Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как да си почиствам лещите на обектива???
Автор: vvlestat   
Дата:   28-12-05 02:17

Как и с какво да си почиствам лещите на обектива, т.е с каква материя, с какъв препарат, колко често и от къде мога да си взема необходимите материали?? Благодаря ви [beer] [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Как да си почиствам лещите на обектива???
Автор: CYPER   
Дата:   28-12-05 02:18

http://www.cleaningdigitalcameras.com/

Автор: vvlestat   
Дата:   28-12-05 02:22

Мерси за сайта, но от къде тук в София мога да си взема необходимите химиики за почистването??

Автор: holden   
Дата:   28-12-05 05:23

Странно как още никoй не те е посъветвал да използваш шкурка...

Автор: asahi   
Дата:   28-12-05 09:38

Жестокостта ми се сломи.

Автор: Тани   
Дата:   28-12-05 09:54

Аз ползвам само мека микрофибърна кърпа.Единствената химия която в много рядки случаи ползвам това е дъхът ми![smilie5]

Публикацията е редактирана (28-12-05 09:57)

Автор: pinko   
Дата:   28-12-05 09:58

Нали знаете как се чисти челна леща с тънък слой спирт?[ezik] [ezik] [ezik]

Автор: nsirakov   
Дата:   28-12-05 10:03

жжлестат - използвай ръкава на ризата - действа безупречно... или ако времето и мястото позволяват и с потника може...

Дата:   28-12-05 10:16

Резултата не винаги е безупречен, но в краен случай върши работа! Обаче на никой няма да натежи парче микрофибърна кърпа с размери примерно 10х10 в калъфа на фотоапатата![shtrak] , за да не се налага да си показва кирливите ризи пред клиента[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: pileshtar   
Дата:   28-12-05 10:27

На втория етаж в Халите има фото ъгъл, от там можеш да си купиш специални хартийки и спрей с който да си почистваш лещата, комплекта струва около 10 лева.

Дата:   28-12-05 10:48

По мои наблюдения почистването на стъкла с препарат за стъкла и некачествена кърпа дава по-лоши резултати от почистването само с влажна микрофибърна кърпа! А когато говорим за силно замърсени стъкла тогава микрофибъра със сигурност печели, защото събира всичката мърсотия в себе си и не я разнася!Точно заради тези му свойства според ме е подходящ за обективи и всякакви други финни повърхности, защото поема прашинките и не им позволява да надраскат покритието в процеса на почистване!
Дори ако спрея има някакви допълнителни свойства е по-добре да го нанесеш с микрофибъра според мен!

Автор: Георги   
Дата:   28-12-05 10:50

удряш му един език и после с потника :)

Автор: giiv   
Дата:   28-12-05 15:01

На съвременните сапунерки покритието на челната леща на обектива е доста калпаво и лесно може да се свали/износи. Аз лично съм бил свидетел как при почистване с микрофибърна кърпичка се надраска обектива на едно Sony W1. А уж оптиката е качествена Carl Zaiss[smilie11]
Изводът: почистване често с духалка и четчица за обиране на праха и само в краен случай с кърпичка. И понеже се продават доста комплекти за почистване най-вече на професионалните апарати, то при сапунерките това може да има по-скоро вреда отколкото полза, поради риска от надраскване или сваляне на покритието. Това съм го чувал лично от официалният сервиз на Сони!

Автор: asahi   
Дата:   28-12-05 15:05

От официалният сервиз на Сони могат да те посъветват въобще да не разопаковаш тяхното изделие в гаранционния срок - така ще си спестят всякаква работа. Несериозно е.

Автор: 3DFEN   
Дата:   28-12-05 15:09

Сигурно ще се справиш, но по добре иди при НАско на Дондуков, От Раковски към Парт. дом мисля, че е на номер 18 има звънец Фотосервиз, Ше ти свърши идеално работата за 2 - 3 лева максимум 5.
Наскоро купих едно страхотно чудо на 30 години с бая потъмнели лещи - светнаха , като нови. Ако пак ми се наложи ще ходя при него вместо да се бъхтам сам

Автор: Junior   
Дата:   28-12-05 15:10

Пробвай с газ (някой вече предложи подобно решение), ако не станеа - питай ТРЕСНАТ, той щ'ти каже

Автор: giiv   
Дата:   28-12-05 15:12

За съжаление е така! Незнам при Canon как стоят нещата, но при условие че повечето им модели се подвизават под Made in China предполагам покритието на обектива не е особенно качествено.
Тук скоро имаше тема за Canon A620 които имал прашинки в самият обектив, както и други забележки по сглобката поради споменатото Made in China

Автор: джъмбо   
Дата:   28-12-05 15:14

значи почистването само с кърпа носи негативи ЗАЩОТО: може да е попаднала песъчинка на обектива (често явление) която като я тръкнеш с кърпата и честита шкурка....

ако е евтин обектива може ама за скъп УВ е задължително....

иначе как се дейста: с духалка се издухва лещата, най-добре с мека четка леко с кръгообразни движения да се махнат ако има останали залепнали твърди частици и после пак с духалка...
след това или с ленс пен на хама и дъхване (може и с тънък слой спирт за експертите (за предпочитане сипрта да е абсолютен)) или микровибърната кърпа

та всъщност е направена от метал[smilie8]

Автор: markishky   
Дата:   28-12-05 18:37

Абе хора, то става и с използвана носна кърпичка, не сте ли чували? [smile] Шкурката е за по-тежки случаи.
Иначе за съвети - който иска може да надзърне и тука: http://geocities.com/astronomyforamateurs/Cleaning.htm и не бързайте да си давате парите за съмнителни почистващи комплекти, че понякога вместо да почистят, много хубаво замазват...

Автор: rolla   
Дата:   28-12-05 18:57

Аз ползвам клечки за уши,съвсееем леко ,само колкото да махна прашинките.Ако е омазнена лещата -дъхвам леко и с микрофибърна кърпа.

Автор: джъмбо   
Дата:   28-12-05 19:09

мдам хубаво е да си чистиш с метална кърпа оптиката [smilie18]

Автор: rolla   
Дата:   29-12-05 00:18

Тя пък една оптика,ти казвам...
Що метална ве Джъмбо?Микрофибрите верно ли са метални?![smilie2]

Автор: Mimic   
Дата:   29-12-05 00:39

Аз имам едни мокри кърпички, всяка увита в отделно пакетче ... гъзарийка - 8 евро за 10 кърпички ... ку щеш ... [smilie5]

Дата:   29-12-05 00:43

Не са метални разбира се!Това е материя , която събира прашинките и дори мазнотиите в порите си и не позволява надраскването на повърхностите!

Автор: Mimic   
Дата:   29-12-05 00:44

Пере ли се ... че ми е чудно след колко мазнотии почваш да мажеш вместо да чистиш ... [smilie8]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна