Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Телеметрична тема #07/06( Защо считаме , че
Автор: юнга   
Дата:   15-02-06 19:20

Малко закъснях тази седмица, ама с тези празници..

По предложение на Iciconti, можем да побъбрим за долунаписаното.

Темата - Защо считаме , че "старите майстори на фотографията" живели преди 50 , че и повече години , са правили със старите телеметрични фотакамери , по-добри снимки от днешните фотографи.Защо музеите и галериите са пълни с техни фотографии , а с нашите фотографии са пълни мазетата ни???
Защо считаме , че "едно време .... какви обективи имаше ... ехее...."!!!
Има ли технически показатели които да обосноват това разпространено мнение или накратно - защо телеметричните фотокамери , въпреки многото си недостатъчни , са по-острорисуващи , с по-голям вътрешен контраст между сниманите обекти и ЗАЩО РАЗРАБОТКАТА НА СЕНКИТЕ е на такова високо ниво , в сравнение с останалите модерни камери?

Публикацията е редактирана (17-02-06 10:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Телеметрична тема #07/06
Дата:   16-02-06 18:43

[smilie24]

Автор: Prakticar   
Дата:   16-02-06 20:14

Е убу де, задай темата па тогаз ша видим.
Ся и да я буташ и да не я буташ файда йок.

Дата:   16-02-06 20:24

Ами задай ти темата бре. Само аз ли съм телеметричен?
Няма никакъв проблем да напиша, че днес темата е "Горния ляв винт на Olympus 35 RD", но това не устройва никого. Според мен, целта на тези теми, доколкото я има и се изпълнява, е в тях да се пишат неща, които са интересни или в помощ на някого от нас.

Автор: Prakticar   
Дата:   16-02-06 21:09

Тогава изводът е, че на никой нищо не му е интересно. Няма смисъл да насилваш нещата, ако някой има какво да каже или пита, сам ще се обади.

Автор: stenly   
Дата:   16-02-06 21:18

що бе..
не е лоша темата[smilie5]

Автор: 6traka4a   
Дата:   16-02-06 21:22

Айде Аз да спася темата -- за руските апаратчета да си говорим... Днес гледах един Киев 3, прилично изглеждащ, за 40 лв... Оправдана ли е цената?
(само това можах да измисля[smilie24] )

Публикацията е редактирана (16-02-06 21:22)

Автор: stenly   
Дата:   16-02-06 21:25

да ако е 3-ка и в добро състояние.Със сигурност е по-здрав от 4-ката.Виж серйния номер-пъвите две цифри са годината на производство

Автор: siluet   
Дата:   16-02-06 23:14

Искам някой компактен с много остър обектив на по-отворена диафрагма, имах Канон III QL17 Canonet, ама не ми хареса резкоста на отворена диафрагма. Та дайте идея за нещо на достъпна цена, което да ме зарадва?!

Автор: icikonti   
Дата:   17-02-06 09:51

Темата - Защо считаме , че "старите майстори на фотографията" живели преди 50 , че и повече години , са правили със старите телеметрични фотакамери , по-добри снимки от днешните фотографи.Защо музеите и галериите са пълни с техни фотографии , а с нашите фотографии са пълни мазетата ни???
Защо считаме , че "едно време .... какви обективи имаше ... ехее...."!!!
Има ли технически показатели които да обосноват това разпространено мнение или накратно - защо телеметричните фотокамери , въпреки многото си недостатъчни , са по-острорисуващи , с по-голям вътрешен контраст между сниманите обекти и ЗАЩО РАЗРАБОТКАТА НА СЕНКИТЕ е на такова високо ниво , в сравнение с останалите модерни камери?
[beer]

Автор: Julius   
Дата:   17-02-06 10:15

icikonti [beer]

1. По-късото работно разстояние на обективите! /липсата на огледало между обектива и филма/

2. По-малкото на брой елементи в самите обективи! /поради по-малката отдалеченост от филма/

...

това са само част, има и други разбира се...

Re: Телеметрична тема #07/06( Защо считаме , че
Дата:   17-02-06 10:20

Силует, от този вид със несменяема оптика,можеш да опиташ някоя Яшика, Минолта или Олимпус.
И за моята Yashica Lynx 14E,четох , че рисувала "меко",и за това някои са я кръстили "Poorman Leica".Те така са кръстили и други работи, ама нейсе.
Olympus 35 RD
Minolta Hi-matic 7-9s
Yashika electro 35 gs,gsn i т.н.
Konica Auto S3

Дата:   17-02-06 10:25

Защтото, днес само майстори като нас снимат с тези апарати и бъдещето ни е по музеи и изложби, като тези преди нас.[smilie4] [smilie4] [smilie4] [beer]

Автор: джъмбо   
Дата:   17-02-06 10:29

ебаси глупостите
кой е казал че са правили по-добри снимки???
кои са снобите купуващи снимки от преди век само защото са от преди век а не защото има художествена стойност

