Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 FZ20 или FZ30
Автор: anonto   
Дата:   28-01-06 17:50

Здравейте на всички,
ще поставя тук няколко поизтъркани и обсъждани въпроса но ми трябва вашето мнение а пак тези които темата ще ги издразни моля да ме извинят.

Пред мен стои дилемата Panasonic FZ20 или Panasonic FZ30.
Решил съм ако е 20 да взема употребяван (защото се намират лесно), а пак ако е 30 ще трябва да е нов (защото не се намират употребявани) и ще е през фирма така че ще дойде към 1000 лв. а за FZ20 употребяван не мисля да дам повече от 600 – 650 лв. т.е. разликата между двата е към 350 – 400.
Та по същество – струва ли си сумата от 400 лв. за предимствата на FZ30?
Прочел съм повечето теми за въпросните модели, но моля най вече използващите ги да дадат мнението си за така поставения въпрос с разликата в парите.

Иначе съм пълен любител на фотографията и досега снимах с Canon A70, но вече е време за промяна. В смисъл такъв, че нямам кои знае какви изисквания и претенции да снимам по професионално и по сложни обекти.

Отговори на това съобщение
 Re: FZ20 или FZ30
Автор: simbon4o   
Дата:   28-01-06 18:56

ами мен ако питаш FZ30 си струва всеки лев ;). Ама за по-сигурно иди пробвай на място в Техномаркета пипай ровичкай менюта опитай обектива ... на бас че 30-ка ще вземеш :)[shtrak]

Автор: PiToMeN   
Дата:   28-01-06 19:22

simbon4o, той няма да се занимава професионално с фотография, а двата апарата за любителско ползване са идентични. Надали дори непрофесионалист може да открие разликите. Така че FZ20 е перфектното решение /ако ще избираме между тези двата/. Няма смисъл, освен ако човек няма излишни пари при тези обстоятелства да купува FZ30.
Лично мнение.

Автор: frenchev   
Дата:   28-01-06 19:39

определено 30ката има много повече преимущества, ама човек ако питаш мен не ти трябва. този фотоапарат е едно малко недоразумение. не че не правя хубави снимки с него, ама ми е доста трудно. доста е бавен (като всяка друга компактна камера), тука имам в предвид фокуса. а за шума няма да говоря въобще. чух че имало сега доста изгодно коника минолта 5Д. нещо от сорта на 1300 лева с 2 обектива. по добре се спри на такъв ако питаш мен. аз много му се кефих на 30ката като си го взех и беше така докато не отидох на едно екскурзионно с още 15тина фотографа и имах възможността да го сравня с още един куп апарати. 5Д, сони р1, канон 350д, канон про 1 и т.н. Ами моя бледнееше пред всички. накрая след ексурзията направихме даже и изложба и се събрахме и сравнихме всички апарати и снимки(които бяхо почти еднакви). най добри резултати даде коникаминолтата колкото и да не очаквахме.
но ако не си много претенциозен, си взимай 30ката и се кефи на 420 мм варио и не обръщай голямо внимание на шума.

Автор: apollo   
Дата:   28-01-06 20:30

Ако ще снимаш през деня на шума на FZ30 няма и да обърнеш внимание, защото няма да го видиш! Като картина няма голяма разлика с FZ20 но пък функциите и удобствата са доста повече и само заради това си заслужава!

Автор: dani_koev_bg   
Дата:   31-01-06 06:44

anonto, препоръчвам ти, ако между FZ20 и FZ30 избереш FZ30, да си купиш Pentax *istDL . Аз съм с FZ30 и вече искрено съжалявам, че не поизчаках за Pentax. 1/4000 + B и 3200ISO са ОГРОМНИ предимства. Тези 420мм почти не са ми нужни. На сафари се ходи веднъж в живота, тогава щом трябва ще си вземеш един телеобектив. [smilie3] Двата мегапиксела в повече на FZ30 също не мисля, че ще те стоплят кой знае колко. Говорим все пак за DSLR ма...

Автор: stoyan_5   
Дата:   31-01-06 08:23

dani_koev_bg [smilie24]
Само ако знаеш колко хора се тръшкаме вече, че не сме си взели ДСЛР-чето на Пентакс!!!

Автор: karavelov   
Дата:   31-01-06 08:36

еми ша се тръшкате като не слушате, хахаха...

Дата:   31-01-06 11:24

frenchev разбъзикай менютата на бас че не си открил бързия фокус и ... много други екстри :). Погледни ми профила има няколко примера за бърз фокус и по-добри ще станат като свикна да ги гоня с обектива :). Шума е по вкуса на всеки малко отбиращ от фотошоп ;), бързината е най-голямата в класа. Верно е че сменяемата оптика е съпътствана от по-малко шум, ама си има и недостатъци - размери, тегло, неудобството на визьора при макро снимане, няма филмче, за полулюбител полупрофи снимки FZ30 си е идеална. Пентакса не ме кефи но една КМ 5Д не отказвам ;) по-добра е определено![shtrak]

Дата:   31-01-06 13:11

Сега е друго, цените на DSLR падат и има за какво да помислиш!

Аз си мечтаех за 350D но когато в едната ръка държах FZ30 а в другата 350D вторият го усещах като играчка/кофти усещане дори и при наистина добър фотощрак.../.

Ако снимаш основно пейзажи и на закрито си вземи DSLR

Ако обаче искаш да работиш по бързо с фотоапарата, да не сменяваш обективи и да снимаш основно през деня вземи FZ30

Ако трябваше да избирам днес по вероятно бих си взел DSLR. FZ30 го купих началото на м. октомври на по добра цена от сегашната. Тогава примерно един 350D беше два пъти по скъп. Сега дори втора употреба може да се намери добро дизелче за по малко от 1000лв.

Все пак удобството/all in one/ на FZ30 е голям плюс:-)

Автор: PolarBear   
Дата:   31-01-06 14:00

ФЗ 20.

Понеже за снимане без претенции стига. Големият недостатък - липсата на raw формат се усеща остро във следващата фаза на зарибяване. Но тя се лекува направо с ДСЛР.

Иначе казано - или ФЗ 20 ще се окаже достатъчен за мераците ти, или ако състоянието ти е по-тежко или се влоши в бъдеще ще вземеш ДСЛР. Но в такъв случай с 20-ката ще понесеш по-леки финансови щети.

Човек сам си усеща най-добре. Та си помисли дали да се опъваш много-много или да вземеш още сега ДСЛР-а, щом си се загледал към тези панасоници, прогнозата е лоша, почти сигурно ще отидеш и нататък...

И тогава край няма...знам какво говоря.

Дата:   31-01-06 18:27

Благодаря на всички за мненията!
Май се спрях на ФЗ30. Тея ДСЛР ми се струват малко сложни, а и май още не ми е дошло времето за ДСЛР.

Дата:   31-01-06 18:36

Знаеш ли какво му е хубавото на FZ30 - че предлага разнообразни възможности за парите си и просто кефи!!!

Лошото е свързано с горното - виждаш че апаратът е доста добър но с малко недостатъци/най съществения е продиктуван от малката матрица/. Да, лекува се с DSLR обаче на първо време. След това идват нови стадии на болесттта характеризиращи се с треска за обективи а може би и ново по добро тяло.

Както се казва, да имаш пари!:-)

Дата:   31-01-06 18:55

Прав си. Мен най вече от това ме е страх – след като го купя да не започна да искам тоя и оня обектив и то ще стане една.
Иначе ще помисля малко и за този Pentax *istDL и ще почета някои неща за него пак ще видим какво ще реша в крайна сметка.
Иначе този обектив с които се продава хубав ли е(имам предвид Pentax *istDL) поне на първо време.

Автор: miton   
Дата:   31-01-06 23:43

земай КМ 5Д, няма да съжаляваш, по добре е да прескочиш кратката радост от временното притежаване на фз30[smilie19]

Дата:   01-02-06 00:14

ако все още не си събрал пари за огледало, взимай моя ФЗ 30. пуснал съм го на търг в базара на фотофорума :)

Дата:   01-02-06 00:21

ако си се спрял на но огледало, само канон. ако искаш повече инфо защо направо ми звънни (0898430093) ако си избираш пък компактен, само FZ30 и нищо друго. разликата е около 1000 лева. FZ 30ката си има супер много екстри и за мен е най добра в класа си, но не става за репортажен (дори тия нищожни 0.08сек забавяне ми се струват много)

не обръщай внимание на това какво съм писал за кониката по горе. днес цял ден се занимавах със сравнение на канон 350д, коника 5д и олимпос е500. определно канона е най добър. просто трябва да решиш компактен или огледален, 1200 или 2400 лева...

всичко най

Дата:   01-02-06 01:27

:) frenchev е открил топлата вода ;). Наистина 30-ката не е DSLR и такъв с възможностите на обектива на панасоника ще е доста скъп - най-малкото ще трябват два три обектива към тялото тоест избери си тяло и умножи по 1,5 после прибави цената на тялото = цената на новото ти удоволствие :) щото има и друго можеш и евтино лещи да сложиш ма мазалото ще е по-голямо от на гадна сапунерка :). Няма шум ама няма и файда много :). 5Д-то е за мен най-доброто за цената си! 350Д не си заслужава от гледна точка на не особената нужда от 8 мегапиксела и скъпите качествени стъкла. Е500 не ми изглежда лош ама са скъпи лещите и шума е не малко, по-ми харесва стария Е1, 5Д заради цената и стабилизацията ми допада най-много. Така мисля аз.[shtrak]

Дата:   01-02-06 13:02

Отказахте ме окончателно от ДСЛР. [smile]
Благодаря за което – нужно беше.
Значи остава да си намеря ФЗ30, ще изчакам до 04.02. да видя дали няма да го пуснат в Техномаркет на промоция (един познат работещ там каза че е почти сигурно да го пуснат с оригинална чанта Panasonic, която получили специално за целта) и с по ниска цена, ако пак не си го взимам направо – намерил съм си фирма да ми върне ДДС – то веднага и ще ми излезе нов към 1000 лв. – мисля че е добре като цена.

Автор: andre   
Дата:   01-02-06 13:36

Амо ще е 30, по-добре 20 като се има в предвид ценовата разлика за която споменаваш по-горе. Абсолютно съм убеден че и двата биха ти вършили съвсем еднаква работа!!! За какво да даваш повече пари? Ако имаш, давай, ама след като се чудиш м/у почти един и същ апарат??? Ако търсиш разлика ДСЛР! Хвани един,щракни 2 пъти и сам ще разбереш защо. Щом ще е 2-ра ръка 20-ката ако не ти хареса препродай я и ти, ама за 300-400лж повече 30-ка???? Защо?

Автор: stoyan_5   
Дата:   01-02-06 13:48

anonto,
Не се поддавай на провокации!
Аз имам ФЗ-20.
Много съм доволен, но сега се разболявам от ДСЛР.
Повярвай ми! Нейзбежно е!
Не хвърляй пари на вятъра!
После трудно се продават и ФЗ-20 и ФЗ-30.
Взимай Пентакса и това е!
Ще си направиш преходник на 42 мм и ще си ползваш всякакви обективи от старите апарати.
Дори ако нямаш много от тях се намират на ниски цени.

Автор: mggeorgiev   
Дата:   01-02-06 13:56

stoyan_5 написа:

> anonto,
> Не се поддавай на провокации!
> Аз имам ФЗ-20.
> Много съм доволен, но сега се разболявам от ДСЛР.
> Повярвай ми! Нейзбежно е!
> Не хвърляй пари на вятъра!
> После трудно се продават и ФЗ-20 и ФЗ-30.
> Взимай Пентакса и това е!
> Ще си направиш преходник на 42 мм и ще си ползваш всякакви
> обективи от старите апарати.
> Дори ако нямаш много от тях се намират на ниски цени.
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Браво на Стоян, приказка на място

Дата:   01-02-06 14:58

Ако мислиш да се занимаваш сериозно ще ти трябва по добро тяло. Пентаксът е добър но няма стабилизацията на 5D/а около 3 степени стабилизация не е шега работа както и да го погледниш/. От друга страна един 350D като възможности на тялото ги бие и двата. Освен това не си мисли че със стъкла М42 ще си пееш дълго!

Акцентът при FZ30 е върху компактността и принципът всичко в едно/макро, нормален и телеобектив, както и видеорежим/ в доста прилично изпърнение!
DSLR ще ти отвори нова по широка врата за развитие. Самото развитие обаче не е безплатно!:-)
Ако качествата на паналайката посочени по горе са без значение за теб взимай смело DSLR иначе...:-)

Автор: mggeorgiev   
Дата:   01-02-06 15:18

А защо става така, че като си вземе някой нещо и почва да навива и другите да го последват?

Не знам къде е акцентът при FZ30 и сигурно Аполо е прав. Аз не обичам всичко в едно. Ако можех с същата лекота да сменям скоростната кутия и диференциала на калота, както обективите на апарата със сигурност щях да го правя. Чета тази тема от любопитство. При апаратите със смеянема оптика се изтъква предимството, че можеш да си винаги с най-подходящия обектив за конкретната ситуация. При Компактните се изтъква, че си готов за всяка ситуация. Истината е някъде там!

Всеки сам си решава, но спорът продължава. Сега към anonto ще отправя обичайния си съвет - вземи това, което ти легне на сърцето. Безмислено е да се робува на марки и чужди мнения. Решавай САМ! Важно е какво искаш ТИ!

Публикацията е редактирана (01-02-06 15:24)

Дата:   01-02-06 15:28

Така е! И на мен FZ30 ми отесня малко/макар че в момента и нямам възможност да го ползвам/. Страшно ме блазни идеята да си взема DSLR но не и да продам паната...
След като преди година пипнах в ръцете си Canon 20D все за него си мечтая! Тръпка, тръпка...:-)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна