Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Търся съвети за гланц-преса
Автор: penchev79   
Дата:   02-02-06 16:20

Здравейте френдс,

купих си преди известно време на старо гланц-преса 50х60 и с нея ми дадоха и 4 бр. метални листове.

Моля, ако някой е работил с такава техника, нека да даде практически съвети как да работя с пресата. Например тия гланц-листове закрепват ли се или просто се слагат върху "барабана" ? Чувал съм също че гланц-пресите може да прегорят снимките, трябва ли някакъв контрол да правя над процеса или то си грее само до определено ниво?
и т.н.

въобще не съм наясно, надявам се някой от старата школа да сподели съветите си.

Благодаря предварително и да ви е честит 2ри февруари на всички хехеех [smilie21]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Търся съвети за гланц-преса
Автор: karavelov   
Дата:   02-02-06 16:29

използва се само с хартия, не Resin Coated, а с Fibre Based. Слагаш листа на барабана. Слагаш мократа снимка отгора. Ако искаш да я гланцираш - с емулсията надолу, ако не - с емулсията нагоре. Минаваш с валяк да изцедиш водата. Затваряш и сушиш. Не мисял, че може да я препечеш. Поне на мен не ми се е случвало.

Автор: ShaiHulud   
Дата:   02-02-06 16:47

Ами... на мен са ми се препичали... На някои дори емулсията им се отлепи о.О
А като пробвах да ги суша без да ги гланцирам, емулсията залепва по плата който притиска снимката и се пълни с разни власинки и гадорийки...

Ако някой наистина сподели някакви инструкции ще е супер, че сега ги чакам по сума ти време да изсъхнат...

Дата:   02-02-06 17:07

Аз не ги гланцирам, отгоре слагам филтърна хартия заради власинките.

Автор: ShaiHulud   
Дата:   02-02-06 17:40

Мдаааааа... малко, ама на време [smile]
Благодаря Каравелов, че ми помогна да открия топлата вода [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   02-02-06 17:46

1. Свали плата и го изпери.
2. Ако ще гланцираш сваляш ламарините и слагаш ги на масата с лъскавото нагоре. Добре е да са студени и с добре почистена повърхност. Отгоре с лицето надолу нареждаш мокрите снимки.
3. С валяка изглаждаш за да излезе въздуха. Изтласкваш и излишната вода.
4. Какчваш ламарините на горещата преса и чакаш. Времето ще определиш опитно, но не ги препичай.
5. После пак от точка 2.

Автор: flashman   
Дата:   02-02-06 21:21

Пенчев, още ли не си ползвал пресата?! Давай, бе човек, какви толкова съкровища ще сушиш, че не смееш да почнеш?
Качеството на гланца зависи от 1000 неща, но има един важен момент - изсъхналите снимки сами се отлепят, не им дърпай краищата да гледаш какво става! Това е като да отваряш лентовия апарат, за да видиш как са снимките [smile]

Дата:   03-02-06 11:10

Благодаря на всички включили се по темата.

Имам още някои дребни въпроси:

1. Към Каравелов - "използва се само с хартия, не Resin Coated, а с Fibre Based." ми аз като имам ФОХАР де да знам към коя категория принадлежи ? [smile]

2. Към asahi :
- плата не може да се сваля или поне на пръв поглед така ми се струва, но няма проблем, изпрах го така както си е и после даже пуснах пресата сама да си се изсуши, поне това си беше далавера [smilie24]
- относно металните листове, може да звучи странно (а може би не?), но ми се струва че са различно гладки или се заблуждавам? ако е така - за какво се ползват различните листа, а ако не е така - защо са ми толкова много ? :)
- Мога ли, както имам няколко листа, да ги заредя всичките със снимки, после просто слагам лист на горещата преса за определено време, махам листа със снимките, зареждам следващия, а този който съм извадил го оставям на масата докато снимките сами се отлепят? или докрай трябва да си е в пресата?
Помня че в 3-ти клас в кръжока по фото някак си като сушахме снимките ги оставяхме в 1 момент те сами да се отлепят и леко подскачаха нагоре, ама съм забравил..

3. Към flashman - в кой момент трябва да откача "пердето" или да си седи докрая затиснато?
Иначе и аз исках отдавна да съм я пробвал вече пресата, ама нямаше кога - работа, финанси, проблеми и т.н. сещаш се. Но сега няма прошка хехе [smilie7]

asahi и karavelov да кажат кога ще ги черпя бира, а flashman ако има път към София също да се обади [ezik]

[beer]

Дата:   05-02-06 11:09

[smilie11]

Автор: e-mil   
Дата:   05-02-06 11:37

Пенчев,
1 Погледни кутията на ФОХАР - трябва има две хартиени лепенки, с които е бил залепен капакът - на тях трябва да пише каква е хартията.

2 Приготви си няколко копия за проба на печката. Или пък жертвай стара хартия - намокрия хубаво и пробвай. Пресата е като готварски котлон - в началото е топла, после е гореща... изчакай няколко минути да си стигне оптималната температура. Аз отдавна не съм работил с преса - може твоята да е по-нова и да има някакъв реостат за контрол на температурата.

3. Опитно определяш колко да сушиш снимките. Горе-долу като изсъхне платът от водата, до 1 минута максимум трябва да са готови (зависи колко е голяма печката и колко грее.) Ако хартията е тънка, пък ще станат по-скоро.

4. Снимките сами се отлепят. Ако по-рано вдигнеш плата и не са готови - няма страшно. Затваряш - след малко пак отваряш.

5. Ако хартията е по-дебела натисни равномерно валяка. Образуването на мехурчета въздух, за които пише асахи после изглеждат като негланцирани петънца - колкото монета от 5 ст. или метален лев. Понякога се оправя, като намокриш отново хартията и отново я изпечеш.

6. За различните листове - не знам. По мое време съм виждал само метални листове за гланц. Демек листовете са огледално гладки.

Работата с печенето е като готвенето - от време на време опитваш ястието и най-вече пригаждаш рецептите за твойта си печка и твойте си продукти (хартия)

Дата:   05-02-06 13:54

e-mil благодаря ти човече, наистина вече се ориентирах как да процедирам, имаш бира от мен, само кажи кога или пък на някоя сБирка [beer]

Автор: shaka   
Дата:   07-02-06 12:37

Направо ме разбихте с тази тема:))Имало и невежи:)))Платната се смъкват, има начин и даже е добре да се изварят, за да падне залепилата се емулсия от снимките.За добър
гланц-стар трик-снимките се потапят след като са измити във фиопон:))Напоследък хартията, на която попадам е с/на пластифицирана подложка и не гланцирам:))

Автор: bobihot   
Дата:   07-02-06 13:49

Аз ги миех плочите с такова след всяка партида снимки

Дата:   07-02-06 16:02

ФОХАР са правили само на хартиена подложка, значи давай смело с пресата

Автор: flashman   
Дата:   07-02-06 18:14

Фи(л)пон - F-905 пишеше на немските шишета. Това, което използваш и за филмите. Функцията е същата - омекотител, който помага за по-доброто оттичане (избутване на въздуха и водата с валяка). Като го свършиш - хващаш верото и продължаваш с него без да се притесняваш.

Автор: Caro-anton   
Дата:   08-02-06 10:25

Може към водата да добавиш 2% натриев бикарбонат, за да набъбне по-добре фотослоя.

първа  назад  1     всички  напред  последна