Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проучване на OpenRAW
Автор: dau   
Дата:   07-02-06 11:25

Видях тази новина

http://www.dpreview.com/news/0601/06013103openrawsurvey.asp

за стартираното проучване от OpenRAW относно бъдещето на стандарта.

Мисля че е добре ако повече хора попълнят формата и споделят своите виждания [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Проучване на OpenRAW
Автор: джъмбо   
Дата:   07-02-06 13:02

абе де да знам
нали вирмите дето ползват еднакви матрици като марка това им е разликата
качеството на написаният софт който измъква инфото от матрицата и го конвертира до нещо видимо?!?!?!?!! как ще стане опън тогава

Дата:   07-02-06 13:16

Джъмбо идеята е за самия РОУ!!!

А не процесора в машината който ти преработва изображениет от сензора до файл!

Ти какво против съвместимостта ли си?

Аз мисля че DNG на Адоуб е добра алтернатива ама едва ли ще успеят да го наложат ...

Дата:   07-02-06 13:19

адоб все се надяват да пробутат своето
аз не съм против

както казах знам че всяка фирма имам собствен софт за конверт от това записаното от пикселите до нещо видимо

явно пак не съм се изказал както трябва
ама защо примерно се различава картинка от никон пентакс или минолта при все че са с една и съща марка матрица?

Автор: n1x0n   
Дата:   07-02-06 13:24

Ако ще е свободен лиценз, да е свободен, не на Адоб или някой друга фирма, която може да реши да поставя условия, в момента в който хване монопола.

OpenRAW няма да попречи всяка фирма да си има специален конвертор, който да вади максимума от файла. OpenRAW просто дефинира как да бъде описвана и структурирана информацията във самия RAW файл и ще осигури дълъг живот на самите файлове.

Колкото до проучването [smilie23] толкова подвеждащо съставено проучване рядко съм виждал...

Дата:   07-02-06 13:36

Джъмбо картинката се различава защото процесора в апарата и софтуера вътре, който обработва данните от матрицата са различни.
Не пречи различните машини да си обработват по тяхен си начин файловете просто после да го записват в стандартизиран РОУ.

Нискън аз имах предвид за DNG като стандарт, естест ако е свободен формат просто да се ползва тяхната спецификация, а не е собственост на Адоуб.

Проучването наистина е умотано и се чудих доста на някои от въпросите ...
има малко противоречия и неясноти, но пак е някаква инициатива и е някакво начало.

Дата:   07-02-06 13:52

абе гадорийка си е

примерно никон си промениха някои настройки на конвертиратата програма никон кепчър
и всички стари файлове които са имали старата настройка сега са я загубили
тоест върнали са се на изходна позиция

нещо птограмистите не са си свършили работата

с една дума верно по-добре е новата оопция ама защо са отебали тотално старата :-(

Дата:   07-02-06 14:05

Именно това е идеята Джъмбо
ако има спецификация такава
няма да е има нужда примерно всяка нова версия на ACR да се добавят нови апарати, просто промените в стандарта като отрязят и ще чете всички камери, които го ползват

въпроса е как да накараш големите играчи да ползват такъв стандарт ...

Дата:   07-02-06 14:14

съмнявам се да стане
все едно колите да са с еднакви двигатели [smilie8]

Автор: Airborne   
Дата:   07-02-06 14:15

dau: и кво, повече няма да се развива софтуера ли мислиш?[smilie8]

Дата:   07-02-06 14:16

"Големите играчи" имат право за едно - няма начин да се предскаже какви ще бъдат матриците и процесорите в камерите след 1-2 години, че отсега да се дефинира файлов формат който да ги обслужи ефикасно.

Дата:   07-02-06 14:37

Еърборн Никсън не четете и 2-мата

естест че ще се развива софтуера!
Просто да е СТАНДАРТИЗИРАН и този стандарт да е отворен!

А той после да си се развива!
Ако има кой да го спазва ще е много добре!

Тука производителите са в много изгодна ситуация защото не се налага устройставата да работят едно с друго и за това всеки си прави каквото си иска.

Представете си GSM или tcp/ip, който всяка фирма да си разработва сама ...

Каква анархия ще стане!

Без стандарти нещата са много зле!

Просто както сега една камера, трябва да отговаря на определени стандарти примерно ISO или нещо друго да се продава в европейския съюз същите условия трябва да ги има и за файлов формат да видим тогава дали няма да се спазва!

Естест с много важната уговорка стандартда е отворен а не собственически!

Дата:   07-02-06 14:42

Чета много добре. Не може такова нещо да се стандартизира.

Дата:   07-02-06 14:46

Това е все едно да ти кажа, "направи ми кашон за бутилки, все едно какви, все едно колко големи, все едно с какво пълни."

Поне на теб няма що да ти обяснявам колко проблемно е стандартизирането на файлов формат.

Изобщо не са толкова прости нещата, колкото ги представят хората от OpenRAW, и изобщо не са толкова злонамерени производителите. Нещата си имат икономическа логика, затова са такива каквито са в момента.OpenRAW като нефинансова организация подценяват дълбоко икономическата логика и затова нишо не правят освен шум.

Дата:   07-02-06 15:26

Никсън икономическата логика ми е ясна, ама ти като щракнеш някой и като си отвориш РОУ файла после без значение с какво за теб икономическата логика ли е важна или нещо друго?

А това с кашона за бутилките беше много тъпо ...

Наистина докато големите производители докато не застанат зад отворен формат нищо няма да стане!

Но могат да се обединят и да го направят стига да искат!
Просто поради спецификата на РОУ и употребата му си правят каквото искат!

Как за ДВД-та формата има консорциуми и подкрепата на много производители ...

Въпроса е някой да реши че има нужда от това и че ще е по-добре за самите потребители ...

Дата:   07-02-06 16:38

Това с кашона може и да е тъпо, ама е единствения начин да ти обясня, че не можеш да правиш обвивка за нещо, което не ти е ясно как ще се промени като обем, структура и логика в следващите 1-2 години. Толкова за кашоните.

А икономическата логика казва, че никой производител няма зор да се направи на маймуна, за да се вписва в някакъв "стандартен отворен формат", само и само да угоди на 1-2% от потребителите си. Защото хората като мен и теб, които държат на отворен форма са най-много толкова като процент.

Дата:   07-02-06 17:34

Никсън точно тука бъркаш

Единен стандарт ще улесни работата на всичко много! Даже и тези които не го подозират или не го искат!

Просто няма да стане скоро ако стане изобщо някога!

[beer]

Автор: 2metraninja   
Дата:   07-02-06 17:35

Че какво им е на сегашните RAW-ове?

Автор: turin   
Дата:   07-02-06 17:51

Форматът може да е стандартизиран и отворен (всички стандарти са отворени, другото е собственическа технология на отделната фирма, и е защитена с фирмената тайна) и това да не пречи изобщо на развитието на технологията.

Дори обратното - ако има истински стандарт, развитието ще се подпомага. Това не пречи естествено всяка фирма да си слага вътре в софтуера и в чиповете супер-мега-хипер функционалността, която ще прави снимките по-добри, по-яки или просто по-различни.

Става дума да се стандартизира форматът, а не да се стандартизира отделната имплементация на софтуера/хардуера.

Иначе става като с уорд офис-документите на Майксорофт, примерно - има алтернативни решения, но те всеки път "хакват", "дасещат се" как аджеба е структуриран вътрешно уорд-форматът.

А е тъпо да няма стандарт и съвместимост, нали става дума за обмен на данни.

Дата:   07-02-06 17:57

Турин ти ме разбра :)

Ама бъркаш само в последното нещо точно това е че фирмите не си обменят РОУ помежду си и май точно това е причината до момента да няма отворен стандарт [smilie2]

Дата:   07-02-06 18:06

точно за това не може да се стандартизира

Автор: 2metraninja   
Дата:   08-02-06 09:02

Да, именно - уърдовските файлове се обменят м/у юзърите на различните програми, а в случая с RAW - къде ще си разменяш файловете и какво ще правят никонски RAW-ове в канонски фотоапарат???
И кому би било нужно това..

Автор: e-mil   
Дата:   08-02-06 09:24

Абе хора, гледайте историята! Защо за другите формати не става, а пък за РОУ да стане?

- Цветна телевизия - PAL срещу SECAM
- Персонални компютри - пак 2 "формата" и трябваше да минат 25 години, за да почне Apple да сдава позиции (колкото и да е жалко това)
- Потребителско видео - Video 8 на единия консорциум срещу miniDV на другия консорциум
- DVD - DVD+ на единия консорциум срещу DVD- на другия консорциум
- Новите дискове - Blue Ray Disk на единия консорциум срещу High Definition DVD на другия консорциум

Даже идете в кой да е магазин - краве сирене срещу овче сирене.
Винаги ще има борба между форматите. Такава е човешката природа.

Автор: turin   
Дата:   08-02-06 10:36

Момчета, чакайте - защо да не се обменят роу-файлове? Може да бъркам нещо, може пазарът да не го позволи, но представете си нещо...

Снимам с един апарат, на фирма А, снимката се записва в него в стандартен роу-формат. После взимам роу-файла и го конвертирам със софтуера на фирма Б. Защото (например), повече ми харесва начинът, по който работи програмата на фирма Б. Или защото в "оригиналния" софтуер на А няма някаква функционалност или пък се получават по-други обработки, защото програмната логика е по-друга. Тяхна си някаква.
Или друг вариант - взимам роу-файла от апарата А и го конвертирам и доизпипвам със софтуера В, който е свободен софтуер на група разработчици и фотографи, профита и любители в мрежата.

И всичко това става, защото логиката на роу-формата е публикувана в стандарт - дали ще е ISO, ANSI, или пък RFC на IETF...

Както, да речем с XML - има вече безброй диалекти на XML, за всякакви частни случаи и употреби. Но основната логика се вижда навсякъде и е много лесно да се напише парсер за новия диалект, защото той в същността си е пак XML.

Може примерът да не е много адекватен на нашия разговор за роу, но ефектът е същият - знае се как работи "нещото" и преобразуването от един "под-формат" в друг ще е лесно и без загуба на ценно качество.
А нали това е важно за нас - да имаме възможността да избираме най-добрите според нас инструменти за обработката на снимките ни? ;) А не да има несъвместимост на версиите, загуба на качество и т.н.

Дата:   08-02-06 11:43

turin, става въпрос за обмяна на файлове между различни потребители, а не ти самия да си конвертираш RAW файла с различен конвертор. За различни неща говорим. При RAW файла перспектива за обмяна между потребителите няма. Както никой никога не си е обменял негативите с други фотографи.

Кажете ми нещо друго, като производителите ще са толкова на далавера от "общ" формат, защо не го правят в момента със собствения си формат? Защо всеки нов модел на Никон/Канон и т.н. е с различен RAW формат? По вашата логика те би трябвало да си спретнат едно форматче и край - да си действат само с него, лесно, бързо и икономично.

Ще ви го кажа пак, RAW формата е твърде нов, RAW формата е твърде ограничен в употребата си, RAW формата е с твърде неясно бъдеще за да се говори за стандартизация в момента.

първа  назад  1     всички  напред  последна