Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля за съвет!:)
Автор: pixia   
Дата:   15-07-04 15:57

Искам да помогна на един приятел, на когото се наложило да прави снимки в музей( с Pentax Optio 230).Трябвало да се снимат експонати, които се намират зад стъкло. На снимките, обаче, светлината от светкавицата се е отразила в стъклото. Как може да се избегне този проблем? [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Моля за съвет!:)
Автор: Niko24   
Дата:   15-07-04 15:59

Приятелчето ти има ли статив?

Дата:   15-07-04 16:03

Няма, но в това ли е проблема?!

Автор: Стефан   
Дата:   15-07-04 16:03

Mного ясно - като не се снима със светкавица [smilie8] Или просто се снима под подходящ ъгъл, за да не се отразява светлината обратно в обектива.
Хубаво е да се използва и поляризационен филтър за да се избегнат поне отчасти отраженията от витрината.

Автор: J0R0   
Дата:   15-07-04 16:08

Решението е - слага апарата на статив и не ползва светкавица.
Да се търси ъгъл под който светкавицата няма да се отразява - едва ли ще намери такъв, пък и нали основното е все пак да заснеме обекта под стъклото от определен ракурс, а не да търси ракурса, под който светкавицата няма да даде бликове...

Дата:   15-07-04 16:11

Ами да, за подходящия ъгъл-логично[smile] , за поляризационния филтър-може да е ефикасно лекарство, но дали не е скъпо..?[smilie3]. А без светкавица...музея май е доста усойно място...[smilie3]

Автор: pinko   
Дата:   15-07-04 16:23

С тоя Пентакс без статив нищо няма да успееш да направиш, мога да помогна, ако е важно, виж снимки от Канон 300Д на исо 1600 от ръка, в тъмен музей (Музея на Анатолийските цивилизации в Анкара), еспонатите са зад стъкло

http://img47.photobucket.com/albums/v145/IvanM/300D-iso1600/?start=8

Автор: J0R0   
Дата:   15-07-04 16:23

Поляризационния филтър май няма да свърши много работа в случая.
А колкото до усойното място - ми нали за това целта е апарата да е на статив, за да може да експонира 30 секунди или колкото там му е максимума. А не 1/60 от секундата.

Автор: Niko24   
Дата:   15-07-04 16:24

Ами затова да си намери един статив отнякъде, ще може да еспонира по-дълго, за да компенсира липсата на светлина.

Дата:   15-07-04 16:33

Яснооо, просветна ми! [smilie19] Thanks!

Автор: stoevmobile   
Дата:   15-07-04 20:38

А в музея разрешават ли снимането? Май на доста места по света снимането в музеите е недобре приемано....

Автор: zar   
Дата:   15-07-04 22:02

ако снимаш без светкавица няма проблем, поне аз до сега никъде не съм имал проблем, ама винаги си питам де, винаги са ми отговаряли щом е без светкавица няма проблеми... най-голямо шоу направихме в един аквариум в стокхолм [shtrak] направо изскочиха очите на хората [smilie10] като измъкнахме стативи и апарати

първа  назад  1     всички  напред  последна