Автор: Neli78
Дата: 02-01-06 22:21
Първо искам да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на админите на нашия форум
И на всички, които приеха присърце проблема на тези деца.
Ето и резултата от общите усилия
(всъщност, понеже аз не ходих, пускам това, което Светльо - другият организатор е написал):
"вторник, 27.декември.
Здравейте, днес, най-накрая, след хиляди препятствия занесохме помощите за дом за деца с умствена изостаналост "Горна Козница".
Хранителните продукти с фактура, бяха на стойност 1450лв и повярвайте, бяха мноооого... Не съм очаквал, че при покупки на едро, разликата е толкова осезаема......
При интерес, ще предоставим списък на продуктите!
Директорката на дома каза, че ще им стигнат поне за два месеца. Радоста в очите им беше голяма, или поне на мен ми се стори така.
Десетки колограми грах, фасул, гюведжета, консерви домати, леща, макарони, риба, банани, портокали, мандарини, моркови, конфитюри, мед, сирене, кашкавал, вафли, лютеници, картофено пюре, мляко, маргарини, туршии, чушки, зеленчуци и т.н и т.н.
Имаме останала сума приблизително равняваща се на 1200лв. Дрехите, които събрахме с Еньо, Петко, Киро Ангелчо и Светозар са достатъчни за период от 3 месеца, има памперси, одеала, обувки и др.
Благодаря специално на Ники и братлето му от Ланча клуб, за макароните (много им се зарадваха), мисля че ще искат отново...
Бонбони и вафли са на корем, ще яадат и ушите ще им се пукат...
С останалата сума ще вземем още памперси, чаршафи, перилни препарати, нафта, одеала и др. бръмбазлъци.
Снимки ще има скоро. Буса с който пътувахме едвам издържа, беше пълен до горе и изглеждаше като спортен автомобил, залепен на земята, е не чак толкова стабилен...
За да няма скрито- покрито, взехме с нас един радио журналист, който наблюдаваше разпределението на дарението...
Ако се сетим нещо друго, ще пишем... "
(всъщност тръгнаха и бус и ван, пълни с дрехи, играчки, и храни)
и нещо от приятеля на Светльо, който пътува с тях:
"Радоста им беше наистина много голяма, особено при факта, че част от продуктите им щяха да свършат точно в този ден. Не знам дали е случайност или някой от горе си знае работата, но важното е, че децата ще могат да посрещнат новата година с достатъчно хранителни продукти.
Не знам точно как да го напиша, но дома за деца с умствена изостаналост в Горна Козница е едно от местата, за което държавата, както и хората, не искат да се сещат, че съществува. Това най-вероятно е така, защото от 57 деца в дома само 4 евентуално могат някога да бъдат асоцирани в обществото.
От разказа на жените които работят там разбрах, че голяма част от хората които идват не издържат на видяното в дома и за съжеление никога повече не се връщат там. Когато започнахме да обикаляме стаите с децата, разбрах, видях и усетих защо хората не са се връщали.
Психиката на човек трудно устоява, когато се срещне с някои от децата, когато разбере, че те никога няма да могат да водят какъвто и да било нормален живот. Аз носих фотоапарата и успях да направя няколко снимки на по-големите деца, но когато ни заведоха при малките не можах да заснема нещастието на тези невинни създания. Само човек който е бил на подобно място може да разбере за какво говоря.
Още веднъж искам да благодаря на всички помогнали на децата в дома в Горна Козница."
|
|