Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За светломерите
Автор: next_time   
Дата:   14-02-06 23:53

Извинете за невежеството.Пробвах и с търсачката....
Апарата с който снимам си има всякакво мерене на светлината.Дори когато снимам на М ми показва какво ще излезе.Един вид прекрасно преживяване.Апаратите които събирам обаче в по-голямата си част въобще не мерят светлина.Тези които мерят не ми е ясно какво точно мерят но един с един не дават подобни данни.Един вид неприятно преживяване.
Интересува ме има ли светломер който да мери например и спот.Къде се продава ако има и колко струва ако има и се продава някъде.

Отговори на това съобщение
 Re: За светломерите
Автор: Mimic   
Дата:   14-02-06 23:59

[smilie18]

Дата:   15-02-06 00:31

Дааааа точно такъв отговор очаквах.

Автор: ahab   
Дата:   15-02-06 09:32

Под 100 лева май само руски може да си намериш.
Свердловск-4 е със спот.

Нагоре отиваш в професионалните продукти на Минолта Gossen и Секоник.
150-300лева втора употреба.

Автор: icikonti   
Дата:   15-02-06 09:35

Не мога да твърдя , че има такъв светломер с градено спотово/точково мерене, защото не съм работил с всички!Тук трябва да ти отговори човек който е имал или работил с такъв.
Аз имам Свердловск 4 , който може да измери около 3% - 4% .Което не е точно спот , но го доближава.Със сигурност старите CdS светломери , не могат да направят това.Между другото меренето на падащата светлина , а не на отразената е по-точния метод за измерване.Там грешките са сведени до минимум.Според мен спотовото мерене , ще даде добри резултати при макро или ако мериш няколко пъти различните плътности и после ги осредниш!Само , че при последния случай постигаш същото , като при меренето на падащата светлина.
Понеже е зима и има сняг - споменавам , че светломерите не са конструирани да мерят толкова бял обект- като снега!Насочи светломера към някакъв друг обект за предпочитане сив.Или другия начин - мериш общата светлина от снега и преекспонираш с 1 до 2 бленди/скорости.[beer]

Ей тука повече информация обаче на руски http://www.photoweb.ru/prophoto/biblioteka/Phototeh/exponometr.htm#Ф

Публикацията е редактирана (15-02-06 19:30)

Дата:   15-02-06 13:44

Идея от къде се пазаруват?

Автор: icikonti   
Дата:   15-02-06 13:48

Пусни търсачката в базара - виждал съм обяви за всякакви светломери.Вярно беше отдавна...

първа  назад  1     всички  напред  последна