Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Един разказ за Филма и Цифрака
Автор: samadhi   
Дата:   26-01-06 18:37

http://www.photojournalistas.com/Stories/2006/Jan_Feb/Slow_Progression/slowprog01.html

Отговори на това съобщение
 Re: Един разказ за Филма и Цифрака
Автор: navy   
Дата:   26-01-06 18:48

С две думи, колега, давай накратко, с две думи [smilie7]

Автор: behemoth   
Дата:   26-01-06 19:02

накратко D100 е cool ама не чак талкова [smilie18]

Автор: simbon4o   
Дата:   26-01-06 19:26

този майтап си прави снимал една снимка с филм и една срещу джама с D100 и веднага заключения :). Ми много ясно че снимка срещу прозореца ще е контражурна а към помещението ще има детайли. Айде пък сега. Кажете да не съм се объркал нещо :)

Автор: hose   
Дата:   26-01-06 19:26

много добре! аз го прочетох цялото и определено няма нещо ново, но начина и примерите които дава са супер!!!!!!!![smilie24]

Дата:   26-01-06 20:30

simbon4o - той ги сравнява
а и това е отдавна известен факт - динамичния диапазон е направо жалък
[smilie8]
и с видеокамерите е така
опреторите на жаргон си го наричат - изгаря
което не пречи да казва и доста добри неща за дигите[smilie24]

Дата:   26-01-06 23:04

Кое изгаря сега, филма или матрицата?

Дата:   27-01-06 12:40

navy - е прочети го де [smilie5] и ще разбереш [smile]

Автор: n1x0n   
Дата:   27-01-06 15:36

Старо, пристрастно и неубедително.

Ето ви нещо по-свежо и от фотограф, на който аз лично съм по склонен да вярвам че знае чудесно какво е филм и какво е цифра.
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-7883-7913

Автор: IDA   
Дата:   27-01-06 15:44

Samadhi,

Чудесен и много добре написан материал - с думи прости и с красноречиви примери. Сигурен съм, че ако повече хора го изчетат, не само ще добият обективна представа за разликите, но и ще се самообразоват малко по-добре, което, да се надяваме, би намалило броя на безсмислените спорове и чесане на езици по темата в този форум. И най-вече всеки ще си даде ясен отговор на въпроса в кои случай наистина си струва да се снима на филм.

Благодаря ти!

Автор: simbon4o   
Дата:   27-01-06 15:44

изгаря я да снима raw да видим ще изгори ли толкова може да изкара сенките до последния детайл. Видях две снимки на които едната с цифрака е снимал срещу прозореца, другата към помещението. :) айде моля ти се! С каквото и да снима срещу прозореца ще позагори ;). D100 RAW ще стане да докара филма! Всеки като гони качество снима RAW все пак. Съгласен съм че има разлика в динамиката ама и там си има дигиталки с динамика - SD10 сигмата абе.. според мен нещо има пак шашма.
Това бяха нещата дето ме подразниха, не ме интересува кой какво обича да снима аз на филм не искам да снимам не е никак удобно :).

Дата:   27-01-06 15:50

Това:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/yubh4183.JPG
http://www.vista-at.com/dinamika.jpg

тази пиклива суперия ще го постигне га ми нацъфти нотбука с черешови чветчета [smilie18]

Да не съм снимал точно с тоя негативен филм та да не знам, а Вие ако все така ми изкачате с:

- ПРИМЕРИ ОТ НЕТА -

а не с ваши лични тестове, както например прави Бони, ще продължавам да Ви смятам за въздухари, сори за израза, но така Вие нищо не доказвате, само показвате доказателства на други, които не винаги съм склонен да приема!

Ае наздраве [beer]

Автор: samadhi   
Дата:   27-01-06 16:02

Абе Нейви кво я пробутваш само тази измислица. Не мога да разбера какво и е толкова великото - нито има проработка в чернилката на залеза нито има страхотни полутонове в избушеното небе - срамота!!!

Дата:   27-01-06 16:12

да и аз си мислех това че едното е срещу прозорците, а другото отстрани
но все пак фактите остават - вие в момента спорите за количеството и степените[smilie5]

Дата:   27-01-06 16:19

Ха ха ха Самадхи, не очаквах, че не си разбрал какво искам да покажа с тоя кадър [smilie18]
Много зле колега, много [smilie7]

Дата:   27-01-06 16:44

Нейви,

Вместо да правиш другите на въздухари, защо не вземеш да прочетеш това, което е написал твоят американски колега? Може пък и ти да научиш нещо полезно, нали си професионалист.

Дежурният кадър, който си пуснал по-горе и който десетки пъти съм виждал в най-различни теми, няма никакво отношение към темата, а тя е за разликите между цифровия и филмовия апарат! Нещо повече, този кадър абсолютно нищо не доказва за динамиката на апарата, с който е сниман, освен че е правилно експониран, поради което има детайл както в тъмните, така и в светлите участъци. Първо, макар и контражур, той е сниман в условия на сравнително равномерна светлина, когато слънцето е засенчено от облаци и има много ниска интензивност, защото всеки момент ще се скрие зад хоризонта. И второ, кадърът е заснет толкова широкоъгълно, че слънцето представлява не само слаб, но и твърде малък източник на светлина, за да повлияе съществено върху динамиката на кадъра. Ако беше заснел същия този кадър малко по-рано, когато слънцето е на педя над хоризонта, тогава нещата щяха да стоят съвсем другояче и тогава наистина щеше да получиш навсякъде детайл, само когато ти "нацъфти ноутбука с черешови цветчета". Така че, тестът ти, не само че не е по темата, ами е меко казано некоректен и ти много добре знаеш това. А ако искаше наистина да направиш коректен тест, щеше да заснемеш същия кадър и с филмов апарат, да пуснеш двата кадъра за сравнение, да ги коментираш, и така да докажеш тезата си, не само като професионалист, но и като толерантен и възпитан човек. Пък може би тогава и ние непрофесионалистите щяхме да научим нещо полезно от теб. Но за всичко това се изисква малко усилие, нали? Къде по-лесно е да наречеш другите "въздухари"!

Дата:   27-01-06 17:20

Ми то тогава господине, я ми покажи къде изобщо е слънцето в показаните кадри от линка?
И това, че оня не знае как да снима не ми дава повод да му чета глупостите!
А кадъра си ми е ТОЧНО по темата и ще го показвам още поне 968 пъти [smilie7]

Слънцето ми било зад облаците ха ха ха
Представлявало нищожна част като интензитет ха ха ха

Ще се сдържа и този път в обясненията си [smilie7]

Дата:   27-01-06 17:48

Ето ти снимка от стая и прозорец:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/ivda5039.JPG
http://www.vista-at.com/d2.jpg

Да виждаш невъзможност да изкарам информация от тъмното и светлото, а?

Това, че някой НЕ може да снима или прави КРИВИ тестове си е негов, а и както виждам и Ваш (на някои от Вас по-точно) ПРОБЛЕМ [smilie7]

Дата:   27-01-06 17:55

Нейви,

Там няма слънце, но има светли прозорци с голяма площ и силно затъмнена зала. Контрастът и съответно разликата в осветеността (отвън и вътре) са огромни, което показва, че динамиката е на порядъци по-висока отколкото при твоя кадър, заснет на огромно светло поле привечер и при много по-равномерна светлина. Като професионален фотограф, ти сам знаеш, че е точно така. А сравнението на двата кадъра от препратката (филм срещу матрица) е най-желязното доказателство за доста по-високата динамика, която дава филмът при такива силно контрастни светлинни условия. Това е единственото, което показва авторът с това си сравнение, без някъде да се коментира кой може да снима и кой не.

Другите ти емоционални излияния нямат отношение към темата и няма да ги коментирам.

Приятна вечер.

Дата:   27-01-06 18:00

Ето бе, и аз ти давам КОНТРАСТНО доказателство в полза на матрицата!

И още две неща.

1. нямаш си на представа колко ъм снимал на филм, за да съм убеден в думите си [smilie7]
2. грешиш, че съм професионалист [smilie7]

Автор: n1x0n   
Дата:   27-01-06 18:13

ИДА, не си прав тука. Кадъра на нейви има по голям диапазон на яркости и то с доста. Това колко е голямо слънцето няма значение, важното е че е в кадър.

Иначе теста на този Marriner всичко точно, ама точно с D100 ли трябва да се прави този тест?! Това си е камера от 2002 година! Сега сме 2006, имаме D200, 1Ds MarkII, LDMR и т.н.

Дата:   27-01-06 18:16

Къде е силно затъмнената ти зала в горния ти пример? Навсякъде вътре е светло като ден!!! Да не говорим, че навън е облачно и въпреки това, небето зад растението в ляво е напълно прегоряло. Динамиката не е просто да изсветлиш един кадър и да търсиш детайл в тъмните участъци, после да го затъмниш и да търсиш детайл в светлите, и ако не го намериш, да го омажеш с фотошопа. Динамиката е да имаш детайл както в светлите, така и в тъмните участъци на кадъра ТАКЪВ, КАКЪВТО Е, без изсветляване и без затъмняване. Безкрайно съм учуден, че един професионалист може да дава такива крайно неудачни примери за динамика и на всичкото отгоре да има наглостта да обвинява другите, че не умеят да снимат и да ги нарича въздухари!

И тъй като не желая и тази тема да се превърне в поредното чесане на езици, аз спирам до тук.

Още веднъж, приятна вечер на всички.

Дата:   27-01-06 18:26

Пак повтаряш грешката, като твърдиш, че съм професионалист [smilie7]
Фотографията НЕ ми е професия, аз просто мога да снимам [smilie18]

Относно чесането на езици... не си прав. Тука спорим и това е хем интересно, хем занимателно!
Ти защитаваш някакъв си тест отнякъде, който според мен не е коректен най-малкото заради РАЗЛИЧНИЯ ъгъл на снимане, после заради старата матрица на цифрака!

Другата сериозна грешка, която правиш, е че си мислиш и твърдиш, че аз ИЗСВЕТЛЯВАМ показания по горе от мен кадър!
Хубаво е да си изясниш на теория и на практика как се представя едно изображение в цифров вид в компютъра.
Също така и да правиш разлика между:
1. Динамика на цифровия носите- матрица,RAW
2. Динамика на дивайса (монитор, RGB файл, хартия и т.н.)

Докато не можеш да разбереш терминологията в теорията спора ни ще се раминава доста [smilie7]

Дата:   28-01-06 13:21

Никсън, Нейви,

Включвам се отново в дискусията ни от вчера с надеждата, че тя ще продължи по един цивилизован и аргументиран начин, с което ще засвидетелстваме нашето уважение към Сайта на годината, неговите създатели и участници.

Преди да продължа, ще направя уговорката, че нито съм фанатик на тема лента, нито съм неин привърженик. Самият аз се отказах да снимам на филм още преди 3 години по съображения, които многократно сме обсъждали в други теми. Рядко се включвам в дискусии и то само тогава, когато считам, че мога да кажа нещо полезно по дадена тема. В конкретния случай взех отношение само, защото считам примерите в посочената от Samadhi препратка за удачни, тъй като доста добре показват на практика разликата между филм и матрица, когато се снима в условия на силен контраст. Нямам никакви пристрастия към фотографа, само повтарям, че тези примери, така както са дадени, нямат за цел да показват фотографските способности на техния автор, а служат само за подкрепа на тезата му за разликите между филм и матрица, подробно изложена на няколко страници текст.

И така, продължавам да твърдя, че примерът с вятърния генератор, който ти Нейви многократно си пускал в най-различни теми като пример за динамика е неудачен. Ето защо:

Дата:   28-01-06 13:37

В посочения от теб мотив с генератора, може да се направи един много прост тест за динамика. Избираш някаква средна скорост, която да ти гарантира достатъчно голяма вариация на блендата без да прегорят светлите участъци или да се загуби детайл в тъмните. Мисля, че в конкретните светлинни условия на твоя кадър, при ISO 400, скорост 1/30 или 1/60 с. би била подходяща. При тази скорост превключваш апарата на Tv, после го насочваш под лек ъгъл към земята, без да хващаш небе и отчиташ измерената в този случай бленда. После насочваш апарата напред към небето и пак правиш едно измерване, като отчиташ блендата в този случай. Разликата в броя на дискретните стойности на блендата (през една цяла стъпка) е динамиката на твоя кадър. В конкретния случай смея да твърдя, че поради светлинните условия, описани от мен по-горе, сравнението между двете измервания би показало разлика не по-голяма от 5-6 бленди и това е динамиката на твоя кадър. Докато една цифрова матрица, достига динамика 7-8 бленди. Тоест, ти с твоя си кадър, дори не изчерпваш и пълната динамика на апарата, с който си снимал. Затова този ти кадър не е критерий за неговата динамика!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна