Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За злия гений и регламента
Автор: ceco   
Дата:   04-12-03 21:37

Обръщам се най-вече към организаторите на този сайт, които нямам честта да познавам, но мога да поздравя за доре свършената работа. Разбира се, и към всички, имащи някакво отношение към изграждането на сайта.

Повод ми дава разгорялата се онзи ден дискусия за развихрилия се зъл гений на geo, poly_the_girl, а сигурно има и други като тях ако съдя по днешното изявление на въпросната "лейди". Виждам, че с действията си те са нанесли доста щети на сайта и са предизвикали справедливия гняв на мнозина от вас. https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie9.gif
Първото ми впечатление беше, че проблемът малко се преекспонира и изостря на основата на лични нападки. Като един от потърпевшите опитах се най-напред да намеря собствените си кривици в снимките и оттам да прозра някакъв (било и най-елментрен) критерий, по който са ме порязали, но уви... . Видях и други 2-ки, гарнирани със заядливи коментари под някои от най-добрите според общото мнение снимки и окончателно се убедих, че тук не става дума за критерий (такъв просто няма). Става дума за съвсем друго - демонстрация на сила. Целта на тези хора явно е била да демонстрират разрушителните си способности (поради липса на други, може би) и да докажат (за кой ли път), че у нас всяко добро начинание може бързо да бъде опорочено. Това ние много добре го знаем, но знаем и друго - че за всяко действие си има противодействие.

Какво може да се направи? - That is the question! Ако резюмирам конструктивните елементи от дискусията, оформят се следните мнения:
- Само хора с "високи естетически критерии" или поне такива, които "имат базата" да могат да дават оценки. - А кой ще преценява оценяващите? Някаква комисия? https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie9.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie11.gif В крайна сметка не води ли това до свиване на сайта до място за тесен кръг естети?

- Жури? - Добре, но така някои от най-добрите фотографи трябва да жертват участието си за да могат другите да бъдат правилно оценени, от което ще пострада нивото на конкурса. А и обикновено в конкурсите с жури авторите остават анонимни до приключване на конкурса, а тук не е така.

- Да наведем глави и да признаем "Уязвими сме... poly, geo, пощадете ни!" - Не знам защо тук веднага ми дойде на ум стих от една песничка, която си иска снимки за конкурса:
"... Тя отвъна - не знам, може би, може би ..."

Аз като математик мога да ви предложа следното решение на тази задачка. Добавете към регламента за ползване на този сайт следните правила, свързани с оценяването:

1. Всеки регистриран потребител има право да гласува за всяка една категория или конкурс с по една от оценките от 2 до 6 за едно денонощие.

2. Неизполваните оценки от предишния ден се акумулират и могат да се ползват през следващите дни, но така, че броят им във всеки момент да не надхвърля 3 от всеки вид.
Например, ако в последните 3 дни сте гласували само с една 6-ца и една 5-ца в даден конкурс, то днес можете да раздадете в този конкурс най-много две 6-ци, две 5-ци, и по три от другите оценки. Ако пък не сте влизали една седмица в сайта, ще разполагате с максимума от по 3 оценки от всеки вид за всеки конкурс/категория.

3. Всеки нов потребител стартира с по една оценка от всеки вид за всеки активен конкурс/категория в деня на регистрацията си. Същото важи за старите потребители в деня на започване на някой нов конкурс/категория.

Какво ще промени това? Зависи към коя от долуизброените групи потребители се причислявате:

- За професионалистите и най-запалените любители, влизащи всекидневно и прекарващи доста време в този сайт - ПОЧТИ НИЩО. Всеки от вас ще има възможност ако желае, да гласува за всичко, появяващо се на сайта, стига да го прави НАВРЕМЕ. За пример ще дам конкурса "Снимка по песен", започнал на 1 ноември. Оттогава до днес там са се появили общо 132 снимки (средно малко по-малко от 4 на ден). Ако човек гласува редовно, той спокойно може да оцени всички от тях и дори да поддържа известен резерв от оценки в случай, че му се наложи да даде две или три еднакви оценки за появилите се там нови неща. Ако пък не му достигат оценки от дадения вид - няма страшно, някои ще ги оцени утре или в други ден. Под НАВРЕМЕ тук разбирам не непременно в същия ден, но все пак в някакъв разумен срок (за мен това е 3-4 дена). Ако оставя "за по-нататък" - снимката вече е затрупана от появилите се след нея, потънала е дълбоко и в наредбата по рейтинг (в общия случай) и ... иди я търси, ако си нямаш работа. Дори да е смятал да я оцени, ще се откаже или просто ще я забрави. А когато има повече оценки за всяка снимка, то и класацията по рейтинг ще е по-реална и което е още по важно, всеки ще вижда на време къде реално стои снимката му в общата класация и ще може да си прави съответните изводи. А сега какво се получава? Много снимки с твърде разичен брой оценки под тях - както и да ги подредите, не може да се получи реалистично класиране. Като мине и някой от сорта на geo, нещата допълнително се объркват ... . Подозирам, че мнозина чакат поледния момент, за да видят кои ще са им конкуренцията и да "раздадат правосъдие".
Но помислете какъв ще е престижът на един конкурс, в който седмици на ред временното класиране е изглеждало горе-долу по един начин, а накрая се окаже съвсем друго в следствие на такива масови гласувания!

- За по-малко активните любители (какъвто съм и аз), качващи чат-пат по някоя снимка и искащи да видят как тя стои сред други много хубави снимки и така да си сверят часовника със специалистите - промяната е МАЛКА. Ако влизам по-рядко от веднъж на 3 дни, аз сигурно няма да мога да гласувам за всичко, но и едва ли е нужно. Дори да пропусна нещо, то може да е за добро, тъй като като непрофесионалист едва ли бих му дал най-точната оценка. Така по естествен начин (без да има привилегировани потребители), думата на специалистите (имам пред вид първата група) като цяло ще тежи повече. Но за тази малка жерва малкоактивните любители ще получат голяма компенсация - да виждат повече оценки (а сигурно и повече коментари) под снимките си и така по-добре да преценяват реалната им стойност и да разбират по-бързо къде грешат. И няма да има оплаквания от вида "Няма дори една 2-ка под снимката ми, за коментар-да не говорим". Вярно, повечето хора ги мързи да пишат коментари (мен също), но пък оценката е един вид синтезиран коментар и става за нула време! Ако имам възможност да гласувам на момента с най-справедливата според мен оценка и знам,че ако не я използвам, ще ми изгори, защо да не го направя.

- За групата на "разрушителите" (смятам, че това са по-скоро единици, но това не им пречи да нанасят значителни вреди на сайта) - промяната е ОГРОМНА! Да си представим какво би станало онзи ден, когато geo посети този сайт:
"Я, колко много боклук на този сайт! Я да видим тази ... 2! <системата му благодари>
А тази - също 2! <SORRY, изчерпахте 2-ките си за деня в този конкурс. Заповядайте утре.>
Ооо, да влизам всеки ден за по една 2-ка ...(досадно, нали)... дай да видя поне какъв е ефекта ... изненада! <поради повишената активност всяка снимка ще има вече голям брой гласове, особено по-хубавите, та неговата двойка си е капка в морето> Дори тая не можах да прецакам ... За какво ли си губя времето!"https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie9.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie11.gif

Това е предложението ми - помислете. Имайте пред вид, че предлагайки го знам добре какво може една атоматична система и какво не. Щом сте стигнали до тук, реализацията на горните правила няма да е никакъв проблем за вас. Въпросът е да решите дали това по пинцип е добро. Аз недостатъци не виждам, сравнявайки го със сегашната система. А най-хубавото е, че предложените промени са минимални - няма промяна на оценки, няма триене на единици (не че съм против и тези промени, двете неща са независими), но тук няма промяна на статуквото. Каквото било - било, да гледаме напред и да помислим какво би станало ако geo или някой друг се намеси в последния ден на някой конкурс при сегашните правила.

Съжалявам, че стана толкова дълго, но накрако казано:
Шум в системата винаги ще има, това е неизбежно. Просто увеличете нивото на звука, за да чуем верния тон! https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie9.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie11.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie11.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif

Поздрави, ceco

Отговори на това съобщение
 Re: За злия гений и регламента
Автор: machine_head   
Дата:   04-12-03 22:49

постинг по-голям от един екран едва ли се изчита целия...

Автор: murnau   
Дата:   04-12-03 22:26

Шум в системата винаги ще има, това е неизбежно. Просто увеличете нивото на звука, за да чуем верния тон!

...
Bravo, pozrdavlenia ;)

Автор: Стефан   
Дата:   04-12-03 23:50

Май наистина има нещо ценно в това предложение [smilie8] Само дето не съм сигурен дали наистина ще се вдигне активността дали няма да стане по-скоро обратното, в това отношение трябва да се пообмисли. Иначе лично мен ме устройва, защото аз по-често пускам снимки от колкото оценявам или коментирам. Освен че ще се охлади ентусиазма на някои екстремисти (каквито за съжаление ги има доста в България, това е и една от причините да сме на това дередже), ще се формира по-реален и уравновесен рейтинг. Защото и на мен ми направи малко неприятно впечатление как танцуваше класацията часове преди края на предишните конкурси. Не че не спечелиха снимки които заслужаваха да спечелят - спечелиха действително ценни снимки, както казва Жоро нещата сами се уравновесяват, но понякога това става малко брутално и за сметка на други ценни снимки които стояха в челото седмици, а накрая в пукотевицата пропаднаха изведнъж далеч назад... Да ме прощава geo, че щял да си направи 50 регистрации и да пробута начело тъпа снимка - сигурно и 10 ще го домързи да направи, а после SAS със един SELECT ще ги излови и разкара [smilie19]
Единственото което е, че това малко противоречи на концепцията на сайта да привлича колкото се може повече нови потребители, но мисля че може да се измисли един балансиран компромисен вариант - например да се дава право на малко повече оценки, не само 3 а поне 6-7, особено ако не си гласувал отдавна, или да има по-голямо натрупване, въобще да се обмисли и изтества от тази страна.

Публикацията е редактирана (04-12-03 23:53)

Автор: zafteto   
Дата:   05-12-03 04:44

и като си помислиш колко умствена и физическа енергия е отишла за написването на такъв дълъг пост.. в никакъв случай не искам да омаловажавам значението на оценки и конкурси, обаче все си мисля, че толкова много усилия биха могли да бъдат насочени към нещо по-креативно от неизбежния шум в системата [smilie8]

Автор: sagittarius   
Дата:   05-12-03 07:33

Още повече, че до сега няма кой знае колко големи щети. Всеки отнася по някоя и друга "наказателна" оценка и нещата се балансират. Вярно, че дразни, но ако крайната цел е манипулиране на конкурсите - не се получава. Видяхме, че спечелиха хубави снимки. Вероятно така ще е и занапред.

Пък и малко колорит не е излишен. Някои от коментарите (особено на geo) не са лишени от истина...

Автор: TheMadMan   
Дата:   05-12-03 09:24

suglasen sum s vsichki ! i priemam gornite mnenia i predlozenia.

ceco si e napisal mnogo dobre post-a, nema znachenie, che e dulug, vaznoto e, che dava neshto novo kato idea i kak da se realizira :)

no edno ne bih mogul da razbera, kakto i vseki drug, koito publikuva svoi snimki kak kogato ima 20 polozitelni komentara i ocenki za neshto, koeto se vizda, che e nai-malkoto dobro i se yavyava edin deto kazava tochno obratnoto - che e zle i kuca i pochva da meta kal.

nooo te tezi az gi naricham komplexari deto tuka si cheshat egoto i si vdigat samochuvstvieto, kogato nie im se "vruzvame" na prikazkite, shte izcheznat kogato kakto se vizda sprem replikiraneto na haplivite im komentari

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: stranger   
Дата:   05-12-03 09:53

Mi shtoto tzarya kato si se razhozhda gol, vinagi se namira po nyakoe dete da mu kazhe che si e zabravil gashtite.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   05-12-03 10:07

Енергията на ceco не е отишла напразно. Лично аз обичам да виждам такива хора наоколо, които добре виждат глупостите, и не пестят енергия поне да измислят и предложат по-добър вариант. Безкористното търсене на истина, в този комерчески свят винаги ми е допадало.
zafteto - ти не разходваш ли такава енергия, поне при снимане, пестиш ли си я?
sagittarius - "Всеки отнася по някоя и друга "наказателна" оценка и нещата се балансират." - дори да е точно така (въпреки, че не може), 6=6, 2=2 не са тъждествено равни, във фотографията ;)[smilie21]

Автор: milen   
Дата:   05-12-03 11:04

...

Публикацията е редактирана (05-12-03 13:41)

Автор: zafteto   
Дата:   05-12-03 11:57

Mobby_Dick, тъкмо това казвам, да се изразходва за снимки -- лошо няма, напротив!! =) нека да е удоволствие, а не непрестанно смятане кой кога колко е писал и кого е забил.. не мислиш ли?? хора и нрави всякакви, и в момента, в който постнеш снимка бъди сигурен, че ще получиш и мнения всякакви - а май това беше целта, а не доказване на колко сме велики, м?[smilie11]
от много вземане насериозно се изпуска удоволствието от това, за което са отишли много труд и мерак - и защо!? [smilie25]

Автор: J0R0   
Дата:   05-12-03 12:30

С цялото ми уважение към Цецо и към труда, който си е направил да напише всичко това искам да му задам няколко въпроса.
1. Защо си мисли, че такова като Поли и Гео влизат рядко? Според мен са по скоро по цял ден в мрежата, гледат какво става и от време на време се изхождат по някоя тема.
2. Защо си мисли (и не само той) че ако има жури недоволните ще са по-малко на брой. Според мен ще са повече. Друг е въпросът, че тогава ще има персонално кой да отнася псувните, докато сега се псува неопределено - "мамка му на тоя дет ми сви резервната гума, аз ако го знаех кой е..." (култовата реплика на Антон Радичев от "Оркестър без име")
3. В крайна сметка целта не е толкова да намерим точния критерий и да измерим ТОЧНО кой колко е по-добър в сравнение с останалите. Като на кандидатстудентски изпит. А има 4.98, Б има 4.87, значи е по-слаб и не се класира... Такова ТОЧНО измерване не е възможно да стане, нито пък е необходимо.
Всеки вижда кои са добрите автори.
Кой може да снима и кой не може.
И оценките до голяма степен отразяват това.
Не мога да кажа, че лошите снимки са в началото на класацията, а добрите в края.
Напротив - на първите страници са си все хубави снимки, а на последните са тия дето не стават.
На сайта има регистрирани вече около 1100 човека.
Така че и с 50 регистрации, както казва Гео, не можеш да изкараш някой боклук начело на класацията. Защото като е начело ще го видят всички, че е боклук, ще се подразнят и ще му пишат ниски оценки. И не даже всички. 20 човека да му напишат ниски оценки, са достатъчни за да неутрализират 50-те шестици.
Така че номерът няма да мине.

Но пак ще се върна към темата - че не е това важното. Би трябвало да сме тук за да си помагаме и да свършим заедно, това, което не можем поотделно. А не да си мерим обективите, на кой му е по-дълъг и на кой му е по-твърд.
[beer]

Автор: pinko   
Дата:   05-12-03 12:55

Съгласен съм с Жоро, макар че и в мнението та Цецо има рационално зърно.

Друга ми е мисълта, като гледам добрите западни и най вече руските фотофорум-like(по аналогия с dSLR-like) сайтове си мисля не би ли било възможно да преминем при гласуването на едно по-високо, по-професионално ниво на "журиране"(защото със гласа си във форума ние, юзърите, се явяваме един вид жури), а именно- като едно истинско жури да поставяме отделна оценка за:
1. Идея
2. Композиция
3. Техническо изпълнение

като общата оценка да въде средно аритметично от трите "компонента".

Това са трите критерия, по които се класират снимките при всяко истинско журиране.

Ще се съгласите, че (например) има снимки с добра идея и композиция, но отвратително техн. изпълнение, които поради последното получават единствено и само една 2-ка или 3-ка, докато добрата идея или респективно композиция не биват оценявани по достойнство и автора губи мерак да си седне на г*** и да си поправи грешките, просто защото не е уточнено какви са "проблемите" на съответната снимка.

Това горното беше само пример, подчертавам, възможни са произволни съчетания от трите.

По моето скромно мнение това рязко ще повиши сериозността и истинността на оценяването

Публикацията е редактирана (05-12-03 12:58)

Автор: borovinka   
Дата:   05-12-03 12:56

Съгласен съм с Пинковеца !

Дата:   05-12-03 13:03

Сериозен човек си ти, боровинке.

Сега топката е в полето на СаС, ако не го затруднява да напише съответните скриптове или каквото се пише и прави там, от уебдизайн нищо не отбирам[smilie21]

Автор: TheMadMan   
Дата:   05-12-03 13:06

eeeeeeeee, pinkoooo, ot koga se chakashe neshto takova [smilie7]

az sum za tova, koeto predlagash

JORO, SAS, Boni, pomislete burhu predlozenieto na Pinko, dosta komplexno e i dosta po chestno i podtikva kum samoanaliz i progress[smilie24] [smilie24]

Но.....
Автор: borovinka   
Дата:   05-12-03 13:09

...все пак мисля, че тези, коити гласуват трябва поне малко от малко да са доказали, че са сериозни и конструктивни хора.

Дата:   05-12-03 13:15

Пинко, има логика в това което казваш, ще мислим по въпроса как може да стане. Макар, че мен повече ме вълнува сега друг въпрос - как да дадем възможнаст на хората, които постват снимки на сайта да получат изява и извън този сайт и извън интернет изобщо.
Нали идеята е да растем и да се развиваме.
Няма да скрия, че водя преговори с Одисей и с още едно издание за постоянни рубрики със снимки от сайта /като на съответните автори да се плаща хонорар за публикацията/
Ей това ми се струва, че трябва да ни е основната цел - да показваме на другите, навън, колко сме велики, а не тук на сайта помежду си.

Дата:   05-12-03 13:24

Че с какво и по какъв начин предложеното от мен ще попречи на: "Нали идеята е да растем и да се развиваме."

Именно това усъвършенствано гласуване ще ни помогне да растем и да се развиваме, когато някой посети сайта да каже" Е, ама това тук е сериозна работа бе, тия приятелчета гледат сериозно на нещата, много професионално подхождат към оценяването на творбите, виж ти, виж ти"

Публикацията е редактирана (05-12-03 13:25)

Автор: r_popov   
Дата:   05-12-03 13:40

Пинко, идеята е много добра. Може би е трудно реализируема - това трябва да каже Сащо. Но дори и реализирането на тази идея няма да спре разни поли-дъ-гърли и други да правят простотии. Въпреки, че май това не е голям проблем. Като гледам рейтинга - начело са хубавите снимки. Не, че и назад няма хубави снимки, но те са назад и по друга причина - кой се връща да преглежда стари снимки, 20-30 страници назад... никой. Ако си пропуснал някоя хубава снимка след два-три дни тя е затрупана от нови и си отива на дъното... Ако си нов юзер ще се разхождаш ли между всичките 2000-3000 снимки - не. Ще прегледаш най-новите или тези които са начело на класацията и толкова. За другото ти трябват няколко дена, дори само да погледнеш и да сложиш някаква оценка без да се замисляш... най много да получиш главоболие.
Браво за идеята [beer] [beer] [beer]

Дата:   05-12-03 13:46

Не пречи, ще трябва Сашо да каже в крайна сметка как се прави това софтуерно, възможно ле и и т.н.

Автор: sagittarius   
Дата:   05-12-03 14:07

И на мен ми допада идеята на Pinko, само с една малка забележка. Нека оценките са в две направления - "идея" и "реализация", защото третото - "композиция" ми се струва много опасно за оценяване. Навсякъде където съм чел правила за композиция, винаги е имало допълнение, че "правилата не са задължителни и нарушаването им понякога води до положителни резултати". На тази база каква оценка може да се постави? Винаги може да възникне безсмислен спор. Пък и всеки оценяващ може "скрито" да включи мнението си за композицията в оценката за "реализация".

Re:tochno taka..
Автор: Mick   
Дата:   05-12-03 16:38

mda...Pinko mnogo tochno go e formuliral..
zanchi i az sum za s 2 ruce za ideqta...
puk te- 'pravachite' shte kajat stava li ..ili ne stava..??

Автор: ceco   
Дата:   05-12-03 17:02

J0R0, отговарям ти:

> 1. Защо си мисли, че такова като Поли и Гео влизат рядко?
- Съвсем не, откак им се обръща такова голямо внимание. Някои от "ужилените" заформиха цели полемики с тях под снимките си - като че ли това са най-големите капацитети и те много държат на тяхното мнение! Ами, замълчете си бе, хора, или им благодарете с една дума за "експертното мнение". А дългите полемики само им гъделичкат егото и им вдигат "рейтинга". Сайта все повече започва да прилича на chat-канал за Поли и Гео!? Нямаше да е така, ако под всяка добра снимка имаше поне по 100 оценки (напълно реалистично - твърдите, че имате над 1100 регистрирани потребители!) - авторите нямаше да забележат дори 2-ката на Поли или Гео. Нали точно за това говорих при аргументацията на своето предложение, ти прочете ли го?

> 2. Защо си мисли (и не само той) че ако има жури недоволните ще са по-малко на брой. Според мен ще са повече.
- Никога не съм твърдял това. И не съм предлагал жури! Напротив, резюмирах вашите предишни идеи и казах моите аргументи против, ти даваш още един - съгласен съм.

Предложението ми е кратко и ясно формулирано в 3 точки между такива линии - прочетете само него, ако другото ви е дълго.

> 3. Не мога да кажа, че лошите снимки са в началото на класацията, а добрите в края.
- J0R0, направи ли ти впечатление килнатата снимка на Woland - New York_Metropolitan Museum в конкурс "Пътешествия"? Не може да не е, ти написа пъвия коментар, а аз - втория, но и двамата не дадохме оценки (аз просто не съобразих, че за да я оправи, авторът и трябва да я изтегли от конкурса и да я пусне отново, с което всички предиши оценки ще отпаднат). Нищо подобно не стана, снимката си остана и събра рейтинг 5 от 2 оценки, с което бе на първа страница и по рейтинг почти едно денонощие! Колко ли хора са посетили сайта през това време? Какво ли са си казали, гледайки я на първата страница по рейтинг? - "Ай, как трябва да си изкривя главата за да я видя тази снимка ... а пък за класирането май трябва още малко да я изкривя". Та добре, че я видях днес и и дадох своята 2-ка, иначе още да си е там.

Та ако още месеци на ред ще гледаме смесица от шедьоври и боза, кажете поне за тези, които не качват снимки, кога ще се избистри блатото - да дойдат направо тогава да видят стойностното! През останалото време ...

По същество - не видях нито един аргумент против моето предложение. Всичкото е опит да се омаловажи проблема и да се разводни дискусията с други (също смислени) предложения, но нямащи нищо общо с моето.

Дата:   05-12-03 18:09

Ами аз не съм против твоето предложение. Нито против останалите. Но като говорих последния път със Сашо и се разбрахме с него, че няма повече да го тормозя с промени по сайта всеки ден, щото наистина не може да се правят промени всеки ден по функционалността.
И се разбрахме да се говори вече за "версии" на сайта. И промените да се правят веднъж на два месеца - събират се идеи, обсъждат се и веднъж на два месеца се прави промяна, която е всъщност следваща версия на софтуера на сайта.
А смесица от боза и шедьоври винаги ще има.
Защото такава е концепцията.
Ако искаш да гледаш само най-доброто, отиди на месечните рейтинги или на наградените снимки... иначе няма как. За да е винаги "избистрено" трябва да се знае мястото на всяка снимка, още преди да е качена :-) Или пък това да стане веднага след качването.
То именно процесът на избистряне му е интересното на сайта :-)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна