Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се снима при отрицателни температури?
Автор: Pehata   
Дата:   26-12-05 11:57

Т.е. какви предпазни мерки за апаратчето се взимат?
От една страна електрониката отказва да работи при ниски температури. Излиза, че трябва да си го държа под якенцето на топло и да го вадя само при снимки. От друга страна не трябвало да има резки температурни промени, което противоречи на горното. И в крайна сметка КАК? [smilie11] [smilie11] [smilie11]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Как се снима при отрицателни температури?
Автор: eXile   
Дата:   26-12-05 11:57

С лента.[smilie21]

Автор: niagara   
Дата:   26-12-05 12:16

...и с изцяло механичен хапарат....[smilie8] [smilie5]
[beer]

Дата:   26-12-05 12:18

[ezik] [ezik] [ezik]

Автор: bokser   
Дата:   26-12-05 12:20

Ами аз затова снимам само лятно време[smilie5] [smilie5] [smilie5] [beer]

Дата:   26-12-05 12:20

[smile] [beer]

...миналата зима Торски прави проби с дигиталка при -20 C[smilie8]

Публикацията е редактирана (26-12-05 12:21)

Автор: Rebellious   
Дата:   26-12-05 12:22

"Ночь тиха
пустиня внемлет Богу
и звезда с звездою говорит ..."

Такова е усещането горе-долу... А иначе по същество - много е писано по въпроса тук ,но не знам дали бачка търсачката за старите теми... С две думи ще повторя-

Това да го държиш под якето е много добра идея,понеже при продължителен престой под 0 градуса батерията рязко пада и те изненадва неприятно без да си направил кой знае колко кадъра! Другото важно е да внимаваш да не падне сняг от някое дърво върху ти ,по-конкретно върху апарата. Много е капризна електрониката ,знаеш. Ако все пак това се случи ,вадиш веднага батерията !!! Не просто го изключваш,а вадиш батерията и не я връщаш,докато не си сигурен ,че всичко е сухо по апарата! Това значи след доста часове престой на сухо местенце!
Особенно трябва да внимаваш с конденза,който Винаги се образува от резките температурни промени,демек като от студено,влезеш на по-топло(например в колата,в отоплена стая и т.н.). За да не става това проблем,преди да изложиш апарата си на резки температурни колебания,предварително го вкарваш в найлонов,ХЕРМЕТИЧЕН плик и го затваряш! Чак като се темперира,тогава го вадиш от плика!
Ако забележиш все пак конденз-веднага ВАДИ БАТЕРИЯТА и така!
Хайде със здраве и весели празници![beer]

Публикацията е редактирана (26-12-05 12:26)

Автор: Neli78   
Дата:   26-12-05 12:24

напротив, само зимата!
дисплея и батерията греят по-малко -> по-малко шумове [smilie5] [smilie3]
да сте виждали шумни снимки на сибирски фотограф? [smilie6]
[smilie18]
[beer]

Автор: vaskoni   
Дата:   26-12-05 12:25

Миналата седмица и аз си задавах същия въпрос...беше студено някъде към -10,-13 реших да изпробвам Canon-a и останах приятно изненадан че издържа около 2часа в студа.При заснети около 60 снимки нямах никакви проблеми

Автор: nicoldy   
Дата:   26-12-05 12:25

гледах един филм /май по дискавъри беше/ как едни отидоха в омюкон /ако не се лъжа/. през деня тепературата там беше -20 и го водеха за горещо. през нощта паднаха до -75. та през деня се опитваха да снимат с някакъв дслр. от студа взе да дава някаква грешка и бяха до там със снимането. във фотосиг има една снимка с 8 часа експониране на връх олимп. много добра. та автора под нея обясяваше, че има много малко апарати дето могат да снимат толкова дълго време и се радва, че неговия е такъв. апарата е зенит.
аз лично си снимам без проблеми в студа, ама и аз съм със зенит и една практика. до сега не съм имал проблеми. но ако бях с дигитален нямаше да си правя експерименти. като си взема сапунерка в студа ще излизам само със смената.

Дата:   26-12-05 12:31

Като казах на дъжд и сняг само с механичен и с филм, не се шегувах[smilie3] [ezik]

При такива условия ми е жал да експериментирам с дигиталката.
С Практиката нямам проблеми,[smilie24] снимала съм на проливен дъжд и мокър сняг една зима,
после като отидох на сухо само го оставих отворен и с развинтен обектив до една печка....
Изсъхна за нула време, идеален си е и до днес[smilie24] [shtrak]
[beer] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   26-12-05 12:43

Когато е студено и мокро си стоим на топло до печката и пием[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Автор: eXile   
Дата:   26-12-05 14:08

Стоев, Стоев, знаем, че през зимата патките отиват на топло (отделни екцемпляри са забелязани и във фурни да се греят даже), ама фотограф ни студ ни пек ни суша ни дъжд не признава...

Автор: simbon4o   
Дата:   26-12-05 14:24

FZ30 е пластмасов и конденза първо се появява на обектива, когато започне да се появява там такова нещо - изчаквам да се аклиматизира. Металните корпуси конденза е по-голям при тях заради материала. Нося го под якето, но не да е закопчан постоянно да се свари, просто да не го духа и мокри ако има какво. Досега съм нямал проблем снимах и на сняг докато вали - стига да не влиза в апарата сняг няма проблеми - корпуса е добър трябва да падне от клон и целия да станеш вода за да се омокри сериозно. Отпред на обектива съм навил UVто и не ми пречи и да се мокри там. Ако колата ти е много топло вътре не вкарвай апарата от раз, или ако е под якето ти не бързай да го вадиш от там ;). Това е гледай да не получава топлинни и студени атаки и няма проблеми. Обектива е добре затворен няма да влезе нищо вътре, а металните части са оксидирани - ръжда няма да има. Споко. Не съм го пробвал до сега на под -5 щото е нямало толкова студено :).

Автор: rumenn   
Дата:   26-12-05 15:17

Едно време (преди 15тина години) съм чувал една историйка за някаква експедиция по Хималаите..та имало хубави за времето си апарати там но всичките замръзнали и добре че от помощния персонал някой си носел СМЕНА 8М та нащракал малко снимки..[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: de5   
Дата:   26-12-05 15:36

Това си е факт екапедицията беше наша. Върха беше Еверест. Тогава загина ХРИСТО ПРОДАНОВ.

Дата:   26-12-05 15:53

Каква е тая 8 мегапикселова Смяна? [smilie10] [smilie18]

Благодаря за съветите. Наясно съм, че старите механични издържат без проблем. Снимал съм с Киев 4 при всякакви екстремни условия и ако тръгна за Еверест, ще взема само него. Но от друга страна трябва да сме в крак с технологиите. Гледам по сайтовете хората показват снимки на люти зими и ледени пустини, правени с цифраци. Та за тва питам. [shtrak]

Дата:   26-12-05 15:59

8М е модела лентов е 35мм.

Дата:   26-12-05 16:35

Знам беее, ама ми стана смешно, че означението прилича на 8Mpix [smilie18]

Автор: CYPER   
Дата:   26-12-05 17:02

Rebellious аз пък друго четох пак тук във форума - апарата се вкарва в един найлонов плик и после в ощеедин плик (тоест в 2) и така се влиза в къщата/колата

simbon4o е поне обектива е метален [ezik]

Дата:   26-12-05 17:36

Пеха извиняваи, но ако си по-млад може и да не си виждал смяна.

Автор: Тишо   
Дата:   26-12-05 17:43

И понеже съм се мотал много с фотоапаратник по места които са над 2000м надморска височина зимно време ще кажа две три думи по въпроса...

Подходящи батерий : Ni-MH! Най малко им се променя капацитета от температурните разлики.

Ефекта на запотяването се проявява най вече при рязка промяна на температурата от отрицателни към полужителни.
Тоест вън на пъртината е -15 а в хижата +25
Влизаш с намерението да направиш снимка вадиш го (пояснявам за хората с мръсно подсъзнание - фотоапарата) и протичат едни води из апарата...
Решение на проблема - добре е да се изчака около час. Апарата да си стои в калъфа.

Миналата зима при -22 градуса опита ми да направя една снимка имаше много интересен резултат. Апарата си снима, всичко както трябва. Но като погледнах снимката на комп-а... Само синьо и черно. Последствия за апарата нямаше снима си и до днес.

Друг е въпроса как се снима с дебели ръкавици, много зор ми беше да уцеля и натисна копчето макар че хич не е малко.

От топло на студено ефекта на запотяването почти го няма, или е пренебрежим.

Много често запотяването става не само от температурна разлика но и от висока влажност, например мъгла.
За пример 2 часа бродене в гъста мъгла около връх Амбарица и GPS-а закачен на презрамката на раницата се окапваше стабилно. :-)

Автор: kote   
Дата:   26-12-05 17:54

пеха та има два варианта.хората на запад си снимат лютата зима през джама на колата или климатика на мах и отворен прозорец другия вариант е че снимат на лента и яко те льжат или смятат че като е минал през скенера и опс ставаме дигитални и ти нещо не си разбрал.абе що си рискуваш скьпата дигиталка не вярвам да си толкова вьрзан че да не можеш да снимаш на лента ти не гледай лудите на запад те могат да си го позволят[smilie5] [beer]

Автор: Тишо   
Дата:   26-12-05 18:05

kote написа:

> пеха та има два варианта.хората на запад си снимат лютата зима
> през джама на колата или климатика на мах и отворен прозорец
> другия вариант е че снимат на лента и яко те льжат или смятат
> че като е минал през скенера и опс ставаме дигитални и ти нещо
> не си разбрал.абе що си рискуваш скьпата дигиталка не вярвам да
> си толкова вьрзан че да не можеш да снимаш на лента ти не
> гледай лудите на запад те могат да си го позволят[smilie5]
> [beer]

Хехехехе... от прозореца на колата...[smilie5][smilie5]

Дата:   26-12-05 18:16

Тишо, мерси [smilie24]

Коте, Писе, [ezik]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна