Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Защо не печатаме в къщи?
Автор: n1x0n   
Дата:   09-12-05 20:15

Едно време всеки запален фотограф-любител, имаше увеличител и прочие неща за копиране в къщи. Вярно, само за черно бяло, на тясно в банята, за малки формати, но все пак се копираше.

Днес, когато всичко е много по-чисто, бързо, достъпно, работи се на светло, а принтерите са компактни и не се налага да преустройваш банята за да отпечаташ 3 кадъра - много малко хора го правят...

Интересно ми е, какво е вашето оправдание? [smile] Защото аз за себе си установих че нямам.

Отговори на това съобщение
 Re: Защо не печатаме в къщи?
Автор: Brummaker   
Дата:   09-12-05 20:26

ами...аз едно време се карах с нашите кой колко да ползва банята хе хе хе - днес ме мързи на принтера...или го правя само като ми се налага...

то и по-скъпо де...пък да 10х15 просто нема сми [smile]

Автор: NI   
Дата:   09-12-05 20:28

Еми при заплата от 200-300лв на месец надали всеки запален фотограф-любител може да отделя пари за хартия и консумативи за принтера.
При сметки: 30лв -вода
70лв -ток
30лв -входни консумативи
и какви ли не други глупости

Това не е оправдание а просто обяснение!

Автор: zoomaniak   
Дата:   09-12-05 20:29

Аз бих принтил само за определени артове в къщи - има много яки техники - особено ако принтиш черно-бели фотки....на определена хартия с определена наситеност на черното и т н....а иначе скоро ще си промивам Фома лентите в банята само промивка - после скен и ако желая принт :) [smilie21]

Дата:   09-12-05 20:30

ок, ето значи единия фактор - цената

Автор: PolarBear   
Дата:   09-12-05 20:33

Не е чудно, според мен. по няколко причини.

Първо, това изисква специфични познания и умения в област, която повечето от любителите и всички пишман-професионалисти пренебрегват.

Второ, на времето в тъмната стаичка се изпълняваше сериозна част от творческия процес при създаване на снимката. И това беше вълнуващо. Сега тази част от удоволствието става на компютъра. А печатането е вече почти само техническа дейност, но затова пък изискваща много познания и прецизност. А както писах по-горе, повечето от нас не са и подготвени за нея.

Трето: интернет. Какъв процент от снимките ни въобще стигат до хартия?

Та така...

Автор: tenax   
Дата:   09-12-05 20:33

n1x0n, струва ми се, че това е 80-90 % от причината да не печатаме вкъщи. аз съм се замислил за принтер, но ме спират цените на консумативите - във фотото е по ефтинко...май...
[beer]

Автор: джъмбо   
Дата:   09-12-05 20:35

установих че нямам сметка

Дата:   09-12-05 20:53

Polar, копирането с увеличител, според мен, е не по-лесна работа, отколкото работата с принтер. Тоест, и двата процеса изискват специфични умения.

Колкото до творческия процес - има такъв момент, прав си, но пък установих, че резултатите получени при кадърна работа с принтера абсолютно удрят в земята всеки един минилаб. Тоест възможността ти, веднага, на място, да получиш точния нюанс, точния контраст желан от теб, да експериментираш - не е ли творчески момент и това?

п.п.
Само на мен ли ми се струва, че стигаме до парадокса цифровата фотография да зарибява разни атехнологични индивиди?

Автор: jiff   
Дата:   09-12-05 20:58

сметка може да няма, но удоволствие...

Автор: pinko   
Дата:   09-12-05 21:03

От чиста проба мързел, макар че имам 3 големи ФотоЕпсъна(до А3+)

Вече има достатъчно добри минилабове, където правят каквото поискам когато го поискам...докато го харесам[smilie5]

А докато се глезя и предявявам противоречиви изисквания към отпечатъка, си лафим, пушим и пием кафе със собственика.

Абе пълна идилия[smilie5]

[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (09-12-05 21:04)

Дата:   09-12-05 21:06

добре, втория фактор - мързел [smile]

Дата:   09-12-05 21:12

разбира се, че е мързела - движещата сила на прогреса [smile]

Дата:   09-12-05 21:15

Не, n1x0n, е съм съгласен. За много хора творчеството свършва в момента, в който видят задоволителен резултат на монитора. Т. е. най-интересното вече е направено.

Освен това ти съвсем пропусна влиянието на Интернет, каква част от снимките ни въобще се отпечатват на хартия? А в случая, когато се отпечатват в списания, да кажем, тогава ти искат файл... И това за мен е основната причина - огромна част от снимките остават само на нули и единици...

Дата:   09-12-05 21:27

Ами аз не се допитвам до мнението на хора, които щракат за да ъплоудват и с това им се свършва историята.

Търся мнение само от хора, които могат да оценят качестото на добре отпечатания кадър и го приемат за естествен завършек на фотографския процес. Разните ъплоудъри, които смятат че показването на 750 пиксела по дългата част е завършек на нещата, не са в тази група.

Автор: Стоев   
Дата:   09-12-05 21:29

Аз си купих термосублимационно принтерче преди около месец и половина, за да не разчитам на фотоателиетата, когато си правя "пощенски картички".
По-скъпо ми е, но кефа е сам да си изкараш и коригираш единични фотки, дето си струва да се разпечатват и по няколко пъти, до уцелване на правилната корекция.
Мисля че пускането на 50-100-500 и нагоре фотки на хартия задръства къщата и е непрактично.
Кефят ме единични бройки, а не "по едно от сполучлив кадър от филма" [smile]
[beer]

Третият Фактор - мерака [smilie3]

Дата:   09-12-05 21:30

Съгласен.
Но не го търсиш това мнение където трябва. Тук 90% са "ъплоудъри". Адресирай си точно въпроса и няма да има проблем.

Дата:   09-12-05 21:33

Тук има достатъчно от хората, които ми трябват, за да си направя изводите. Хич не съм сбъркал мястото.

СтоеФФ ме изпревари. предишния ми постинг беше отговор на никсън.

аз пък си мечтая за принтерче с размерки на отпечатъка 1х 1.5м. ,да кажем ...и на него да си печатам пак единичните бройки, които ако ми се харесат-защо и да не си закачам по стените ...

е, не че е безбожно скъпо де, но някак си ....търся си причина да го оправдая икономически....а иначе - това си е само прищавка и нищо друго [smile] , затова и го кръстих "мечтая" [smile]

само да добавя, че всеки отпечатък си върви с рамки и т.н. антирефлексно и ....става някак си съвсем неоправдано икономически...а иначе-хубаво е да си има човек изложба в дома си ... [smilie5]

Публикацията е редактирана (09-12-05 21:36)

Автор: bs6247   
Дата:   09-12-05 21:37

Публикацията е редактирана (10-12-05 10:50)

Дата:   09-12-05 21:41

Добре, да внесем малка корекция в дискусията:

АКО консумативите бяха, примерно 5-6 пъти по-евтини, от това което е в момента, бихте ли печатали повече?
С други думи, достъпната цена би ли преодоляла мързела? [smile]

Дата:   09-12-05 21:44

комси-комса ... [smile]

повече : комса, [beer]

Дата:   09-12-05 21:46

Според мен - не. Ще започнат да печатат главно тези, които не са го правили, защото не могат да си го позволят. а тези, които не са печатали от мързел, ще продължат в същия дух.

С други думи - достъпната цена би преодоляла финансовите препятствия. Мързелът е почти непреодолим. [smile]

Автор: pinko   
Дата:   09-12-05 21:47

Ако консумативите бяха 5-6 пъти по-евтини, вероятно не бих се разкарвал за едно-две копия до ателието.

Да, бих печатал повече, но за големи поръчки пак бих ходил до минилаба.

Пък и е бавно.[smilie10]
1290 докато разпечата едно 30х40 трябва пак да ходя да се бръсна.[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна