Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За кражбите
Автор: next_time   
Дата:   28-01-06 00:37

Все питам по темите и все никой не ми отговаря.Като е самостоятелна тема дано поне един ми отговори.

Притежавам ли авторски права върху произволно избран кроп от снимките които съм направил.

Ако този кроп е чужда снимка попаднала случайно в кадър.

Отговори на това съобщение
 Re: За кражбите
Автор: navy   
Дата:   28-01-06 00:44

Много насериозно се взимате!

В което няма нищо лошо...
... мдам, от моя гледна точка!

Понеже ми доставяте изключително добро хумористично настроение [smilie7]

[beer]

Дата:   28-01-06 00:51

Чакам да разбера .... ама аиде да го пейстна направо.

Бони крадец ли е като снима снимки с лютеница през балкона.За тестовете дато ги прави.Някои е снимал тази лютеница и притежава най-вероятно авторските права върху ... и аз не занам върху какво.А ако някой каже че случайно е попаднала лютеница в кадъра то кроповете дет се гледа кое какво е са целите у лютеница.

Автор: madonna_litta   
Дата:   28-01-06 01:03

Дай да ти купим една лютеница да си хапнеш...защо даваш такива смешни примери....знаеш за какво става въпрос!...и че няма нищо общо с такъв вид снимки[smilie7]

Дата:   28-01-06 01:16

Абе тва за кражбите...хм
Ся след като разбих защитите на Мултивижън каналите, два от които яка еротика, меко казано, такива скрийнове мога да правя, че иди после доказвай снимал ли съм ги или не [smilie5]
Ефира е пълен с информация.
Ако се краде, то трябва да е интелигентно...

Макар че, никакво удоволствие не доставя това, кражбата. Може би едно вътрешно удовлетворение при някои, които си мислят че доказват нещо, а всъщност подхранват нелечимите си комплекси за малоценност [smilie7]

Дата:   28-01-06 01:20

Не знам за какво говориш.Не знам какво имаш предвид.Интересува ме нещо простичко.

Правя снимка.Всичко в снимката ли е мое.

ДА или НЕ.

А лютеницата е за Бони него го влече.

А сега отивам да се посмея на смешните си примери.[ezik]

Дата:   28-01-06 01:24

Тука има един ТЪНЪК момент!

Сори, за празните редове, но е важно да се отговори!

ИМАМЕ ЛИ ПРАВО да заснимаме творби на изкуството изложени на публични места?

и ВЕДНАГА след това втория въпрос, който е свързан с първия:

Преснимането на творба в реалния свят, изложена в публично пространство АНАЛОГИЧНО ЛИ Е на скрийншотване на творба в виртуалния публичен свят?

Ако някой ми даде отговор на тези два въпроса, то тогава проблема е решен [smilie7]

Автор: madonna_litta   
Дата:   28-01-06 01:27

Да се смеем заедно...още не мога да спра[ezik] [smilie21] и да хапнем по една лютеница...не се заяждам...просто мразя да ме лъжат![smilie19]

Дата:   28-01-06 01:29

Ало, Мадоно, не разводнявай темата!

Ся ще си задам следващия въпрос за да изравня силите!

Дата:   28-01-06 01:30

Хммм

Май-ще се окаже че Бони не е крал лютеница.

А може и да е крал.

Какво се казва на това да намериш нещо на улицата и да го задържиш за себе си.

Май се казва късметче.Ако е една стотинка.
ако е портофеил с 1000 но без документи е ....

Ако е с 1000 и документи е ....

Дата:   28-01-06 01:32

Както авторката е използвала визията на този ХОДУЖЕСТВЕН ПРОДУКТ, чиито автор е някой друг, продукт изложен в публичното пространство! и преобразен от авторката в тази хубава нейна АВТОРСКА визия:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/nlhg6303.JPG
https://photo-forum.net/img/114/r_1123235546_win_.jpg

https://photo-forum.net/images/r_1123235546_win_.jpg

... така и потерпевшата дилетантка е използвала авторския труд на гореспоменатата, зложен в ПУБЛИЧНОТО пространство, и видоизменила така, че да създаде СВОЯ собствена АВТОРСКА визия!

Не са ли еднакви нещата питам?

Дата:   28-01-06 01:41

Амииии.......
Не разбрах точно за дилетантката ама тя маи не е използвала апарат да се здобие с снимката.Явно на това му се вика кражба.

Дата:   28-01-06 01:48

Добре, следващия път ще ПРЕСНЕМЕ екрана [smilie18]
Ти не стопляш ли за ПРИНЦИПА, не за средството!

Автор: newdilettante   
Дата:   28-01-06 01:55

Краси тоз път верно ме разсмя хубаво[smilie18] [smilie18] [smilie18] Ще пробвам

Дата:   28-01-06 01:58

Опитвам се да заема безпристрастна позиция, въпреки че виждам деянието като неправилно от моя и от етична гледна точка.
Изказването ми е принципно и е в интерес само и единственно на спора!

П.П.
Ако трябва да бъда пристрастен бих застанал зад Елриша [smilie7]

Автор: newdilettante   
Дата:   28-01-06 02:09

Португалски сериал, коя серия[smilie10] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [ezik]

Автор: vvlestat   
Дата:   28-01-06 02:28

next_time говори си де ползваш чужда снимка, а не какво снимаш и какво не и дали си снимал ту[smilie18] [smilie18] [smilie18] ршията на комшията

Автор: vvlestat   
Дата:   28-01-06 02:30

next_time гепи смело нема кой да те съди. Не се бой [smilie25]

Автор: cade   
Дата:   28-01-06 02:49

ако на лютеницата пише че нямаш право да възпроизвеждаш каквато и да е част от нея по какъвто и да е начин (например да снимаш етикета, да извършваш reverse engineering, etc.) значи нямаш право...

кое не е ясно?! [smile] [ezik]

Автор: J0R0   
Дата:   28-01-06 10:45

Ако имаше еднозначно решение на всички въпроси, нямаше да има институцията "съд", нямаше да има адвокати и прокурори, нещата щаха да са ясни от самото начало и един чиновник щеше да раздава присъдите.

Естествено, че не може да се задава така въпросът - дали имаш авторските си права върху произволен кроп от кадъра си.

Ми зависи какво има на тоя кроп, как и за какво се използва и т.н. Къде е смисловия акцент в снимката и куп други "подробности".
Ако си репотрер и снимаш важно събитие и в кадъра ти влезе някаква снимка от билборд - това си е съвсем в реда на нещата. Ако идеш да преснимаш един билборд и да представяш след това снимката за своя си е чиста проба кражба.

Ако снимаш снимките от изложба за да илюстрираш информация за тази изложба е нормално, ако ги снимаш за да ги представяш като свои е кражба.

Автор: n1x0n   
Дата:   28-01-06 11:37

Next_time, в случая с кропа /както ти имаш желанието да го тълкуваш/, ти говориш не за авторска снимка, а за репродукция. Тенденциозното кропене ще бъде тълкувано като репродуциране без позволение на автора в съда и губиш автоматично.

Репродукциите нямат статут на авторско произведение. Можеш да ги направиш /с разрешението на автора, наследниците или собсвеника/, можеш да вземеш пари за заснемането им, както и да ги притежаваш, но не можеш да ги показваш от свое име, нито да ги ползваш за основа на "производна творба" /derivative art/ ако нямаш разрешението на праводържателя.

Дата:   28-01-06 11:41

А ако снимаш паметник - произведение на изкуството? То ти имаш ли авторство върху снимката и можеш ли да правиш изложба с нея?

Автор: boni   
Дата:   28-01-06 12:28

next time, показването на част от улична снимка в, която е попаднало някакво произведение на изкуството , няма нищо общо с видоизменянето и преработката на това произведение и представянето му като авторска творба.
Въпреки това ако на плаката на лютеницата пише, че е забранено репродуцирането на плаката или част от него, авторът му може да предяви претенции.
Най- отдолу на всяка страница на сайта е написано съвсем ясно:
"Снимките в този сайт са със запазени авторски права.
Използването им без позволението на авторите е незаконно."

Дата:   28-01-06 12:39

Верно, че си пишело [smilie7]

Автор: Canon   
Дата:   28-01-06 20:13

Авторските права на произведение на фотографията ... са на автора,с случая фотографа(описано е в ЗАПСП), независимо колко и какви защитени обекти присъстват в кадъра. Защитените обекти (попаднали в кадъра) се инициират с копирайт и година (с презумпцията за давност). Обекти забранени за снимане се индикират с табели (задраскан Никон или Смяна[smilie6] )
Съвсем друг въпрос е как се преотстъпва и върху каква част от снимката се преотстъпва ползането на права върху такава снимка от трети лица.
Също и в частта ".. за използване за създаване на ново, самостоятелно произведение... "- примера на Нави е потвържение за ново самостоятелно произведение

първа  назад  1  2     всички  напред  последна