Автор: J0R0
Дата: 15-02-06 18:46
Ползвах този апарат 1 година. Втора година съм също със Сигма - SD 10.
Апаратът е много различен от всички останали.
Има някои много добри неща в него и други - много лоши.
Добрите:
1. Много висока динамика. Според едно немско списание, което доц. Абаджиев ни показа на курса динамиката на Сигмата е 11 бленди, колкото на негативен филм. Динамиката на останалите апарати е 7-9 бленди, включително и такива от доста по-висок клас.
Това прави едни много плътни цветове, с много нюанси и полутонове. Не съм имал досега кадър с недоекспонирани или преекспонирани участъци в него. Справя се перфектно при големи контрасти в осветеността.
2. Софтуера - уникален. Най-добрия който съм срещал. Почти всички неща могат да се направят и във Фотошоп, но тук стават невероятно бързо и лесно. Пести се много време.
3. Липсата на байер решетка пред матрицата дава едно невероятно детайлно и остро изображение. Тествали сме с Бони едни и същи неща с Никон Д 70 и Сигмата, Сигмата се справя много по-добре в детайлите. Дребни детайли на далече - изкарва ги, докато Никона ги слива и омазва.
Лошите:
1. Зле се справя на тъмно. Шуми и не фокусира добре. Специално SD 9 е използваема само на 100 и 200 ISO.
2. Бавна. Единственият формат е X3F, който се отваря от специализиран софтуер. Файловете се пишат по няколко секунди върху картата.
3. Няма вградена светкавица.
4. Автофокусът не е прецизен, често е по-добре на ръчен фокус, отколкото ако разчиташ на автофокуса.
5. Ужасен визьор и дисплей - и двата са мърляви.
6. Харчи батерии като за световно.
7. Работи с обективи Сигма, които са на собствен байнонет и тук в БГ няма никакви, нито нови, нито втора употреба.
|
|