Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Панорамни снимки?
Автор: unguzov   
Дата:   30-06-04 23:34

Интересува ме как да оправя изкривяванията при панорамните снимки. Доколкото разбрах апарата трибва да се върти около някаква нодална(?) точка (точка където лъчите се кръстосват в лещите и образа се обръща). Обаче как да стане тази работа с евтин статив и моето Canon-че A80?[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Панорамни снимки?
Автор: GenaDP   
Дата:   30-06-04 23:39

s merak...

Автор: stoevmobile   
Дата:   01-07-04 00:00

Нямаш ли photostitch в апарата и упътването?

Дата:   01-07-04 09:43

Софтуера не е проблем (самият аз пиша софтуер [smilie25]
Проблема е в статива - ако апарата не се върти около онази супер специална точка на обектива се получават чудовищни изкривявания (пейзажа се извива като бъчва и освен това ако има обекти на преден план напасването е невъзможно) както е показано тук . Затова търся съвет как да си направя сам такъв статив - нещо като това

Публикацията е редактирана (01-07-04 09:44)

Автор: epixs   
Дата:   01-07-04 12:29

Ako ne me lyzhe pametta, niakoi beshe pisal vav foruma na canon 300D - dpreview.com za podobna samodelka i dazhe, mislia, ia beshe opisal dosta podrobno na razvalen angliiski s dosta fotosi za illustracia.
Vaprosniat forum e za po-srednostatisticheski tipove, taka che tam se namirat dosta nahodchivi reshenia po mnogo temi, koito inache struvat dosta skypo:-)))

Автор: stefoo   
Дата:   01-07-04 17:14

До колкото знам когато работиш в режим на панорамни снимки с Канон-ите, трябва всяка следваща снимка да застъпва предишната мин. с 10% до 15%, там където ще се слепват снимките, за да може после PhotoStitch-а да разпознае детайлите и да направи по-добро свързване.

Автор: markishky   
Дата:   01-07-04 17:26

Абе кви са тия глупиости с нодални и знам ли кви си точки... само ако има предмети в много близъл план /дървета, клонаци/, тогава трябва да въртиш около задната главна точка - проекционен център на обектива да го наречем, так дето оптичната ос пресича задната Гаусова равнина на обектива, но ако снимаш от планина и няколко десетки метра пред теб нищо не се вижда, кво ще му стане толкова ако въртиш както ти дойде! Пробвайте и ще видите че не е толкоз фатално!
На повечето широкоъгълни обективи за SLR-камери тази точка е горе-долу над гнездото за закрепящия винт на тялото, това дето е под обектива. Върти от там и няма страшно. Тази точка е доста зад последната леща на обектива, ако той е система "обърнат телеобектив" - Гаусовата равнина при тях е дръпната назад.

Публикацията е редактирана (01-07-04 17:35)

Re: Пробвай
Автор: StS   
Дата:   01-07-04 17:33

Ето това е правено от ръка даже, без статив, не че снимката има някакви качества ама за експеримента мисля че става [smile]

Автор: holden   
Дата:   01-07-04 19:00

Стс [beer] [beer] . Малко дървото не се е зашило като хората, но иначе си прав че почти не се вижда къде са шевовете.

А сега се сетих че като се снима панорама е по-добре да се фиксират блендата и скоростта, за да няма рязка граница по шевовете. Иначе камерата ако тръгне да изчислява експозицията стават големи каши .

Иха!
Автор: GenaDP   
Дата:   01-07-04 21:41

...още един откривател на топлата вода...

Автор: holden   
Дата:   01-07-04 23:35

Мани топлата, аз докато открия студената почти се бях сгърчил по душа [smilie5] [smilie5] [smilie5] .

Автор: Medley_78   
Дата:   02-07-04 00:28

unguzov написа:
Затова търся съвет как да си направя сам такъв статив

eto tuk ima snimki na takova neshto, izglejda dosta slojna jelezaria [smilie5] ;) ako uspeeh i proraboti moje li i edin za men [smilie8]

Автор: Medley_78   
Дата:   02-07-04 01:00

eto edin opit za panorama, no nito ima tzviat tuka, nito nishto .... i vodopada pregoria .... mnogo sum zle ...... sglobeno na ruka v shopa

Автор: inmitev   
Дата:   02-07-04 08:19

Въпроса е да се пробваш, пак да се пробваш и още няколко пъти да се пробваш. Точно панорама не съм правил скоро, но ето това тук е правено по сходен начин.
Снимани са девет отделни снимки, без статив, от ръка. Изобщо не съм се съобразявал с въртене около някоя конкретна точка. Напасването е изцяло с Фотошоп.
Малко подробности - трябва да се работи в ръчен режим на апарата, с еднакви настройки за скорост/бленда, на ръчен фокус, фиксиран за всички снимки, ако е с цифров апарат, баланса на бялото не трябва да е на автоматичен.

Автор: StS   
Дата:   02-07-04 09:17

Знам за дървото ама го направих така нарочно, защото иначе взимаше много голяма част от кадъра, а не това беше идеята [beer]

Дата:   02-07-04 10:43

Абе и аз се оправих на ръка с въртенето. Знам за фиксираните настроки и т.н. Ама се убих да търся някакво чертежче на елементарно устройство :) Просто ми се иска да правя панорами с много обекти на преден план...[shtrak]

Автор: qwer   
Дата:   15-12-04 10:37

Три странички са и ще ти отговорят на въпросите:
http://www.creativepro.com/story/feature/12727.html

Тук за корекциите:
http://www.philohome.com/barrelpers/barrelpers.htm

А тук малко веселие:
http://www.philohome.com/panobot/panobot.htm
http://www.philohome.com/panobot2/panobot2.htm

Публикацията е редактирана (15-12-04 10:42)

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   15-12-04 17:04

Специален водач, монтиран на статива, ще ти помогне, но не разчитай само на него!

*** Много е важно застъпването на кадрите. Ако имаш 10-15% застъпване просто забрави за добър шев! Имам 10-15 опита с панорами и от експериментите, които съм правил, се убедих, че ако застъпването е по-малко от 50%, винаги ще имаш зле зашити участъци. Добър резултат се постига при 60-70% застъпване. Само не ми се карайте за това "разхищение" на лента или памет. Ако наистина качеството е много важно, не падайте под тези проценти.

*** Ако се ползва специален софтуер за панорами, непременно използвайте ръчното позициониране на стич-точките (основните точки на 100-процентово съвпадение между двете припокриващи се зони, по които се правят изчисленията). Три точки обикновено са достатъчни, но някои програми (не мога да се сетя в момента кои) предлагат добавяне на още точки.

*** Не е вярно, че абсолютно винаги скорост и бленда трябва да са фиксирани. Така е най-лесно, но почти винаги се получават ужасни резултати. Убедих се, че преди да се нащракат кадрите, не е лошо да се изхабят 2-3 пози за проба на най-тъмния и най-светъл участък, както и за участъците, чиято осветеност е преобладаваща. След това може да се избере нещо усреднено, но лично аз предпочитам да фиксирам блендата и да раздвижвам лееееко скоростта около предварително установената усреднена стойност.

*** След това шиенето може да се направи на ръка в PS. С малко повече прецизност, се получават резултати, които са много по-добри от стич-софтуера.

Автор: solo5   
Дата:   15-12-04 18:16

Ivan_A има скицата помоли го да ти я прати

Дата:   15-12-04 18:16

то и аз я имам ама не съм си у нас сега

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   15-12-04 18:25

Виж тук

Автор: RAMZE   
Дата:   15-12-04 18:27

Гена,много се радвам,че пак се включваш.Много ми беше доскучало[beer]

Дата:   15-12-04 18:28

LUMBERJACK голямо благодарско :-))

Автор: Canon   
Дата:   15-12-04 20:27

LUMBERJACK [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Застъпването е на-голямо при широкоъгълните (повеяе кривят)и може да е по-малко при нормални/дългофокусни

Автор: mikele   
Дата:   15-12-04 20:35

МОГА ЛИ АЗ ДА СЕ ВКЛЮЧА В ТЕМАТА?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна