Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Интересни факти и данни за снимката
Автор: ASAR   
Дата:   30-01-06 15:00

В някои сайтове може да се види доста голям обем текст, придружаващ снимката и даващ интересни фактологични данни. Понякога са дадени и линкове към други сайтове, съдържащи съпътствуваща информация. Пример за това е www.trekearth.com/terms.php

Би била добра практика, ако авторите във ФФ също дават подобна информация. Това ще направи сайта по-занимателен и по-интересен. Пример за интересна снимка, но без необходимата информация е www.photo-forum.net/i/241798&USER_ID=18105. гр. Мира столица на Ликийската цивилизация, където е живял св. Николай.

Отговори на това съобщение
 Re: Интересни факти и данни за снимката
Автор: ibk   
Дата:   30-01-06 15:10

Много добро предложение![smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: PolarBear   
Дата:   30-01-06 15:18

Добро предложение. Подкрепям.

Но на базата на опита си от trekearth мога да кажа, че писането на такава кратка, съдържателна и точна информация изисква доста от автора и е въпрос на желание, възможности и време. И на установена практика. Както от страна на авторите, така и на аудиторията.

В крайна сметка и в момента съществува поле за авторски текст, но се използва рядко и почти никога за точна информация.

[smilie24]

Автор: ahab   
Дата:   30-01-06 15:18

Админите не щат. Много пъти им е казвано, но не искат да го направят.

То няма нужда автора да пише защото в EXIF-а инфото понякога седи и едно скриптче може лесно да го вади.

Фото-Култа е по-напред от Фото-форума с това, че има лични съобщения между авторите, показва EXIF на снимката и дава възможност за сортиране на снимките по оборудването или обектива с който са направени.

Дата:   30-01-06 15:28

ahab, става дума не за еxif-a, а за това, което е на снимаката или интересни обстоятелства около заснемането й...

Автор: IDA   
Дата:   30-01-06 15:35

Подрепям тази чудесна идея. Толкова много би могло да се научи по този начин! Между другото, доста място има в полето "От автора" под всяка снимка. Стига авторът да има желание да пише.

Дата:   30-01-06 15:39

IDA, и аз точно това казах :)

Автор: PeterPAN   
Дата:   30-01-06 15:42

Az sum za vupreki che lubezno mi beshe obiasneno predi dosta vreme che nema da stane![smilie24] [smilie24] [smilie24]

Ima miasto za komentar i avtora ako iska pishe ako iska ne pishe![smilie5]

Автор: Phoki   
Дата:   30-01-06 15:48

В Trekearth и Treaknature има различни системи за гласуване и трупане на "актив".Там без смислен коментар не поже да се дават точки, а ако снимките не са придружени с обяснения за това какво и как, другите не ги маркират като интересни и нямаш "бронзова","сребърна" или"златна" звездичка на оценител/коментиращ/снимки.
При тях системата "аз на теб--ти на мен" се поощрява.[smilie24] [beer] [shtrak]

Автор: bobihot   
Дата:   30-01-06 15:48

Ами ако се прави професионален сайт е хубаво да ги има и двете- те са различни неща и са пряко свързани със снимката. Едното е техническата страна, другото е емоционално- причинната за направата й. Според мен също е хубаво да ги има. Може би да не са отгоре, а да се виждат при засилен професионален интерес към тази снимка? - и да се влиза чрез бутон към нея, да не се претрупва основната страница.
Също така препоръка към сайта- да не се показват бутоните за гласуване, ако не може да се гласува- сега много бави понякога, докато се покаже алкият прочорец и на него да пише:"Не може да глсувате, защото снимката е минала...". По-добре да ги няма бутоните, а да пише причината, както е сега за : "Авторът не желае да се гласува...".
Благодаря

Автор: Avi   
Дата:   30-01-06 16:26

а какво пречи в момента да пише такава информация за снимката си?

Публикацията е редактирана (30-01-06 16:26)

Автор: Boby_   
Дата:   30-01-06 16:30

Да, Avi има право - и аз не виждам пречка и сега да се пишат подробности под снимката. Това си зависи от автора.

Автор: ROLIK   
Дата:   30-01-06 16:30

подкрепям идеята.има достатъчно интересни снимки, за които поне аз искам да науча повече..

Автор: Avi   
Дата:   30-01-06 16:34

ROLIK написа:

> подкрепям идеята.има достатъчно интересни снимки, за които
> поне аз искам да науча повече..

коя именно идея подкрепяш? и какво ти пречи да попиташ автора на интересната снимка да ти разкаже за нея?

Автор: tofo   
Дата:   30-01-06 16:41

Кво стана? Задължително при качване на снимка трябва да напишеш 6 реда с инфо ли? Който автор иска - пише. Който иска да научи - пита. Всичко си е както трябва. А ако снимам на лента, екзифа как да го описвам? Трябва да си нося тефтер и химикалка.

Автор: ALBIREO   
Дата:   30-01-06 17:04

[smilie24]
Включвам се в начинанието.
Винаги съм смятал за оплесно да се пишат подробности за снимката. Все пак много повече време отнема да се направи, обработи и качи, отколкото да се добавят няколко думи, като коментар от автора.

Автор: zoomaniak   
Дата:   30-01-06 17:10

абе сложете я да я има тая опциика. дееееба и философията. който иска попълва данните който не иска не го прави....как не ви мързи да пишете [smilie7]

Автор: asahi   
Дата:   30-01-06 18:41

Ако желая да разбера как е правена снимката ще попитам автора. Не вярвам да не ми каже.
Ако някой иска да разбере за моя снимка също ще му кажа.
Къде е проблемът?

Автор: vga   
Дата:   30-01-06 18:48

мене като ме вълнува някоя снимка как е станала питам автора и за радост повечето са достатъчно любезни за да ми отговарят.

Дата:   30-01-06 19:07

И все пак как почти никой не разбра за какво е темата?!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   30-01-06 20:13

asahi
Проблемът е, че рядко ще се върна на дадена снимка, за да видя отговора на питането си.
Проблема е, че за времето дето ще си загубим за литературни въпроси - отговори, може да се разгледат още много снимки.
Ако инфото в полето е пълно, то все на някои от гледащите ще му върши работа (без да се налага да пита).

Когато и където участвам, винаги с удоволствие попълвам техническите и описателните полета във формата за ъплоуд под снимките си. Снимките ми винаги имат заглавия, и поне техническо описание (ако останалото е ясно). Ако не е ясно - следва подробно описание на мястото, времето, човека...и всичко, което смятам за полезно да кажа. За целта се боря дори да го правя на чужди езици (поне 2). Попълвам внимателно и полетата за "ключови думи".
Ако нещо не искам да кажа - освен, че не го пиша в описанието...не отговарям и на въпроси относно него (ако е от някакво лично естество например)[smilie3]

Обичам да ползвам информация под снимките по същия начин. Обичам да мога да откривам снимки по ключови думи, места, региони...дори по вида обектив, филм и т.н.

Разбира се, това е което аз обичам и предпочитам [smile]

Когато съм качвал снимки на този сайт, също съм го правел така. Качвал съм дори и цели песни и стихове - някои помнят [smilie3] На някои много им харесваше, имаше и такива де им пречеше [smile]

Предполагам, това което смущава хората (с основание), е да споделят обработката си, и дори данните от EXIF. ..но това е друга тема.[smilie3]
Ако снимката дава информация за снимачната техника и място/време - то е добре да се напише [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   30-01-06 20:25

Ми хубуу, ама мен ме мързи даже да качвам. Ти си по-акуратен.

Автор: Birqnka   
Дата:   30-01-06 21:42

PolarBear написа:

> И все пак как почти никой не разбра за какво е темата?!

Полярна мечка как да не разбрахме, идеята е сами да се насърчим да даваме повече информация за снимките, къде как, с какво и т.н.
То винаги ще има едни, които ще ги домързи, други ще са прилежни като ученици, май на който както му е угодно и удобно:). Подкрепям идеята, ама насърчението на форумците не знам как ще се мотивира.

Дата:   30-01-06 22:16

Ами явно на доста хора представите остават в рамките на exif-a. Коректно е да се прочете внимателно за какво е темата. АСАР предложи да се дава информация затова какво е на снимката а не как технически е реализирана. И даде дори два примера, с един много известен сайт и с една снимка тук.
Прочетете началния постинг. Добре. После пишете...ако има какво.

Автор: yanee   
Дата:   30-01-06 22:45

Е, хайде да не е задължително всеки да пише подробности за снимките си, още пове4е, 4е някои фотки не се нуждаят от това.

За определени, мои репоратажни кадри съм намерил за уда4но да споделя подробности, но не намирам смисъл да го правя за всяка една.

Има си поле, в което "Авторът" може да пише онова, което сметне за нужно - това смятам е напълно удовлетворително.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна