Автор: pinko
Дата: 05-12-03 13:10
Ето тук моя постинг по темата "300Д срещу 10Д" от преди две седмици, че ме мързи да пиша всичко това пак:
So is the EOS 300D body actually lighter than that of an EOS 10D?
Yes, 30% lighter and 16% smaller. That's been achieved partially by using a polycarbonate skin (or engineering plastic as we call it) instead of metal as in the EOS 10D. That makes it a little bit noisier as well due to the sound absorption properties. The sub-chassis of both cameras are magnesium alloy though.
Виж последното изречение. Всички движещи се елементи и на двата апарата са окачени на рама от магнезиева сплав. Само "облицовката" на 300Д е от поликарбонат, ама аз не възнамерявам да чупя орехи с него, за тая цел си имам Никон Ф2.
Братовчед ми кара Рено Еспас, и то е с метална рама, всичко останало е от фибростъкло, въпреки това си е много стабилен автомобил.
Апропо, сега си кореспондирам с едни руски фотографи, които са успели да качат фърмуера от 10Д на 300Д, оказало се е, че единствената разлика между двата апарата е софтуерна (с изключение на материала на корпуса и дизайна). Даже буфера в 300Д бил същия, след ъпгрейда и той можел да снима до 9 кадъра в серия.
Което, като се замислиш, не се случва за първи път - разликата между мобилните телефони Сименс SL45 & SL45i(втория поддържа Java) също е само и единствено във фърмуера, докато разликата в цените им беше над 40%
Аз си взех по-евтиния и за 30 лева едни магьосници ми го ъпгрейднаха, и досега ми служи вярно...
Това за софтуера явно е направило впечатление и на Фил Аски, виж какво пише:
The EOS 300D's plastic body is just one of the elements used to reduce the cost of the camera, others include the use of a pentamirror in the viewfinder instead of a pentaprism, a reduction of features (although I feel that much of this is simply firmware crippling) and a shifting of manufacturing from Japan to Taiwan. Additionally Canon say that they have altered the production process of the CMOS sensor to reduce costs.
|
|