Автор: penchev79
Дата: 31-01-06 10:49
Тела и портрети се снимат с по- дългичък обектив обикновено - да няма много перспективни изкривявания.
Примерно 100мм обектив.
нещо никак не съм съгласен с това изказване.
Перспективните изкривявания се дължат на задапаратното устройство и на неподходящо избран ракурс.
Съгласен съм, че по-често се използват дългофокусни обективи, но поне според мен целите са други, а именно:
- възможност за акцентиране върху детайл - по-добро кадриране с по-малко излишни елементи, например само лице или дори леко изрязано отгоре и долу лице и т.н.
- по-лесно отделяне на обекта от фона и съответно по-добро акцентиране на самия обект
Но от друга страна това далеч не изчерпва набора от възможни обективи, с които да се снима портрет, торсо и т.н.
Даже бих споделил личните си впечатления, че едни от най-добрите портретни майстори са снимали с 50 мм или дори 35 !
Така че, не се ограничавай с избора. За начало бих препоръчал 50 мм и 135 или 120. Компромисно решение е някакъв вариообектив, но не препоръчвам, освен ако финансовия аспект на избора ти не те ограничава твърде много. И преди да купуваш обективи не е лошо да потърсиш съвет от някой с опит или тук във форума, има доста изписано по темата както и доста полезни линкове за тестове - нека някой да пусне 1-2 линка.
Ами това е, желая успех
между другото и аз до днес си мислех, че " " е човече, което показва палци за "успех" , а то какво било..
|
|