имам някакъв албум френска фотография отврат като качество на снимане и неясно защо се точат лиги по нея

хората винаги ги е тресяла снобарията да имат нещо старо на "голям" майстор и дават луди пари за да изтъкнат себе си и собственото си самолюбие

достатъчно качествени и съвремени снимки съм виждал
снимани с модерна техника които с в десетки и стотици пъти по добри и като композиция идеи цвето предаване
но неееееее не са снимани с телеметрична лайка и не са с цайс икон значи са пълен шит

аре моля ви се

Дата:   17-02-06 10:32

Аре моля ти се. Тресе ги снобарията Никонците.
Като кажат Никон, та Никон и след това отиват да си правят снимките с Канон.[smile] [smile] [smile] [beer]

Дата:   17-02-06 10:34

абе ти си много задръстен
като кенеф след запек ми изглежда

какви никонците гонят бе алакоолууууу

баси кретенията

Дата:   17-02-06 10:37

Днес е петък. Не забравяй Джъмбо, че петъка е форумния ден за хумор. Вземи си чувството за хумор от дома и ще разбереш, че се шегувам, ако и да съм кретн и задръстен.[ezik] [beer]

Дата:   17-02-06 10:40

голям праз като е петък
не виждам нищо хумористично в темата

Дата:   17-02-06 10:43

Ами тя е за четене Джъмбо, може и да се пише в нея.Ако считаш, че трябва да я онагледим, моля помагай!

Автор: nrk   
Дата:   17-02-06 10:45

Ми фотографията по тва време не е била така масова и достъпна както днес.
И симането е било доста трудоемко - съответно, правели са го хора които са се отдавали напълно и са влагали всичко от себе си. И понеже броя им (спрямо днес) е бил малък, та и славата била по-близо.
Обръщали са повече внимание на всеки кадър, щото не са имали възможността да праят хиляди такива.

Отделно, понеже е било отдавна, снимките им са имали времето да се превърнат в класика. Квото и да се снима днес, няма да стане класика довечера я...
Затова и старите неща се котират - отчасти и Джъмбо е прав за снобарията, не може да се отрече че я няма...
Но пък от друга страна, това което е оцеляло един век (щото айде да помислим пък колко плява чисто и просто е изгнила по тавани и мазета) явно е най-стойностното от онова време. Пък за композиция, идеи и цветно предаване... те тези неща еволюират с времето, нормално е днес да са по-развити отколкото преди един век.

Та телеметрията едва ли има нещо общо... просто е била разпространения вид техника тогава.

Автор: 6traka4a   
Дата:   17-02-06 10:46

Някой днес е станал с дупето нагоре...[smilie8]

Автор: Julius   
Дата:   17-02-06 10:52

[smilie18] [smilie18] Нямаше хумористично, докато Джъмбо не се появи! [smilie18] [smilie18]

На мен това ми стана смешно: достатъчно качествени и съвремени снимки съм виждал
снимани с модерна техника които с в десетки и стотици пъти по добри и като композиция...

Че какво общо има композицията в случая с това дали е телеметричен даден апарат или СЛР?

Дата:   17-02-06 10:56

"джъмбо -ебаси глупостите
кой е казал че са правили по-добри снимки???.......хората винаги ги е тресяла снобарията да имат нещо старо на "голям" майстор и дават луди пари за да изтъкнат себе си и собственото си самолюбие

достатъчно качествени и съвремени снимки съм виждал
снимани с модерна техника които с в десетки и стотици пъти по добри и като композиция идеи цвето предаване
но неееееее не са снимани с телеметрична лайка и не са с цайс икон значи са пълен шит
" край на цитата!
Един отговор на руски - абзац последен озаглавен ЗАКЛЮЧЕНИЕ, някъде по средата .
Още един отговор пак на руски ,а същото нещо и на английскисамо , че трябва да се потърси малко
А тука има и няколко директни отговора защо обектива с централен затвор , въпреки , че има и недостатъци Е ПО-ДОБЪР....сами ще се убедите.

Дата:   17-02-06 10:59

ичи тебе те знаем че си поклоник на руско фото края на 70 те така че....

а никой за твор не е добър
и аз съм учил механика и ми е ясен принципа и на двата типа но както виждаш се се наложил в лайка формата не случайно

и кат се замисля навремето моята лайка преди да я разкарам също бе с фокален затвор

Дата:   17-02-06 11:08

джъмбо - аз говоря за "централен" , не за "фокален".
Фокалния е разгледан след централния в статията на последния линк и то съвсем логично , щото се е появил по-късно !!!!
Обърни внимание примера със снимката на Картие-Бресон и размазаността й и обяснението за това на хвалещите критици ... и за обяснението на разбиращите от механика!

първа  назад  1     всички  напред  последна