Автор: de5
Дата: 02-02-06 13:17
автор: фактотум
Дата: 02-02-06 12:39
та така следкато никoй не отговори на човека нека аз го направя:
Свелината, възприемана като електромагнитно трептение (електромагнитна вълна) има вертикална, хоризотнална и кръговя поляризация - това ще рече че електромагнитният поток извършва трептене по хоризонтала, вертикала и в кръг (за по голяма образнист си представи безкрайна спирала/пружина). Поляризационните филтри (наричани и известни още от древността - магически стъкла) имат свойството да абсорбират една съставка/посока от трептенето на електромагнитната вълна преевръщайки я от кръгово поляризирана в линейно поляризирана (от спирала/пружина във вълна трептяща само в една равнияна - примерно вълничка нарисувана върху лист хартия). По този начин, абсорбирайки една от съставните на светлината се премахват някои \"нежелани\" носени от нея \"ефекти\" като отблясъци, отражения, моари и други (ако съм пропуснал нещо моля да буда извинен, както и за \"грбият\" изказ). При въртене на поляризационния филтър на различни градуси, той прави различни отрязъци от окръжността на трепетене и така избирателно може да бъде отстранен \"неялеатена\" плоскост на трептене водеща до \"нежелани ефекти\".
Това е що годе \"свясто\" обяснение на принципа на работа на линейно поляризационните филти.
Кръгово поляризиращите филтри, са лиенино пояризиращи филтри, които след отстряняване на нежеланата съставна на електромагнитното трептение(светлината) отново и придават кръгова поляризация, което според едни води до повишаване на качеството/естествеността на падащата светлина а според други - просто необходимост за нормалната работа на фотоапарата...защо обаче? Защото при повечето модерни фотоапарати, в стройството на апарата е включен линейно поляризираща призма разделяща светлиният поток на две части, едната хоризонатално поляризирана светлина изполвана за правилната работа на автофокъсната система, и втората вертикално поляризирана изпозвъна ост системата за \"мерене\" на експозиция. И тогава изпозлвайки лиенино поляризиращ филтър, абсорбиращ една от тези поляризации води до малфнкция на една от двете основни системи АФ/ мерене. това е в об6ти линии...Надявам се да не бях твърде досаден..:)
|
|