Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обективи М42 на цифрово тяло?
Автор: bez   
Дата:   30-01-06 11:59

Здравейте!
След като видях офертата на фото-зона, като че ли вече е във възможностите ми да си закупя нов огледално-рефлексен цифров фотоапарат от нисък клас. И понеже досега съм снимал на 35 мм лента, ще задам няколко въпроса за де не стане грешка...
Имам доста обективи на М42 – ще мога да ли ги използвам и измерването на светлината да работи? 6Мп за какъв размер качествен печат са достатъчни (20х30?) Използването на тези М42 които са от ниския ценови клас (Петакон 2,8/29, 1,8/50, 4/200, Юпитер 37А и др.подобни) ще доведе до влошаване на изображението в сравнение със стандартния “китов” за съответния модел (350Д, КМ-5Д и Пентакс истДл)? Ако се сетя и друго, ще питам.

Отговори на това съобщение
 Re: Обективи М42 на цифрово тяло?
Автор: ibk   
Дата:   30-01-06 12:06

не, няма да доведе до влошаване на качеството[smile] със сигурност!!
на пентакс можеш да си ги ползваш без абсолютно никакъв проблем - меренето си работи, потвърждаване на фокуса...
за размера на печат - аз не съм специалист, но мисля че 20х30 без проблем можеш да печатиш от 6Мп.
едниственото което няма да имаш в сравнение с "китовия" е автофокуса... но това не е фатално [smile]

Автор: turin   
Дата:   30-01-06 12:11

На Канона меренето ще си работи, а за потвърждаването на автофокуса наскоро един руснак направи една джаджа, която залепваш на преходника и ти работи и потвърждадането ;)
Виж в темите тук, някои дори събираха поръчки за партиди групово закупуване. (в момента нямам препратка под ръка, виж в търсачката за "потвърждаване фокус ЕОС 42", примерно;)

Автор: bez   
Дата:   30-01-06 12:38

Извинявам се за тъпия въпрос, но какво означава "потвърждаване на фокуса"? Нали на практика си фокусирам ръчно по изображението върху матовото стъкло? А и много ми е интересно защо вече не се използват микрорастери и фокусировъчни клинове за улесняване на ръчното фокусиране?

Дата:   30-01-06 12:47

"потвърждаване на фокуса" означава, че и меренето на апарата е съгласно с теб или не [smile]
естествено не си длъжен да се съобразяваш с него или направо можеш да го изключиш [smile]
а дигиталките имат такова, именно защото нямат "микрорастери и фокусировъчни клинове"... т.е. това е съвременния вариант на растерите и клиновете

Автор: IDA   
Дата:   30-01-06 13:20

Приветствам намерението ти. Аз също работя с Canon 350D и преходник към старите ми М42 обективи и става много добре! Като се научиш бързо и прецизно да фокусираш ръчно, (доста ще трябва да потренираш), ще работиш и ще пееш и най-вече ще спестиш много пари от скъпи аутофокусни обективи. Успех!

Автор: dekov   
Дата:   30-01-06 17:38

При добра обработка на снимките можеш да копираш далеч по големи от 30х40 см. Някои колеги направиха добри билдбордове от 6 мр. други направиха лоши, всичко е възможно.
Потвърждаването на фокуса при тях е с бипване или свтване на светодиод във визора, което много улеснява снимането.
Успех

Автор: bebop   
Дата:   30-01-06 18:07

Продават се матови стъкла с клонове за ДСЛР-и. Аз очаквам скоро да ми дойде едно такова да видим за какво ще стане дума. Аз лично имам големи очаквания. http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Focusing-Screens--store.html

Дата:   30-01-06 21:21

четох, че са много добри на Katzeye, обаче са мнооого скъпи, дамусеневиди[smilie2]

Автор: penchev79   
Дата:   31-01-06 12:43

dekov и аз имам мнение от приятел, дълги години в бранша с билбордовете, според него също 6 мегапиксела са достатъчни за билборд.
Така че се връщаме на познатото правило - това, което стои зад апарата е по-важно [smilie24]

[shtrak]

Автор: Faber   
Дата:   31-01-06 22:54

аз наскоро печатах 40х60 от кроп около 2 мегапиксела... със съответните чалъми интерполиран... много прилично става...

Пентакон 50/1.8 и Юпитер 37А са страхотни обективи... снимам с тях на КМ5Д и резултата е страхотен...

първа  назад  1     всички  напред  последна