Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Препоръчайте фотоапарат за снимане на текст
Автор: cosmopolitania   
Дата:   27-01-06 17:22

Здравейте! Работя с архив на стари книги и вестници, които са в тежко състояние. Искам да ги дигитализирам, за да не продължава повреждането им при работа с тях. Моля ви, препоръчайте ми фотоапарат, който ще върши работа. Изпробвах с аматьорското ми апаратче - 5 мегапиксела, на макро-режим и листите с големина А4 станаха чудесно читаеми, но проблема е, че вестниците са с формат А3. Ако може някой да ми препоръча примерни марки и модели, ще ви бъда много благодарна!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Препоръчайте фотоапарат за снимане на текст
Автор: Pehata   
Дата:   27-01-06 17:35

Няма ли най-евтино и качествено да ти излезе със скенер? Все пак на тях това им е основното предназначение. С апарат трябва да внимаваш за светлинните условия, аберацията, която неминуемо ще има при по-обикновените апарати...

Автор: proudmerry   
Дата:   27-01-06 17:41

Увеличи разстоянието, ползвай статив, ръчен фокус ако има, като серията я правиш след проверка на първата снимка, 5 Мп файн ридъра ще ги чете та пушек ще се вдига, може и да не е цветно, ако не ти трябва

Автор: zed   
Дата:   27-01-06 18:01

Според мен, най правилното нещо е да потърсиш не апарат ,а човек с апарат или скенер, който да ти свърши професионално работа.
Знам че ще е по-скъпо, но ще стане и доста по-качествено повярвай ми.
Той знае спецификата при снимане на такива плоски и детайлни оригинали, ще ти ги оформи и обработи компютърно и всичко, което е необходимо. Това всичко го знам, защото от време на време ми се налага да го правя и е доста играчка/за да стане добре/.
Успех.

Дата:   27-01-06 18:05

Скенерите А3 при всички положения ще са от 2000 лева нагоре.

Дата:   27-01-06 18:11

Да, ще поразпитам за професионалист, който да свърши това, но като се има предвид, че става въпрос за наистина много голям архив, пък и се очаква постоянно документите да се увеличават, наистина ще излезе много дебела сметката и по-добре да инвестирам в покупката. Проблема е, че не знам какво да купя.

Автор: kapanets   
Дата:   29-01-06 18:44

moge bi sas Sony-DSC-75s
pomnia che imashe spetsialna nastroika za snimane na tekstove.[beer]

Автор: asahi   
Дата:   29-01-06 18:56

Упражненнието, което искаш да правиш, се нарича репродукция. Бих могъл да го направя с почти всякакъв апарат, но ако задачата стоеше пред мен бих си набавил следното:

Репроуредба, в краен случай някой изтърбушен увеличител със здрава колона и механизъм.
Странично двустранно осветление.
ДСЛР с обектив Индустар 61Л/3 ( не че не може друг).
Ако избера Канон бих потърсил онзи софтуер, който позволява апарата дистанционноуправление от компютъра.

Ако все пак оригиналите позволяват сканиране бих ги сканирал на някоя от офисните машини на Ксерокс. Те имат чудесни документни скенери и спестяват доста допълнителна обработка.

Автор: mario   
Дата:   29-01-06 19:35

2 тежкарски изказвания и няколко нормални видях.

Не вярвам да има чак такива професионалисти дето само това правят. Задай с въпроса - къде и защо ? Обратно -- смятам че ако се хванеш след 2-3 седмици ще си един от най-големите професионалисти в тази дейност.
Според мен не ти трябва специален апарат, и ако и да се повторя с някои от горните изказвания - трябва ти добро осветление, добро закрепване и ръчен фокус. Бих добавил и ел. адаптор за апарата, за да не се тормозят и сменят батерии като почне същинското бачкане.

За феновете на скенерите ще кажа следното -- първо са много по-бавни и второ, методът с камера е много по-щадящ за стари и чувствителни обекти.

По въпроса за аберациите -- в зависимост от апарата (обектива) ще видиш дали са поносими или има нужда от допълнителни хватки. Една хватка е да не се изпълва цялото поле (тогава трябват повече пиксели). Друга хватка е да опиташ с различен зум. При определено положение може да се случи дисторсията да е почти изцяло коригирана. Трето - софтуерна корекция на дисторсията.

Автор: asahi   
Дата:   29-01-06 19:54

Марио, явно не си виждал документен скенер. 50 листа А4 600дпи цветно на минута ги прави на многостраничен ПДФ. И това е среден клас. С фотоаапарата ще го направиш точно никога.

Автор: Neli78   
Дата:   29-01-06 21:30

"Скенерите А3 при всички положения ще са от 2000 лева нагоре"

не може ли да ги сгънеш (вестниците)до А4 и да ги снимаш?[smilie11]

Публикацията е редактирана (29-01-06 21:30)

Автор: de5   
Дата:   29-01-06 22:22

И без да ги сгъваш вестниците А3 може да го получиш от две снимки А4. Имам добра програмиа за автоматично правене на панорама. Но е добре да си направиш статив, осветление и рамка за оргиналите и след време ще даваш консултации.

Автор: naik   
Дата:   30-01-06 13:56

Самсунг А5 имаше такава опция ама програмата към него не разпознаваше кирилица[smilie24]

Автор: Julius   
Дата:   30-01-06 14:14

За репродукция не е никак лош и Canon FD Macro 50mm f/3.5!

Даже скоро видях такъв да продават!

А тела за FD обективи, могат и за под 100 лева да се намерят! [smilie24]

Автор: Георги   
Дата:   30-01-06 14:59

FD [smilie11] [smilie11]

на лента ли ще правиш репродукция?
или фд преходник с оптичен елемент

[smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: ejko   
Дата:   30-01-06 16:20

хах на лента...

Автор: ksuhorukov   
Дата:   30-01-06 16:23

Пичове, злагати съ... Има скенери А3 за по 150 долара чистак нови...с гаранция.... Вършат перфектна работа точно за текст и графики.

Дата:   30-01-06 18:13

къде са тези скенери А3 ПО 150 ДОЛАРА? ВЕДНАГА ЩЕ СИ КУПЯ!Пробвала съм със скенер А4 и нищо не става - много прецизно трябва да се съединяват двете половини на страницата с текста, което отнема много време, понякога изобщо не мога да хвана цялата страница на два пъти. Трябва да се има предвид, че някои от документите са доста повредени и се късат лесно. Благодаря за всички съвети! Всъщност моя апарат е Самсунг А5 и доколкото разбирам и с него може да стане. Ще опитам и ще докладвам.

Автор: куменов   
Дата:   30-01-06 18:19

praktica dc44 -има го в хит-люлин 199.оолв.

Автор: Sidewinder   
Дата:   30-01-06 18:43

А може би (както винаги) истината е някъде по средата.Искам да кажа,че има моменти , когато с фотоапарат би се получило по-качествено копие.Например при книга с много страници, когато се сканира, около средата се получават дивни изкривявания - там, където се съединяват страниците. cosmopolitania говори за книги в тежко състояние.Не може да си позволиш да ги натискаш зверски, само и само изображението да е по-плоско.Има и случаи, когато повредени стари книги се подвързват допълнително на ръка с цел запазването им. Те още по-трудно биха могли да се разгънат , за да се сканират.Така че може би и скенер, и фотоапарат.
Не ми тана много ясно каква е крайната цел, а именно как ще изглежда бъдещият архив? Дали ще е само колекция от преснимани документи( методът е без значение в случая) или допълнително ще бъдат обработвани със софтуер за разпознаване на текст?

Автор: peter46   
Дата:   30-01-06 18:58

Мисля,4е е най правилно да си помислите най напред за една репроуредба(имат ги вси4ки фотографи-и не струват много пари)щом ще имате много работа с преснимане на документи,архив и много други неща.Осветлението може да е и с две лампи(или две еднакжи синхронизирани светкавици).няма лош апарат-особено 5 мега пиксела,но за да се правят репродукции-най важното и най евтино за вас е репроуредбата.вси4ко друго е малко упражнения със осветлението.УСПЕХ!!!!!!!

cosmopolitania написа:

> Здравейте! Работя с архив на стари книги и вестници, които са в
> тежко състояние. Искам да ги дигитализирам, за да не продължава
> повреждането им при работа с тях. Моля ви, препоръчайте ми
> фотоапарат, който ще върши работа. Изпробвах с аматьорското ми
> апаратче - 5 мегапиксела, на макро-режим и листите с големина
> А4 станаха чудесно читаеми, но проблема е, че вестниците са с
> формат А3. Ако може някой да ми препоръча примерни марки и
> модели, ще ви бъда много благодарна!!!

Автор: Canon   
Дата:   01-02-06 20:13

След време ще ти излезе и проблем с текстовете за обработката с ОЦР ако работиш със само снимков материал,
Вярно е че приличната репродукция с поне 6 МП е точно на долната граница за ОЦР,
Но по- добре търси А3 скенер.

Автор: rtv   
Дата:   01-02-06 20:39

Мисля, че наскоро Военна болница си купиха фотосистема за книги. Предимството й не е фотоапарата, а софтуера, който автоматично коригира изкривяването на страниците в книгите и изкривяването от широкоъгълния обектив за голямо-форматните материали. Поне по спецификацията, която четох "сканира" текст до А1 при 8 пункта височина

Автор: ksuhorukov   
Дата:   02-02-06 08:16

Mustek имат А3 скенер за около 150 долара. Виждал съм го, работил съм с него - върши много прилична работа.

първа  назад  1     всички  напред  последна