Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За Филтрите
Автор: CYPER   
Дата:   20-12-05 18:47

Ами аз току що се сдобих с UV, Поляризационен и Дифузен филтър и се оказа, че търсачката не работи нещо [smilie2]

Някой може ли да напише по 2-3 реда за тях на прост език какъв точно ефект създават - или направо линкове на вече написани неща [beer]

2 неща ми направиха впечатление:
Дифузният като го сложа и образа става леко замазан - абе все едно не е на фокус - що така? Като погледнах покритието на филтъра и прилича все едно е заливан с нещо сладко [smilie18]

А пък за поляризационния - съставен е от 2 част и стъклото се върти на 360 градуса - аз много разлика не видях - ама май трябва да пробвам утре на чисто небе или де да знам

Всякаква информация на български език е добре дошла - колкото се може по-простичко обяснено [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: За Филтрите
Автор: zoomaniak   
Дата:   20-12-05 18:57

Купи си книжката "Как се правят хубавите снимки" на нешънъл в съответният раздел за филтрите е многооооооооооооооооо ясно показано всичко + подкрепено със снимки [smilie24] тая книга я има в Халите около 25лв е

Дата:   20-12-05 18:59

Само, че аз не съм в България, иначе бих си я купил с удоволствие [smilie2]

Е все някой ще драсне 2 реда информативно да знам в какви условия да ползвам всеки филтър - за UV-то горе долу ми е ясно, ама другите 2 и тоя поляризационният защо се върти [smilie10]

Дата:   20-12-05 19:01

Ще ти препиша тогава по-късно сега уви не мога [smilie2] [smilie2] намери некой да ти я купи и изпрати - принципно ти казвам тва! [smilie24] Търпение.....ако некой мозък не ти обясни ще ти препиша от книгата [shtrak]

Дата:   20-12-05 19:03

Е няма смисъл да преписваш бре - снимай страницата с фотоапарата - аз така си направих копие на паспорта и стана идеално - не ми требе скенер на мене [smilie18]

Автор: next_time   
Дата:   20-12-05 19:03

Ако може да допълня питането.ND Филтри и разните цветни филтри има ил смисъм при дигиталкита.
За поляризационния пробваи срещу стъкло и го завърти премахва отблясъка и се снима това което е зад него или поне понякога се случва така.В упътването на моя пише че вдига и контраста.

[beer] [beer] [beer]

Дата:   20-12-05 19:14

Вижте тука дали можете да си я свалите и да четете!!!

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=258290&t=258290&phorum_uriauth=

Автор: gogich_S1   
Дата:   20-12-05 19:16

Потърси във форума преди време/около седмица/, някой беше дал линк за книгата на български в .pdf формат National_Geographic_Photography_Secret_BG-59МВ

Дата:   20-12-05 19:21

zoomaniak захапах я с 170КБ/с - до 5 минути е при мен [beer] [beer] [beer]

После мисля да я кача и на моя хостинг :)

Иначе ако някой има желание да напише нещо да се чувства свободен да го направи [smilie24]

Дата:   20-12-05 19:34

Хм - нищо няма за филтрите или аз не го намирам [smilie2]

[URL=http://img466.imageshack.us/my.php?image=shot0014vh.jpg]https://photo-forum.net/static/forum/2006-07/zwvk3184.JPG
http://img466.imageshack.us/img466/9039/shot0014vh.th.jpg
[/URL]

Дата:   20-12-05 19:42

Прегледай книгата!!!!!!![beer]

Автор: pileshtar   
Дата:   20-12-05 19:52

Ей тоя Зоо бе, винаги услужлив[smilie24] [smilie24] [smilie24] !

Автор: da_boss   
Дата:   21-12-05 20:48

....УВ филтърът намалява действието на ултравиолетовите лъчи, които зимата и високо в планината са толкова силни, че могат да объркат измерването на апарата и кадърът ви да излезе преекспониран. Поляризационните филтри представляват решетка, която пропуска светлината под определен ъгъл и която спира страничните лъчения. Освен че премахва някои отражения и бликове, поляризационният филтър подчертава небето и облаците, засилва контраста и естествените цветове на обектите в снимката.
"Как да правим по-добри снимки"
благодаря на Фото Форум![beer] [beer] [beer]

Автор: zarcho   
Дата:   21-12-05 22:05

...за поляризиращия филтър! Това в съшност са 2 филтъра, които могат да се завъртят един спрямо друг. Ефект от тях се получава когато са разместени на 90 градуса. Пробвай, какво се получава когато завъртиш пръстена на 1/4. разбира се ефекта е най-изразен при дневна светлина

Дата:   21-12-05 22:09

Мерси много и на двама ви [beer]

Наистина поляризиращия, който имам се върти, но точно сега едва ли ще забележа нещо - утре на силна дневна светлина ще пробвам.

А каква е ролята на дифузния? При мен маже снимката, все едно не е на фокус [smilie23]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   22-12-05 00:45

Ами това си е блър само , че хардуерен - направен е да маже[smile] Хубаво си ги купил, но ги използвай само в краен случай, а не като прозрачни капачки за обективи.
С поларизционния може да имаш проблеми с автофокуса, ако е неподходящ за твоя апарат.

Дата:   22-12-05 01:09

Аха ясно - значи тоя дифузния няма много да влезе в употреба [smilie18]

А иначе доколкото тествах с поляризационния в домашни условия добре се справяше с фокусът - забелязах също, че прави снимките някак си мрачни и тъмни и дори да снимам със супер силна светкавица няма промяна в осветеността.

Въпрос - по принцип смятам да не махам UV-то от апарата - когато искам да ползвам поляризационния трябва ли да махам UV-то или може направо отгоре да го слагам (завинтвам) - ще пречи ли нещо?

Автор: GOSPODIN   
Дата:   22-12-05 01:57

Ако не махаш УВ -то рискуваш да имаш снимки с влошено качество особено , когато снимаш срещу силен светлинен източник- получават се неизбежни вътрешни отражения колкото и да е просветлен този филтър. Понякога се получава и ефекта на огледалото ( присветване , като от огледалце "слънчево зайче") и ти отива на кино скритата камера.
Разбира се всеки е в правото си да навива каквито иска стъкла пред обектива[smile]

Когато ползваш Полата трябва да отвиваш УВ.
Поларизационния "сваля" около 2 бленди и действа и като ND и за това картинката е по- мрачна и тъмна. Едва ли е подходящ за снимки със светкавица...

Дата:   22-12-05 02:11

Ясно [beer] [beer] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   22-12-05 08:59

Това за поляризационният и светкавицата трябва да си го запиша [smilie5]

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

[beer]

Автор: PeterPAN   
Дата:   22-12-05 12:33

Моля за линк към книгата и при мен не работи търсачката

Автор: Prakticar   
Дата:   22-12-05 13:32

Поляризаторът е един филтър. (Комбинирането на два поляризатора е съвсем друго нещо.)
На дифузният това му е работата- да маже.
Ама що си даваш парите за джаджи, дето не знаеш за какво служат?

Дата:   23-12-05 01:13

Книжката

Prakticar ами искам да се науча бре [ezik]

Автор: Prakticar   
Дата:   23-12-05 07:46

Е, щом е от любов към науката, лошо няма.

Автор: PeterPAN   
Дата:   23-12-05 08:13

[smilie24]
Браво на този който я е сканирал да е жив и здрав!
[smilie24]
[beer] [beer] [beer]

Мерси на Всички![smilie24] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна