Автор: LUMBERJACK
Дата: 15-12-04 17:04
Специален водач, монтиран на статива, ще ти помогне, но не разчитай само на него!
*** Много е важно застъпването на кадрите. Ако имаш 10-15% застъпване просто забрави за добър шев! Имам 10-15 опита с панорами и от експериментите, които съм правил, се убедих, че ако застъпването е по-малко от 50%, винаги ще имаш зле зашити участъци. Добър резултат се постига при 60-70% застъпване. Само не ми се карайте за това "разхищение" на лента или памет. Ако наистина качеството е много важно, не падайте под тези проценти.
*** Ако се ползва специален софтуер за панорами, непременно използвайте ръчното позициониране на стич-точките (основните точки на 100-процентово съвпадение между двете припокриващи се зони, по които се правят изчисленията). Три точки обикновено са достатъчни, но някои програми (не мога да се сетя в момента кои) предлагат добавяне на още точки.
*** Не е вярно, че абсолютно винаги скорост и бленда трябва да са фиксирани. Така е най-лесно, но почти винаги се получават ужасни резултати. Убедих се, че преди да се нащракат кадрите, не е лошо да се изхабят 2-3 пози за проба на най-тъмния и най-светъл участък, както и за участъците, чиято осветеност е преобладаваща. След това може да се избере нещо усреднено, но лично аз предпочитам да фиксирам блендата и да раздвижвам лееееко скоростта около предварително установената усреднена стойност.
*** След това шиенето може да се направи на ръка в PS. С малко повече прецизност, се получават резултати, които са много по-добри от стич-софтуера.
|
|