Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Търся съвет за образование
Автор: inmitev   
Дата:   10-02-06 20:03

Моля професионалистите за съвет - в кое училище в София може да се получи подходящо художествено образование след 7-ми клас? Не става дума за мен [smilie3], а за дъщеря ми.

Вече получих мнения, че Фотографското училище (бившият Ю.Фучик) не е най-добрият избор. Какви са алтернативите?

Целта е след време професионалното ориентиране да бъде към приложен дизайн или фотография.

Благодаря предварително на всички, взели отношение към темата. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Търся съвет за образование
Автор: n1x0n   
Дата:   10-02-06 20:26

Приложното и Художествената са най-добрия избор според мен. Нивото на фотографското образование в БГ е под всяка критика - няма добри преподаватели, няма добра база... обучението е разводнено като за световно.

Ако я влече рисуването и дизайна - да пробва горните 2 училища.

От друга страна, ако има талант и желание - където и да учи, може да се самообразова и самоусъвършенства.

Автор: asahi   
Дата:   10-02-06 21:00

Фучик е ебати соца.

Автор: de5   
Дата:   10-02-06 21:27

има специалност "художественни изделия от метал" това си е бижутерия спонсорира се от бившата златарска промишленост.

Автор: sounder   
Дата:   10-02-06 23:44

n1x0n [smilie24]

Автор: vassko   
Дата:   11-02-06 00:56

Единственото училище за фотография след 7-ми клас е Юлиус Фучик, може да е соц или ретро, но е единственото, и наистина ще получи здрави основи във фотографията, останалото в художественото развитие е индивидуално

Дата:   11-02-06 01:03

Не ги учим със светломери, защото апаратите им са автоматични и сами мерят - мнение на даскалка от Фучик. И други бисери изръси, ама този е достатъчен.

Автор: vassko   
Дата:   11-02-06 01:12

Ами сигурно така им е казал, защото до преди 3-4 години им е преподавал със светломер ЛЕНИНГРАД, а сега бюджета на даскалото е колкото една пенсиика, а в апаратите на учениците са си вградени за нови нема....

Дата:   11-02-06 01:22

Преподавател, който си обича работата, не допуска такива мисли в главата си. Не намирам причина да оправдая даскалката.
Пожелавам ти да посетиш и по-добри училища.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   11-02-06 12:27

ССУПФ Юлиус Фучик, 84 г.

приемни изпити:
Рисуване
Физика (оптика)
Химия

след 7-ми клас.
5 години съм го учил.
Всеки ден се поставят задачи и се снима.
1 ден в седмицата - лабораторна практика.(на групи по 7 човека...базите в София бяха поне 5. Като завърших..беше изградена и голяма база в самото училище)
Специализация в чужбина за тяхна сметка (за отличниците).
Всяко лято задължителна практика (в ателиета, редакции и т.н.)
пленери
лекции от гости
последната година - 1/2 година специализация, и защита на дипломна работа.

Когато ми е трябвал Пентакон Сикс, Флектогон...и т.н...на разположение.[smilie5]
Филми също ни даваха.
Началото беше преди 22 г., редовно обучение.
Даскалите бяха на ниво - завършили в чужбина, автори на книги, изложби и т.н.

Доволен съм.
У нас няма друга алтернатива, но тази е достатъчна.

Ще получи не само основата, но и завършени затвърдени знания.
Все пак много зависи и от човека.

После, като си търси работа, това малко ще и помогне.[smilie5]
У нас братчедите са по -силната диплома от всичко.
На мен ми костваше известно лутане преди време (точно след казарма..в голяяямата криза)[smilie5] ...и много комични находки през това време.

А иначе като влязох да уча, дори договори подписвахме - поне 5 г. по специалността да се работи.
Хората от провинцията имаха дори по-обвързващи договори.
Квотата беше пропорционално разпределена - от Сф 12 човека, останалите 24 по окръзи.
Имаше и общежитие за тях.[smilie7]

Дата:   11-02-06 12:39

А пък какви пътувания по страната и купони имаше постоянно..не е за разправяне.
Имаше и изложби.
Всъщност, още първото ни събиране за запознаване на курса беше с една двудневна екскурзия през Витоша [smilie7]

Автор: джъмбо   
Дата:   11-02-06 13:00

фучик в развития социализъм може и да е бил добре ама сега е съкс[smilie23]

Автор: divpetel   
Дата:   11-02-06 13:15

nostalgichnite spomeni sa hubavo neshto. istinata obache e che ot nqkogashniq fuchik ne e ostanalo nishto, samo razvalini :(((

Автор: inmitev   
Дата:   11-02-06 13:24

Благодаря на всички за мненията, получих много полезна информация. Особено тази на Никсън.[smilie24]

За Фучик вече имах изградена представа, сега само я потвърждавате.

[beer]

Дата:   11-02-06 18:45

"художественни изделия от метал" са в друг техникум

Автор: Junior   
Дата:   11-02-06 19:24

Иляне, никви ХГ-та, никви 5 лева - само ше похабиш детето (и изобщо не разчитай на това, чр "тя това си иска".... след 2 години ще и скимне друго)...

аз бих ти препоръчал да си кара нещо с по-универсален профил (и където учителите по важните предмети не пренебрегват задълженията си).... не можеш да сгрешиш с езикова....

ХУДОЖЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ГОЛЯМ РЕЗИЛ И Е НАПРАВ НЕ Е ОБРАЗОВАНИЕ...

Автор: Mimic   
Дата:   11-02-06 19:28

Аве и езиковите не са гаранция ... даскала ни по математика имаше месарница и го изгониха щото се натискаше на девойките от съседния клас ... нищо не научих от него. Мацката по биология беше ебати дървото и въпреки цялата ми любов към тоя предмет накрая на годината почти го бях намразил ... Сандьо по география ... ееее, тоя беше скица ама и той на нищо не ни научи ... виж даскалите по френски бяха всичките на ниво ... ма то нали затова е и френска гимназия ... [smilie8]

Автор: Mimic   
Дата:   11-02-06 19:29

Ако можех да се върна, щях да избера математическата ... добра математика, добър език, за желаещите и не лош старт в информатиката ... [smilie8]

Дата:   11-02-06 19:29

то и останалото ОБРАЗОВАНИЕ Е ГОЛЯМ РЕЗИЛ сега се вдига нивото на ТОХА и ФРИЗЪОРСКИЯ

Автор: ejko   
Дата:   11-02-06 19:31

Аз завърших английска гимназия, а сега уча право! приложен дизайн или фотография много хора работят и без да са го учили и се справят не по зле от другите! Но за Право или Икономика не мога да кажа същото! Младшият умно говори, слушаите го..., нищо че къса студентите и затова не ми е симпатичен:))))[smilie3]

Дата:   11-02-06 20:13

Такова художествено образование преди беше със статут на полувисше.
Учеше се абсолютно всичко друго. Часовете бяха повече от обикновени гимназии и техникуми. Годините за учене - също.
Наплива за кандидатстване беше рекорден.
Цедката - повече от яка.
Право и икономика се учи на други години, и с друг статут. Всяко сравнение е неуместно. Изключително далечни материи и ориентации са това.
Аз не коментирам какво съм учил после...а какво съм учил ТАМ.

"приложен дизайн или фотография много хора работят и без да са го учили и се справят не по зле от другите! Но за Право или Икономика не мога да кажа същото!"

Докато има подценяване на разни сфери, и величаене на други...БГ винаги ще е страната на некомпетентните специалисти по всичкология.

Дата:   11-02-06 20:16

приложен дизайн или фотография много хора работят и без да са го учили

сърбаите им "компетентните" услуги

както сърбаме и "компетентните" услуги на всевъзможни измислени юристи и икономисти [smilie5] [smilie7]

Дата:   11-02-06 20:23

Факт е, че това образование ми е помогнало повече от университетското (СУ) ...после
Дори и само по факта, че ми позволи да го имам (като се издържам).
Друг е въпроса, че там където почнах да работя, задължително го искаха - точно него. Държаха на образование по специалността хората.
Дюкяните...ясно [smilie5]

Автор: ejko   
Дата:   11-02-06 20:23

Прав си Дики, малко крайно се изказах! Но все пак трябва да се учи нещо по универсално, когато си дете! Поне според мен! Хубаво е да си учил но това не гарантира кадърността! Операта в сидни да не би архитект да я е строил? Мисълта ми е че някой неща са по-трорчески и се иска талант, а други са по зубърски и се иска четене! Аз бих заложил на четене и после на талант, пък каквото стане! Все пак на 13 си малък да решаваш съдбата си занапред!

Дата:   12-02-06 01:17

Нищо не гарантира кадърността ти 100%.
То затова работодателя има краината дума.
Друг е въпроса тои колко е кадърен и какво разбира [smilie5]
Дипломата и това дето пише в нея е най-сигурния атестат на човек, търсещ работа за първи път...и би трябвало да се има доверие в това, и да не се пренебрегва. Мисля, че такива са и световните тенденции.
(друг е въпроса, че у нас умишлено унищожиха...и разводниха образованието и авторитета на уч. заведения)[smilie7]

Много хора говорят смободно по няколко езика, но малко от тях са филолози..съответно преводачи и т.н.

Относно архитектите.
Не мисля, че в тази сфера може да се направи каквото и да е, колкото и да си надарен и с развинтена фантазия...ако нямаш нужното образование.
Образованието е като фуния и приоритет - започнеш ли го, ти минаваш не само приятните глави от учебниците...а всички. Друг е преценил, кое кога ще ти е интересно и полезно...и така става.
Самоподготовката....това е утопия - във всяка сфера. Ти можеш да си теснонасочен само после , или направо инвалид в много области от тази сфера.
Имам близки приятели архитекти.
Побъркаха се от учене ...първо техникума, после в същото място - висше.
Това е базата, за да можеш ВЪОБЩЕ да отвориш приказка за да работиш някъде, дори по проект.[smile]
Как така някои ще построява цяла опера!! Кой инвеститор ще рискува милиони...да вложи в проект, на ...любител!![smilie8]
В тази сграда ще влизат хиляди хора...кои ще им гарантира безопасността?
Архитектурата (подобно на фотографията) не е само АРТ, и то дето сам си избираш къде , кога , кво ши праиш.

Всеки човек е различен.
Да, има много дето на 13 си нямат и представа какво искат. Има и такива, дето и на 20 не знаят..[smilie21]

Комерсиалната или практическа насоченост в образованието ми никога не е играла някаква роля. Мога да уча само увличаща ме материя. Никога родителите ми не са се месили, и не са могли да ми се месят в това. Не са го правили.
Дали съм прав - не знам.[smilie7]
Не съм станал бизнесмен...а и никога, вкл. и сега не съм го искал или мечтал[smilie5]
В 7-ми клас бях луд по рисуване, снимане, пътешествия, телескопостроене и оптика ..това е [smilie5]
Още съм такъв ...само дето зарязах астрономията[smilie3]

Няма гаранция, коя сфера ще е сигурна и доходоносна след време....за да насочваш детето си натам. Може да му направиш мечешка услуга.[smilie7]
Аз като бях ученик..беше социализъм.
Това дето сега е модерно да се учи...тогава не съществуваше въобще.
Като излязох от казармата - реалността беше коренно различна. Юристите превзеха парламента и направиха един правен АД в тази страна...вече не можеш и до тоалетна да идеш без да има процент за тях. Това не ги направи повече хора....а направи хората и труповете по улиците повече.
Всичко стана юридическа джунгла...закони и подзакончета...за НАС и за ТЯХ ..резултата е виден[smilie5]

Така, че..въпрос на вкус ..преди всичко [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна