Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Имам няколко въпроса
Автор: Джоконда   
Дата:   19-02-06 19:46

Привет. Имам няколко въпроса, на които не мога да си отговоря. Ще се радвам да внесете малко светлина по въпроса.

Първо - за блендата. Прочетох статията на сайта,прочетох си и упътването към апарата,но не мисля че съм наясно как да използвам правилно стойността й. Когато числото е малко(2,8)разбрах че е максимално отворена и това което е на фокус е ОК, а фона излиза замъглен. Но как и по какво да определям стойността на блендата? Как да реша каква стойност да й задам? От какво да се ръководя? В момента правя пробни снимки(минали са 5 дни откакто за първи път пипам цифров фотоапарат)на ръчни настройки, и според показанията на експозицията променям блендата и затвора, така че да се получи "правилна" снимка. Но едва ли това е начина. Та ако може малко пояснения за блендата да дадете, и за това как да я избирам според ситуацията.

Второ - за затвора. Той се ръководи от светлината(т.е. стойността му я променям в зависимост от количеството светлина).Ако греша поправяйте ме! За нощни снимки кои стойности са най-добре? Под 1 и при по-голяма ISO чувствителност ли?

Трето - за ISO-то. Прочетох за какво е, но също не съм наясно кога да променям стойността. Засега винаги е на 80.Кога се налага да я увелича и какъв положителен ефект ще постигна? Освен повечето шум.

Четвърто - хистограмата. Ползвам я непрекъснато, но понякога не е бяла, а оранжева. Какво значи това? Че е неправилна експозицията ли?

Благодаря предварително.

Публикацията е редактирана (19-02-06 19:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Имам няколко въпроса
Дата:   19-02-06 20:08

Никой ли няма желание да ми помогне ? [smilie11]

Автор: pmartinov   
Дата:   19-02-06 20:17

1 Снимай на 2,8-4 бленда в режим А- приоритет на бленда

2 Статив

3 80-100 аса

4 Трябва да е бяла ,стане ли оранжева-статив

? апарата

Дата:   19-02-06 20:30

Апарата е Panasonic FZ30. И все пак за блендата Вие като снимате как решавате каква стойност да изберете?

За хистограмата - тя е бяла, но докато променям блендата или затвора понякога става оранжева,като промена затвора с още малко и става пак бяла.

Автор: samara   
Дата:   19-02-06 20:33

...не знам кво гледаш [smilie8] , обаче на хистограмата е важна формата, не цвета ...трябва да е като бомбе, или оная змия на екзюпери дето глътнала слон [smilie18] ...[smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   19-02-06 20:35

...[smilie3] хайде да попрочетеш още малко [smilie24] ...жокер, за портрет по-отворенка бленда за боке [smilie3] [smilie5] ...за пейзажче по-затворенка за по-дълбоко фокусно поле ( DOF ) [ezik] ...[beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (19-02-06 20:36)

Автор: pmartinov   
Дата:   19-02-06 20:38

Честито значи си ни послушал и не си сгрешил[smilie24]

При твоя апарат качеството на картината е най-добро м/у 2.8-4

Хистограмата става оранжева когато скороста е критично ниска за това фокусно разстояние-спасение статив

Стойноста се определя в зависимост от задачата.

Дата:   19-02-06 20:40

pmartinov ...това за цвета на хистограмата, ново и полезно и за мен, мерси за което ! [smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   19-02-06 20:45

Това са няколко мой снимки. Какви технически забележки имате към тях за да знам къде греша и как е най-добре да постъпя.

Публикацията е редактирана (23-02-06 21:27)

Дата:   19-02-06 20:47

Да, за хистограмата съм наясно че формата е важна. Знам, че имам много да уча и най-вече да се упражнявам.

pmartinov - Мерси за поясненията, така и ще направя.

Автор: loveforever   
Дата:   19-02-06 20:55

Не знам дали ще ти се стори неуместно, но има една книжка на Нещанъл Джиографик " Как се правят хубавите снимки" - струва 25 лв. Не знам дали няма да ти се стори скъпа, но лично на мен много ми хареса най-вече с това, че там много хубаво и по достъпен начин са обяснени всичко по-основни неща. Има и практически примери. От там нататъка всичко е въпрос на практика и творческо решение на автора.

Дата:   19-02-06 21:01

Не съм я виждал, но ще се опитам да я намеря и купя като посъбера малко пари, че сега имам голяма нужда от чанта(апарата е непрекъснато с мен) и памет, а тук в ТМ Плевен най-евтината е 44 лв... а оригиналната 99 лв.[smilie8]

Автор: fiera   
Дата:   19-02-06 21:06

джоконда, имам книжката в електронен вариант, но е към 50МВ, та няма да влезне в поща - мога да ти я метна през ICQ-то, от там бързо минава

Дата:   19-02-06 21:12

Eх, нямам ICQ. Ако имаш желание качи я на адреса по-долу и постни link-а. Така може и друг да я свали.

http://ul1.rapidshare.de/

Публикацията е редактирана (19-02-06 21:13)

Дата:   19-02-06 21:22

добре, ще пробвам там, но върви дооооста бавно качването...

Дата:   19-02-06 23:00

май стана

http://rapidshare.de/files/13657787/pozdravi_ot_fiera_-_tainite_na_fotografiata_National_Geographic.pdf.html

приятно четене

Дата:   19-02-06 23:12

Мерси много! [smile]

Дата:   19-02-06 23:25

тегли ли се нормално? за да го пусна и като тема, та и други ако искат да го видят.[smile]

Публикацията е редактирана (19-02-06 23:26)

Автор: special_k   
Дата:   19-02-06 23:52

Публикацията е редактирана (23-02-06 02:14)

Автор: gofus   
Дата:   19-02-06 23:54

fiera,не се тегли.Удобно ли ще ти е някъде другаде да го качиш?

Автор: delchev   
Дата:   19-02-06 23:56

Fiera, аз го тегля в момента - никакви проблеми, благодаря за книгата!!! [beer]

Дата:   19-02-06 23:58

ако кажете къде, ще пробвам да го кача и другаде ... книжката е интересна [smile]

Дата:   20-02-06 01:11

special_k

Мерси, така и ще правя.

А за книгата, безплатното сваляне е ограничено до 1 връзка едновременно. Т.е. ако не може да сваляте, опитайте по-късно. Няма да има проблеми.

Дата:   22-02-06 21:57

Книжката е супер. Апарата е страхотен, за 7 дни го пробвах при различни условия на снимане и съм много доволен, често постигам и по-добри резултати от очакваните.

Имам още един въпрос. Понякога попадат малки прашинки върху обектива.Той е все още нов и чист. Имам една чисто нова четка за боядисване(за няколко лв.)и с нея внимателно махам прашинките от обектива. Та това грешно ли е,нали няма опасност да го надраскам с космите на четката? Мисля, че му е рано за почистващи препарати. Доколкото прочетох някъде, не било хубаво да се чисти прекалено често, така ли е?

Публикацията е редактирана (23-02-06 21:28)

Автор: asahi   
Дата:   22-02-06 22:03

Нищо прекалено не е хубаво.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна