам в ИР Обаче за да снимам нормално ще ми трябва филтър който да спира ИР Затова питам. Сори че не зададох въпроса си правилно в заглавието на темата.

Автор: icikonti   
Дата:   20-02-06 19:05

Питаи terminator[beer]

Дата:   20-02-06 19:58

хехе, ти да не си гледал http://www.parsel.abe.msstate.edu/james/camera/lense.html това
не го прави, ако искаш гаранция [smile]
[shtrak] [shtrak]

Публикацията е редактирана (20-02-06 19:58)

Автор: chiphead   
Дата:   21-02-06 00:32

http://www.mat.uc.pt/~rps/photos/FAQ_IR.html
dano e polezno ...

Дата:   21-02-06 01:24

знаеш ли какво се сетих, ако филтърът ти затъмнява, махането му ще ти обърка меренето

Дата:   21-02-06 08:51

права си нели78, надявам се да не е така [smile]

Автор: terminator   
Дата:   21-02-06 08:56

terminator отговаря [smile]

Доколкото знам всеки цифров апарат има пред CCD матрицата си инфраред филтър който ПРОПУСКА САМО видимия спектър и спира IR. На някои фотоапарати Sony F707, F717 и F828 този филтър механично се отмества когато се включи в режим Night Shot. Тогава вече се ползва задължително IR филтър който НЕ ПРОПУСКА видимия спектър а само вълни с дължина над 720нм. След това само се насочва апарата и за около 1/60 до 1/30 сек. стават снимките в така наречения "Near IR" спектър - такива са всички IR снимки в профила ми.

Най-вероятно в цялата тази "магия" немалко участие има и софтуера на самия апарат, така че с просто отстраняване на вградения IR филтър и ползване на външен такъв не е ясно какъв ще е резултата. Доколкото знам само изброените модели на Sony и май с някои модели на Nikon, Olympus и Canon се постига този ефект, но за последните се налага доста постобработка за да се получи добър IR кадър.

За повече подробности - имам ICQ в профила, каквото знам за IR ще споделя с радост [smile]

Дата:   21-02-06 09:05

благодаря ти, терминатор [smilie24]

Автор: peacemaker   
Дата:   21-02-06 13:54

Zemi si analogova kamera i streljai s IR Filmi..po lesno e....samo da ne zabravisch da fokusirvasch po 4ervenata to4ka na obektiva[smile] ..ne kakto obiknovenno[shtrak]

Автор: steki   
Дата:   21-02-06 15:40

Az prastam edno ot mojte D70ta tuk Razgledaj galeriite. Znam che stawat mnogo jaki snimki, No loshoto e sled towa che ste trjabwa snimash samo IR, oswen ako ne iskash da kupish njakkaw specialne filtar kojto da zawiwash kato iskash da snimash normalno[beer]

Дата:   21-02-06 21:31

така е.
иначе г-н инженерът нямаше да слага ND8 филтър [smile] [beer]
мисля, че той компенсира най-точно за 717
за твоя обаче ще разберем като го разглобиш и разкажеш [smilie5]
[shtrak]

Автор: Iguasu   
Дата:   22-02-06 13:26

Терминатор,
Тук всички говорят за цифрови апарати. Моят въпрос е за аналогов апарат откъде може да се намери филтър за "Near IR" - диапазона. Продава ли се в България, замества ли снимането с инфрачервен филм?

Дата:   22-02-06 14:55

Аааа, за аналогови апарати стои по друг начин въпроса. Тъй като в аналоговите апарати няма вградени филтри той може да регистрира всякакви спектри - от видимия, та чак до IR, но за целта в апарата трябва да се зареди съответния филм чувствителен само за IR спектъра. Обикновените такива просто не стават, защото те реагират само на видимия спектър. Има и се произвеждат и продават специални филми за IR снимки, но тук има няколко сериозни проблема - съхранението на самия филм преди, по време на снимането и след експонирането. Ето накратко за какво иде реч:
1.Естеството на емулсията на филма е такова, че трябва да се съхранява задължително на студено - иначе се "осветява" - нали IR вълните са "топлинни" и те (макар и бавно) действат и го "осветяват" още преди употребата му.
2.Проблем е ако филма се постави в апарат на който брояча на кадрите не е механичен а с инфрачервен светодиод - това е все едно да пуснеш лампа да свети вътре в самия апарат.
3.Третия проблем е самото "изснимване" на филма - трябва да се "изснима" максимално бързо, да се мушне на студено и по най бързия начин да се прояви - иначе ... продължава да се "доосветява" от нормалната температура на околната среда.
Дори и в България да се продават някъде такива филми не се знае колко са престояли и на каква температура, отделно дето ще са по-скъпи от нормалните. После къде проявяват IR филми ... и там дали спазват изискванията ... абе изобщо доста главоболия ще си имаш с тоя род фотография с аналогов апарат.

Та извода е: филтъра може и да се намери в България (дори и някой познат да ти донесе от чужбина), но ... той не може да замести ползването на IR филм.

Автор: Iguasu   
Дата:   22-02-06 15:20

"Та извода е: филтъра може и да се намери в България (дори и някой познат да ти донесе от чужбина), но ... той не може да замести ползването на IR филм."

Терминатор,
За какво тогава служи инфрачервения филтър изобщо, щом не може да замести инфрачервения филм? Да подсили ефекта на филма ли? Това ми звучи абсурдно. Нали по принцип ролята на всеки филтър е блокираща и същевременно пропускаща? И защо тогава тези филтри са толкова скъпи и "специализирани" за определени области, ако може просто да се заменят с филм?
Аз наистина се чудя, затова питам.[smilie11]

Дата:   22-02-06 15:53

Разглобих го и махнах филтъра. Всичко е ок, само дето автофокуса не бачка, идва му в повече :) кофтито е че няма ръчен. Казвайте от къде да взема "hot mirror", че да си снимам или да яръщам обратно филтера [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   22-02-06 15:57

"hot mirror" e филтър блокъращ инрареда

Дата:   22-02-06 17:22

Iguasu, ще ти кажа за Sony-то но най-вероятно и за другите апарати и филтри е така.

Значи вградения ИР филтър всъщност е "отрязващ IR спектъра" т.е. пропуска само видимите лъчи от 380нм. до 700нм., всичко с дължина на вълната над 720нм. (от там почва IR-a) НЕ СЕ ПРОПУСКА.

Допълнителния филтър дето аз ползвам е на Hoya - модел R72 - той пък е "отрязващ видимия спектър" така е направен, че не пропуска видимия спектър (за него той е абсолютно черен и непрозрачен) а СЕ ПРОПУСКАТ само вълни с дължини над 720нм. т.е. само IR лъчи.

Ако се опиташ да го начертаеш на координатна система където по Y e някаква условна стойност 1-ница а Х ти е дължината на вълната почвайки от 300нм. и надясно до 1200 нм. примерно ще имаш графика с две "гърбици" (гърбиците са областта където филтъра пропуска) - на вградения гърбицата почва да се "вдига" към 1-цата по Y от 380нм. - надясно и "пада" до 0-та по Y към 700нм. (като най висока е горе-долу по средата) а на R72 "гърбицата" му почва да се "вдига" към 1-цата по Y от 720нм. и продължава надясно до около 5000нм. без да "пада".

... баси, не съм очаквал че ще се опитам с едно изречение да начертая графика ... [smilie11] ... то не знам дали стана ясно, ама утре ще начертая графика и ще я пусна в профила си, ей така за илюстрация.

...
цитат: И защо тогава тези филтри са толкова скъпи и "специализирани" за определени области, ако може просто да се заменят с филм?
От физична гледна точка видимия спектър е доста по "високоенергиен" от IR-а и ако няма филтър който да го спре, просто кадъра дори и на "специализирания" ИР филм винаги ще е преекспониран (буквално осветен) - ами май затова служи конкретно IR филтъра.

Накратко: какъвто и филтър да се ползва винаги зад него във фокалната равнина трябва да стои и съответния материален носител, който може да регистрира и запази достатъчно ясно и отчетливо изображението пък било то и в IR спектъра.

Ако искаш пиши ми и на мейла или ICQ-то - в профила ми ги има ... или да взема да посъбера малко материали по темата и да помоля някой от админите да ги качим на сайта ли ... то като гледам доста интерси се разбудиха покрай този IR [smile]

Автор: Тодоров   
Дата:   22-02-06 17:37

ето и снимка правена с Canon EOS Rebel G ,Kodak HIE , R72 филтър https://photo-forum.net/i/183411&USER_ID=1035

Автор: Тодоров   
Дата:   22-02-06 17:42

ето и снимка със същия IR филм,Canon EOS Rebel G,но без R72 филтър https://photo-forum.net/i/137429&USER_ID=1035

Автор: icikonti   
Дата:   23-02-06 09:42

Няколко пъти го давам тоя линк , но защото е интересен

първа  назад  1  2     всички  напред  последна