Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване на Canon EF/USM обективи и CMOS ?
Автор: sokkon   
Дата:   30-06-04 12:57

Някой да има представа дали/къде в София се извършва професионално почистване на Canon EF-USM I/II обективи, като и на CMOS сензори за DSLR. Мисля си, че Canon Bulgaria би трябвало да се грижат за това, но още не съм им звънял. Ако някой е ползвал такава услуга ще се радвам да сподели впечатленията си (качество, срок на изпълнение, цена, гаранция..) Мерси.

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на Canon EF/USM обективи и CMOS ?
Автор: GuruMMX   
Дата:   30-06-04 13:02

ne si davaj senzora za pochistvane na bezhaberni lude :)

pochistva se mnogo lesno ot teb samojat!

dali cmos ili ccd - razlika njama!
obache njakoj nekudurnik moje da ti razkaje igrata bez da se setish!

za obektivite.. trudna rabota.. dano imash kusmet s tjah!

[beer] [beer] [beer]

Автор: J0R0   
Дата:   30-06-04 13:07

И аз мисля като Гуруто. При всички положения човек би бил по-внимателен със собствения си апарат, отколкото някой мърляч на заплата, който чака да стане 6 ч. за да си ходи.
Обективите най-добре не ги разглобявай. Ще вкараш повече прах отколкото има. Почисти внимателно лещите отвън.

Автор: pinko   
Дата:   30-06-04 13:36

Не разчитай на Канон България да се грижат за теб, най-добре ще го направиш сам, никак не е трудно, чистил съм и CCD - Fuji S1 Pro, и CMOS на Канон 300Д, 10Д и Д60.

Ето тук може да прочетеш как се прави:

CCD / CMOS Cleaning

http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning

http://www.bythom.com/cleaning.htm

Въпросната течност, която споменават, Еклипс, не е нищо друго освен чист метанол(метилов спирт), който тия разбойници ти продават по 29 долара за шишенце от 100 грама, а CCD/CMOS Swab се прави от пластмасова плоска клечка(пластина) за разбъркване на кафе или (както аз правя) от клечка за сладолед Ескимо (дървена, добре облизана[smilie7] )

Метанол мога да те черпя едно шишенце (ако обещаеш да не го изпиваш), имам цял литър Merck СН 3 ОН 99,99%, ЧЗА(чист за анализи)

Трудно се намира, има го в Главно Аптечно Управление, един литър е около 15-20лева или по складовете за промишлени химикали( но там не е толкова чист, но пък е по-евтин)

Обективите по добре не ги отваряй, само ще ги напълниш с повече прахоляк.

Автор: sokkon   
Дата:   30-06-04 13:25

Благодаря ви за отговорите. Сензора на 10D-то ми е още чист, а като се наложи ще го чистя сам. Най-вече се интересувах за една прашинка от вътрешната страна на предната леща на един EF/USMII обектив, която малко ме дразни. Естествено нямам проблем с изображенията, но кой знае по-натам.. Не ми се искаше да го отварям, защото не разполагам със стерилно помещение, а кой знае на колко части няма да намеря място като го сглобявам[smile] Питам се кога ли ще дойде момента да си пращам техниката във фирмения сервиз и след 2 дни да си я получа като нова, а не да я кътам непрекъснато като снимам.
Pinko, мерси за метанола, но предпочитам етанол в умерена концентрация и най-вече бира [beer] Трябва да намеря време да дойда да се запозная с вас на някоя от сбирките ви, ако разбира се допускате непознати [smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна